Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Hurra för potatisland …

KRÖNIKA: Sådd, knölsättning & hurra för potatisland... Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sin och andras trädgårdsdrömmar.

Hurra för potatisland …

En gång i världen. För inte alls så himla länge sedan. Då räddade den livet på många fattiga svenskar som grävde upp den och kokade den på spisen. Samtidigt blev den kanske nästan lika många svenskars undergång när den hälldes i hembränningskaren.

 Då var den lokal, ofta namnlös, men hade karaktär. På var mans bord. 

 Sedan blev den nationell, internationell, namnsatt och allt mer opersonlig. Allt oftare utbytt mot makaroner. 

 Så en dag hände något. Herr Pära blev trend. Krögare runt om i landet ville ha sparris- och mandelpotatis men också ’Cherie’, ’Amandine’, ’Silla’ och ’Charlotte’. Potatisen gjorde comeback. Inte som stapel och utfyllnad, utan som stolt primadonna på eget fat.

 Och sent ska syndaren vakna. Alla de fina, gamla sorterna hade nästan försvunnit i stordriftens åkrar. Och bara tack vare några få kloka samlare (jo det finns potatissamlare, www.larsviken.se är en) fanns de lokala, speciella och extra goda sorterna bevarade. Sakta kom de åter ut på marknaden. Och numera finns de som sättpotatis för dig och mig att köpa i lagom små paket för odling i vår egen potatisåker. (Som för den delen kan bestå av en hink av större modell med bra dränering i botten.) 

 Själv lägger jag minst tre sorter på förgroning i april. Gräver ner dem i kökslandet i början av maj och skördar strax efter midsommar och till långt in på hösten. Allt om Trädgårds topplista över bra potatis hittar du r! Ut och sätt!

 PS. Prova att klicka gräddfil, rödlök och löjrom på en nyupptagen och nykokt potatis till sommarlunchen. Ungefär hur gott som helst. DS.

Som det surrar

Holk för solitärbin.

Ställer man sig under mitt stora körsbärsträd om en månad surrar det så att man kan tro att det är Autobahn som går genom grenarna. Men det är mina humlor och bin.

 För att de ska trivas och ha någonstans att bo och ha sina barn har jag ställt gamla gistna lerkrukor upp och ner bakom ladan för humlorna, och sågat isär bambukäppar och bundit ihop i buntar för solitärbina.

 Det finns färdiga holkar att köpa också, snart i var butik.

Sår utomhus gör man …

… när jorden reder sig. Så brukar det stå i såanvisningar. Och det betyder kort och gott att ytjorden har torkat upp och lätt faller isär och inte klibbar fast vid spaden.

Drömmar i turkos

Visst blir man hagalen! Denna nästan halvmeterhöga stora kruka är gjord i Florens och skulle passa så bra vid min entré. Nästan 5 000 kronor på Ulriksdals trädgård. www.rappne.nu

Uppbunden till våren

Med den här skönt rosa hållaren i bältet har jag ordning på mina snören. Det dags att se över alla klätterväxter som kaprifol, klematis och rosor. Akta alla små knoppar! www.bradleysthetannery.co.uk

Min checklista just n

• Sår bondbönor, sallad, rädisor och persilja utomhus.

• Försår dahlia, zinnia, rosenskära och lövkoja.

• Sätter dahliaknölar i krukor för tidigare blomning.

• Rensar och klipper fint bland mina perenner.

• Tittar hoppfullt efter sparris och annat som bör sticka upp snart.

Skriv till Viveka

Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sin och andras trädgårdsdrömmar.

Tipsa gärna! viveka.ljungstrom@aot.bonnier.se