Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Mars är tomattid!

KRÖNIKA: Solgula krokus och klubben som är källa till årets tomatfrossa – Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sin och andras trädgårdsdrömmar.

Mars är tomattid!

’Sweet 100’, en tomat som tål mycket.

Jag har inget växthus. Ändå vill jag ju ha tomater. Och förra året fick jag en fin present av min bästa trädgårdskompis. Hon hade fixat ett medlemskap i Tomatklubben. Som välkomstpresent fick jag frö till tomater som alla skulle vara lättodlade på friland i zon 4, ’Ida Gold’, ’Tiny Tiger’, ’Sibirjak’ och ’Solguld’. Och det kan jag, med facit i hand, säga att det var de – allihop. 

 Alla sorterna grodde fint och när de sedan på ett ganska bryskt sätt fick flytta ut svarade de med att snabbt växa på sig, blomma tidigt och så småningom bjuda på fin skörd. Långt över förväntan.

 Och detta trots att jag måste erkänna att jag konstant misskötte dem. Det regnade så mycket hela första halvan av sommaren att jag liksom aldrig trodde på mina tomater. Jag orkade inte ens tjyva dem, än mindre binda upp dem. Som långa lianer låg de på marken och bara existerade. OCH blommade och satte frukter i massor!

 Nu sår jag samma sorter igen. Och i år ska jag ge dem både vatten och näring. Samt en stor dos kärlek. 

 Tomatskörden kommer att bli enorm och jag ska sedan skålla och skala och frysa tomater att använda till goda såser som ska skapa sommar hela vintern.

Tomatklubben

Njutbart blädder

Jag tror att alla barn mår bra av fina faktaböcker. Och ”Floras blommor” av Kristina Digman (Rabén & Sjögren) är verkligen en njutning för både barn och vuxna. En köpuppmaning är på sin plats, 99 kr.

Solrosgul kakdröm

I väntan på våren kan man ju alltid pigga upp sig med att baka en kaka i gul skön form. Den här i silikon gör mig glad i februarirusket. 129 kr, Åhléns.

Jag har mest vita krokusar numera. ’Jeanne D’Arc’, heter de. Men de här gula, namnlösa kan man ju inte låta bli att älska när de liksom tar ner solen.

Min checklista just nu:

Läser ”The Bedside book of the garden” av D G Hessayon för att den innehåller så mycket kul vetande. Finns på www.adlibris.se

Driver fina lökar inomhus. 

Köper årets första penséer. 

Sår tomater.

Skriv till Viveka

Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sin och andras trädgårdsdrömmar.

 Tipsa gärna! viveka.ljungstrom@aot.bonnier.se