Viveka Ljungström: Vi samsas i planteringen
KRÖNIKA: Efterlysning: ormbunkar, Samling i planteringen, Förlängd blomning och Växtköp… Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sina och andras trädgårdsdrömmar.
Vi samsas i planteringen
Samplantering är något oerhört fiffigt och kan göras av flera skäl.
För att lura skadedjur. Till exempel sägs lök skrämma bort morotsflugan medan majrovor lockar till sig jordloppor som kalasar på dem istället för på broccolin.
För att få bort svampar och nematoder. Sätter man tagetes bland rosorna kan man bli av med de nematoder i jorden som orsakar jordtrötthet. (Okej, knallorange och romantiskt rosa är inte supersnyggt. Men klipp bort tagetesblommorna så blir det helt okej.)
För att olika växter kan stärka och stötta varandra. Bland Amerikas indianer används en metod som kallas Tre systrar. Man samplanterar majs, squash och bönor. Majsen fungerar som klätterstöd för bönorna som fixerar kväve till jorden, och på så sätt tillför näring till squashen. Squashen låter man täcka marken för att minska avdunstning och hindra ogräs från att komma upp. Vilket flyt!
Jag har inte provat, men odlar bondbönor mellan raderna av sen potatis för att de ska få stöd av den resliga potatisblasten och villa bort bladlössen.
För att förlänga blomningen. Man kan ju till exempel ha höstanemoner i rosenrabatten så blommar det skirt långt in på hösten. Eller lökväxter bland pioner. Jag har små söta våriris kring pionerna och de blommar när pionerna ännu bara precis sticker upp sina röda skott. Sedan kommer glatt gula, låga narcisser i en ring. Då är pionerna decimeterhöga och fortfarande lite röda i stjälken. Snyggt till det gula. Och till sist har mina Allium växt sig stora och ståtliga och sticker upp sina lila bollar genom pionens grönska. De blommar precis någon vecka innan pionen själv bjuder på höjdarföreställningen.
Så snyggt!
VILL HA!
Jag är förälskad i stolen Hard & Ellen Noveau som är en nyproduktion av en gammal trädgårdsklassiker från 1960-talet.
Stolen har aluminiumram och pulverlackerade bambustavar i sits och ryggstöd. Och det finns ett fint bord till också. 1 550 kr hos balkongshoppen.se.
SMÅ BEDÅRANDE VÄXTSKYLTAR...
... gör Ann-Charlotte Landelius.
Kostar 30 kr plus frakt. vaxthusmadamsnatbutik.blogspot.com
HAR ÅNGRAT MIG...
Jag har länge tänkt såga ner min sälg. Men i boken Sälg – livets viktigaste frukost av Bengt Ehnström och Martin Holmer lärde jag mig att inget annat svenskt träd ger mat åt fler insektsarter, och att den ger livsavgörande föda åt bin och humlor som vaknar innan något annat blommar. Och överlever de, får vi i vår tur äpplen, plommon och blommor på ängen.
Därför måste vi ha sälgen kvar. Och jag behöver kanske inte säga att den är en hotad art …
JAG EFTERLYSER…
En vacker ormbunke att önska sig.
… tips på spännande ormbunkar som klarar ett ganska torrt läge. Jag är helfrälst och absolut ingen expert, men har numera säkert 15 olika arter eller sorter och ska bland annat köpa mig en mahoniabräken Cyrtomium falcatum. En ormbunke med blanka, långa, lite ”taggiga” blad. Kanske är den inte härdig hos mig men jag försöker. Zetas.nu
MIN CHECKLISTA JUST NU
• Sår skärbönor.
• Planterar ut mina kålplantor.
• Planterar ut tomater på friland.
• Sår ännu en omgång sallad.
• Vattnar mina i våras planterade rosor.
• Köper för mycket växter och njuter varje gång.
Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sina och andras trädgårdsdrömmar.
Tipsa gärna! viveka.ljungstrom@aot.bonnier.se