Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: I konkurrens med gräsen

KRÖNIKA: Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och berättar om glädjeämnen, sköna prylar och drömmar om sin och andras trädgårdar.

I konkurrens med gräsen

Så här års är det stressigt om man som jag har två trädgårdar. Men med en make och en handfull barn är det i teorin inget problem. Hela familjen borde, om jag fick bestämma, vara hemma och klippa gräs, rensa ogräs, bära ut och in plantor på avhärdning, gräva lagom stora gropar, dra upp rader i grönsakslandet och jaga sniglar. Men så är det inte alls hos mig. Istället vill barnen ha skjuts till en massa stora gräsmattor (numera oftast konstgjorda i plast) i kommuner som ligger långt från vår egen. Där vill de springa efter bollar och göra mål. Och maken vill dra iväg med en stor väska tidigt på morgonen för att sedan i lagom takt gå efter en boll på ännu större gräsmattor.

Och inte nog med det. Överallt där man i mina trädgårdar skulle kunna göra stora fina och mycket arbetskrävande rabatter vill de ställa fotbollsmål och klippa greener för att träna puttar.

I grönsakslandet

Redaktionen är enig – den polkagrisrandiga salladen är för ful. Och ­associationerna går inte åt det trevliga hållet när de beskriver hur den ser ut. Men håll med om att den är annorlunda: ’Cicoria Variegata di Castelfranco’  som jag köpte på Campo di Fiore i Rom i våras. Den ska jag så nu!

Min checklista just nu:

• 

Skicka ut barnenpå snigeljakt.

Så rädisor varjevecka.

Avhärda dahliorna.

Rensa ogräs.

Hoppas, hoppas, hoppas …

Stjärnmagnolia Magnolia stellata.

…  att min stjärnmagnolia blommar i år. Gjorde ett fatalt misstag i höstas och grävde omkring bland rötterna för att sätta en massa vita pärlhyacinter. Aj, aj, så får man inte göra med dessa skönheter.

1500

Så många ton honung producerar svenska bin varje år.

I mitt woodland

Krollilja Lilium martagon var. album.

Jag ska vårda min mossa ömt i sommar. Den finns ju inte att köpa, men jag har läst att man kan pensla filmjölk på det man vill få mossbevuxet. I mitt nyanlagda woodland ska det råda romantisk sagokänsla. Mossa är därför något jag verkligen önskar mig. Och många, många vita krolliljor. Varför ska de vara så dyra? Enligt Magnus här på redaktionen sprider de sig som ogräs hos honom. Det gör de inte hos mig. Jag ska be maken köpa ett gäng från barnen till mig på mors dag.

Jag efterlyser…

... en bikupa med bin utan att bli biodlare. Men inte för honungens skull utan för pollineringens. Jag har läst att man kan bli fodervärd åt bin. Stämmer det? Någon som behöver ställa en kupa i en trädgård i närheten av Katrineholm?

Missa inte

www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=3275

Besök P2 och lyssna på 136 svenska ­fåglar. Bra sajt för den som vill lära känna ljuden i sin närmiljö. Här finns det mesta man kan tänkas höra kvittra. Jag saknar bara tranans läte som jag tror är den som skriker över mitt hus ­ljumma sommarkvällar.