Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Nio månaders väntan är över

KRÖNIKA: Min längsta årliga växtrelation har jag med kronärtskockan. Redan i januari sätter jag fröna till det som i september ska bli en, eller kanske tre, njutningsfulla matstunder.

Nio månaders väntan är över

Praktvädd ’Ace of Spades’ och kronärtskocka.

Om man skulle räkna tid, möda och pengar skulle det inte på något sätt gå att räkna hem de fem plantorna och den skörd de ger. Oftast inte mer än tre fyra skockor per planta. Och små är de dessutom om man jämför med de importerade som finns i butik.

 Men jag räknar istället i växtkraft, skönhet och njutning. Kronärtskockan som är en tistelväxt är en ståtlig rese i silverskimrande grönt, och jag har den ibland i kökslandet men lika ofta bland blommorna. Den blir gärna över metern hög och skockorna som hos mig blir mellan 5 och 10 cm i diameter är verkligen spännande med sin nästan dinosaurielika fjällighet. Och har man en gång smakat en nyskördad skocka, kokt i lättsaltat citronvatten blir det lätt en vana … eller i alla fall en längtan som är så stark att jag nästa januari står och pillar ner fröna till ’Green Globe’ eller ’Imperial Star’ som är de sorter jag provat.

 När man skördar en skocka bör man skära av den så att man får med ungefär 10 cm skaft. Men när man sedan kokar den bör man bryta av skaftet. Vattnet ska precis täcka skockan och man saltar det tills det smakar lite som havsvatten. En halv citron kan man också pressa ner om man vill ha lite syra och framförallt förhindra att skockan blir brun. Sedan kan man dippa i massa olika sorters vinegrättsåser och smörblandningar men jag föredrar att rycka och bita av kronbladen med rumsvarmt smör.

Var god trampa

Foto: ?Charles Ward Photography 2007

Höga Doctor Martens med blommor vill jag ha. Ungefär 1 900 kr hos bland andra www.nilsonshoes.com

När våren kommer …

... då ska jag ha ännu fler av hyacinten ’City of Haarlem’ som blommade i våras. Köper från: www.eurobulb.nl

Blommar just nu

Den här härliga oktoberastern ’Early blue’ köpte jag på Trädgårdsföre­ningen i Göteborg ­under lustgårds­sommaren. Astrar ­lyser så vackert på hösten, tycker jag.

Grönt är vackert

Om grönska av Gabriella Dahlman.

Och om någon tvivlar på det rekommenderar jag varmt att ni läser fotografen Gabriella Dahlmans bok Om grönska (Ica bokförlag). Smala blad, stora blad, ludna blad, skulpturalt eller ­dirrigt – grönt är stommen, och i Gabriellas bilder ser man att även den kan vara vacker.

Min checklista

Sommarriddarsporre.

Sätter vitlök.

Plockar och eftermognar tomater inomhus.

Sätter blomsterlök.

Sprider ut – frön från rosenskära och sommar­riddarsporre som ju själv­sådde sig förra vintern.

Skriv till Viveka!

Viveka Ljungström

Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sina och andras trädgårdsdrömmar. Tipsa gärna! viveka.ljungstrom@aot.bonnier.se