Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Inte gör det ont – inte ett dugg!

KRÖNIKA: Solsken, skaparkraft, längtan & vårsådd! – Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sin och andras trädgårdsdrömmar.

Inte gör det ont – inte ett dugg!

Jag spritter. Jag hoppar. En dag med solsken och jag förvandlas till ett enda stort ivrigt knippe energi. (Det kommer många väderbakslag – jag vet.)

Men jag sår och sår inomhus hela mars och en bit in i maj. Sällan är skaparkraften och längtan så stor. Inget tycks omöjligt. Finns det något som ger samma känsla av lycka som när marssol strålar in genom ett fönster? Jag sår vita lejongap nu, ska bli ett mindre fält till sommaren. Och snart är det dags för alla vindor och dahlior.

Tar förstås en sväng ut till mina perennsådder också men i början av mars syns ingenting. Däremot är många snälla lökväxter på väg upp och irisarna Iris reticulata verkar ha klarat ännu en vinter. Och klockjulrosen blommar!

Så här års och någon månad framåt måste jag vakta på mig själv. Jag är så ivrig. Går omkring i rabatterna, krafsar och tittar. Oftast alldeles för tidigt. Det har hänt att jag trott att växter dött under vintern och grävt bort dem och lite för sent upptäckt att de visst spirar långt där nere.

Det är ett evigt vägande. Ska jag ta bort täcket på löjtnantshjärta och pärlbräken så att de får ljus och luft eller mår de bäst under lövens skydd? Alla kan ju inte vara lika starka som den rosa vårstjärnan här på bilden. Den och krokusarna sticker som spjut genom löven. Annat är det med den lilla ömtåliga regnbågsbräken. Den liksom mer smyger igång. Vill den ha kvar täcket då?

Här uppstår ljuv musik

Hemma hos en kompis hörde jag musik ur denna fantastiska apparat. Superfint ljud har Ipal. Och är den röd blir man extra glad. Det är en radio – Odla i P1 i det fria. Och vill man, kan man koppla sin Ipod till den också. Cirka 2 300 kronor. www.tivoliaudio.se

Vän som håller värmen

Foto: Fotograf Peter Krasilnikoff ApS

Tar med en kopp kaffe ut så fort solen tittar fram. Kopp från Georg Jensen gör drickandet extra njutbart eftersom den håller värmen. Ca 350 kronor. www.danskdesign.nu

Jag plaskar och skvätter

I mina Muckboot, som inte bara är vattentäta utan också varma och vansinnigt sköna, möter jag våren. Jag studsar fram eftersom de nästan inte väger någonting. Dessutom går de att köra i maskin i 30 grader. Storlekarna är stora. Kostar kring 900 kronor. www.muckbootcompany.se

Min checklista just nu:

• Missade att sätta upp gnagskydd runt mina nyplanterade fruktträd i höstas. Gör det nu istället.

• Läser Dan Pearsons bok ”Spirit” om ett spännande trädgårdsliv.

• Sätter upp pinnar med Rå’odör för att slippa få rosor och tulpaner uppätna.

• Beställer dahlior.

Skriv till Viveka

Viveka Ljungström.

Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sin och andras trädgårdsdrömmar.

Tipsa gärna! viveka.ljungstrom@aot.bonnier.se