Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Odlarglädje…

KRÖNIKA: Livet i solen, sådd i äggskal och rosa snören till rosa rabatt... Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sin och andras trädgårdsdrömmar.

Odlarglädje…

Ingenting är omöjligt för Peter Englander.

Känner ni Peter? Peter från Simrishamn som lär oss att odla Medelhav i Sverige? Peter är en sådan där trädgårdsmänniska som det borde finnas 14 på dussinet av. Ingenting är nämligen omöjligt när Peter Englander berättar. Och är det omöjligt får man bara ändra något eller ta i lite extra så går det ändå. Ungefär. Dessutom är det kul.

 Peter och hans böcker liksom sprudlar av lust att odla, lust att skapa och lust att förlänga. Förlänga sommaren, middagen, drinken och livet på den lilla planta som egentligen dukar under här i kalla nord. Vårda, bära in och ut, klippa och njuta av det vackra.

 Läs hans nya bok Livet i solen och minns att allt är möjligt.

 Entusiaster behövs! Och de kan se så olika ut. Ta Strindberg. Känner ni honom? Han var kanske inte så kul alla gånger. Och missmodig var han rätt ofta. Men han var en odlarentusiast. Jag har en bok, Strindberg som trädgårdsmästare, av Catharina Söderbergh där man får lära känna odlaren Strindberg. Inte så sprudlande men liksom strävsam i sin sådd av persilja, gurka och spenat. 

 Visste ni att han försådde grönsaker varje vår i sitt fönster i stan och sedan fraktade små ömtåliga plantor i fruktlådor på ångbåten ut till sommarbostaden på Kymmendö. I boken, som man får leta efter på antikvariat, finns också intressanta utdrag ur Handbok i svenska trädgårdsskötseln från 1886. Där lär jag mig så i äggskal! Smart återvinning som också gynnar växter som har ömtåliga rötter. När det är dags att plantera ut är det bara att försiktigt krossa skalet och sätta ner hela paketet. Rötterna ska sedan klara av att ta sig ut genom hinnan som sitter innanför äggskalet.

 PS. Peters bok blir ännu bättre av att den har bilder av superbegåvade fotografen Peter Carlson. DS.

Peter Englander skriver om svenskt Medelhav så att varma vindar blåser.

Livet i solen av Peter Englander, foto Peter Carlson (Bonnier Fakta 2010).

Spade utanför tävlan

Ni missar väl inte vår test av spadar som finns här! Utanför tävlan vill jag utnämna den här som en vinnare. Jag köpte en på Chelsea Flower Show för flera år sedan och har älskat den sedan dess. Att den är gjord av koppar gör att den är lätt, aldrig blir slö, att jorden inte klibbar fast och att den tål tuffa tag. Dessvärre finns den bara att köpa per post från England och det blir lite dyrt med frakten – drygt 300 kronor. Men då ingår graveringen. www.implementations.co.uk

Tre droppar

Med små munstycken som man skruvar fast på petflaska gör jag världens bästa stril för att vattna känsliga frösådder. Kostar ett par tior och finns bland annat hos www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se

Älskar snören

Och älskar att de finns i många fina färger. Till den rosa rabatten passar just raffiasnöre i två skära nyanser (se startbilden!). Nutscene heter leverantören och raffia är en palm som odlas ekologiskt på Madagaskar. Zetas säljer buntar för 49 kronor.

Zetas Trädgård

MIN CHECKLISTA JUST NU!

Skolar om tomater och kronärtskockor.

Sår rucola i påsjord för att slippa jordloppor.

Åker till New York för att titta på bland annat The Highline. www.thehighline.org

Ritar på en pergola för gull- och blåregn.

Skriv till Viveka!

Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sin och andras trädgårdsdrömmar.

 Tipsa gärna! viveka.ljungstrom@aot.bonnier.se