Viveka Ljungström: Skaka ur och så
KRÖNIKA: Sådden lyckades, grönsakslandet är på gång och i skogens gläntor blommar vilda favoriter… Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sin och andras trädgårdsdrömmar.
Skaka ur och så



Grönsakslandet är på gång.
Just nu pågår den stora grönsakssådden! Jorden ska ju ha blivit lite uppvärmd och mysig för små frön att gro i. Nästan allt utom bönor och kanske gurka är det bara att få ner hos mig nu.
Förr sådde jag utomhus från slutet av april till början av juni och sedan inte mer. Så korkat!
Numera sår jag mer utspritt över året.
En fördel med att sprida sina sådder är att man har större chans att lyckas. Ofta är det lite för kallt, lite för torrt, lite för blött, bla bla bla. Och då har jag kommit på att om jag till exempel vill odla morötter på en yta av totalt två meter kan jag så fröna i fyra omgångar med ungefär en vecka mellan sådderna. Då brukar alltid någon bli riktigt bra. Lycka!
En annan sak man kan tänka på är att många grönsaker tar 60 dagar på sig från sådd till skörd. Sår man lite då och då med början när jorden är bar tills någon gång i början av augusti, förlänger man säsongen enormt.
Dessutom tycker vissa växter bättre om att sås senare på säsongen. Majrovor till exempel, som jag misslyckades med förra året när jag sådde dem i maj, ska jag försöka så i juli i år. Då kanske jordlopporna inte heller är lika obarmhärtiga som de är i början på säsongen.
En annan sak jag testar i år är något jag läst om flera gånger, nämligen att man kan höja värmen i jorden genom att täcka den med något svart ett par veckor innan man sår. Jag lägger överbliven svart markduk på delar av kökslandet. Och visst blir det varmt och skönt under den!
Avhärda nu!
Att avhärda betyder att man härdar sina växter, vänjer de växter man sått inomhus vid ett tuffare liv utomhus. De måste få tid att anpassa sig till ett liv med sol, blåst och växlande temperatur. Under en vecka eller två får man bära ut dem på dagen och in igen på natten. Ställ gärna plantorna lite extra skyddat från skarp sol och hårda vindar den första tiden.
Favoriter...



...är de vilda växterna. I skogens gläntor finns trädgårdar med liljekonvalj, gullviva, luktviol och mandelblomma! Man blir salig.
Tipsar om: RUNÅBERGS FRÖER
Förutom att de har Sveriges bästa sortiment av grönsaksfröer och ett stort utbud av ekoodlade fröer, har de dessutom en frökatalog som alla amatörodlare bör ha. En guldgruva. Den är gjord 2008 och innehåller fakta om växtfamiljer, sorter, odling och skörd. Samt tips på ekologiska växtskyddsmetoder, samplanteringsanvisningar och inte minst berättar den om hur lång tid det tar från sådd till skörd för olika grödor. Ladda ner den på runabergsfroer.se (rubrik Ditt & datt). Aktuell sortlista med årets alla nyheter finns också på webbplatsen där man även kan ladda ner ett beställningsformulär.
LÅNGHANDSKAT
Förra säsongen fick min ros ’New Dawn’ rosrost. Då ska man helst ta bort alla blad som blir angripna allteftersom. Det är rätt trassligt i en stor klätterros. Man blir ganska söndertrasad. I år har jag rustat mig med ett par långa handskar om rosten slår till. Från franska Rostaing kommer dessa mycket sköna och mjuka handskar för knappt 400 kr.
Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik
MIN CHECKLISTA JUST NU!
• Njuter av allt som sticker upp.
• Skördar första sparrisen.
• Provar att odla under plasttunnlar.
• Avhärdar plantor.
• Tar sticklingar från buxbom. I år SKA jag lyckas!
Skriv till Viveka!



Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sin och andras trädgårdsdrömmar.
Tipsa gärna! viveka.ljungstrom@aot.bonnier.se