Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Kulturen kan rädda naturen

KRÖNIKA: Tänk så slarvigt ordet natur och naturligt används. Naturliga råvaror, naturlig trädgård, naturligt jordbruk. Men vad är natur? Är en äng naturlig? Är hage natur?

Kulturen kan rädda naturen

Tänk om man skulle ta och göra en äng i stan.

Mycket av det vi kallar natur är faktiskt kultur, det vill säga skapat av människan även om det är länge sedan.

En äng med lövträd är en av världens artrikaste platser och en hage är hemvist åt arter som bara överlever om klövar trampar marken. Men ingen av dem är natur, de är kultur, skapade av människan för flera tusen år sedan. Skapade, inte för att vara artrika utan för att säkra att tamboskapen har bra med mat, året runt. I hagen betar de, på ängen växer vinterfodret. Både hage och äng finns på platser som av naturen är artrika och har sedan förändrats av människan och på så sätt blivit än mer artrika.

Nu har vi inte längre någon användning för hage och äng. Djuren utfodras på annat sätt. Alltså håller de på att försvinna. Och med dem många djur och växter. Men de måste inte försvinna. Vi kan välja att bevara dem för att vi tycker att de är vackra och för att vi tror att det är bra för oss att många arter får leva vidare.

Trädgård är inte heller natur. Det är kultur. Ordet kultur betyder just att odla eller bruka. Men trots att det inte är naturligt, trivs djur och växter där. Och genom att odla vår trädgård kan vi tillhandahålla miljöer där naturens fåglar, insekter och växter trivs att leva.

I kulturer går det mode. Och just nu är trenden som talar för bondesamhälle och självförsörjning stark. Låt oss ta vara på den. Om alla villaägare skulle göra om halva sin gräsmatta till äng och därmed sluta klippa den delen med motorgräsklippare skulle det leda till att vi minskade utsläppen av koldioxid med drygt 17 000 ton per år! Dessutom skulle en rad hotade arter av växter och djur finna en fristad.

naturskyddsforeningen.se finns beskrivningar på hur du gör en äng.

 I nästa nummer av Allt om Trädgård (ute i butik 15 februari) är det stor fröspecial med tips på massor av spännande fröer. Där tipsar vi bland annat om nya ängsfröblandningar.

VIVEKA LJUNGSTRÖM

 chefredaktör Allt om Trädgård

 viveka@aot.bonnier.se

VILL HA NU!

Vårens trendspecial är äntligen här. Här är ett litet smakprov på prylar jag inte vill vara utan i sommar.

Helt rätt och kanske hetast i sommar är rottingmöbler. Lycka är att hitta en gammal på loppis. Gör man inte det så är Monet från danska ­sika-horsnaes.com ett alternativ.

En populär självhjälpsbok heter Flodhästen i vardagsrummet (Tommy Hellsten, Cordia). Läsvärt om hur lätt hänt det är att familjetragedier förblir olösta trots att konsekvensen blir som att leva med just en flodhäst i rummet. Jag samlar flodhästar för att påminna mig själv om att ­våga ta tag i det som är jobbigt. Anne Nilssons i betong ställer jag i trädgården. annenilssonkonst.se

Trädgård är njutning. Spänn en hammock mellan träden och lyssna på humlorna när körsbärsträden står i blom. Den här färgglada kommer från marimekko.com

Mjukaste vaxduken från ­Marimekko är Kaprifol och säljs på löpmeter. Jag lägger den på bord både ute och inne.

Lien är överlägsen de flesta motordrivna slåttermaskiner. Dessutom är den, för den trendmedvetna, galet rätt att ha ­lutad mot en vägg. Snygg, välgjord och högst på önskelistan står slåtter­lie Lif från groform.se.