Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Höstdrömmar om honung och bin

KRÖNIKA: Så länge jorden inte är frusen kan man plantera. Det är en skön tröst, tycker jag i novemberrusket. Man kan, en solig dag med hög klar luft, gå ut och gräva en grop och plantera en ros...

Höstdrömmar om honung och bin

Viveka drömmer om bin och snygga honungsburkar.

... plantera ett äppelträd. Det finns en försoning i det, när marken är gråbrunsvart och allt är visset, fuktigt och dött. Jag gillar november, vägen in i advent. Jag tycker om min trädgård i höstskrud.

De soliga dagarna är visserligen oftast lätträknade och mörkläggnings-molnen den vanligaste synen när det äntligen blir lite ljust. Men det gör inte så mycket.

För november är drömmarnas tid. Tid för nya och galna idéer. Tid för storslagna rabatter och skogar av exotiska träd.

November är hoppfull mitt i allt det grå. Och, sedan jag för något år sedan gav upp mitt nästan 25-åriga motstånd mot mössa är det faktiskt inte heller så kallt. Med mössa håller man sig varm.

Jag är en drömmare. Och jag tar gärna andra till hjälp i min verklighetsflykt. Böcker (och förstås tidningar) är bra. Man flyr för en stund in i en fiktiv värld. För även om boken är en faktabok, en lärobok eller en skön roman är den i stunden inte mer än en fiktion; man måste inte göra som det står i boken. Man kan bara fantisera.

Min skönaste fiktion denna senhöst handlar om bin. Jag ser redan de vackra bikuporna på rad. Frukten som dignar från mina nysatta fruktträd och mig själv med rökflaska och skyddshatt. Nu vill jag främst ha bin för att få mycket blommor och frukt. Men jag fnular ändå på hur etiketten till mina honungsburkar ska se ut, handskrivna eller kanske modernt formgivna?

Och rabatten jag ska plantera till binas ära. Större rabatt har aldrig grävts i en fåtölj i slutet av november. I sommar blir det bin.

PS/ Eftersom det finns så många fantastiskt bra böcker om trädgård på engelska drömmer jag i november också om att bli översättare. Ensam på min kammare ska jag begåva Trädgårdssverige med böcker av Jekyll, Lloyd, Horwood, Sackville, Don med flera. DS.

MÅSTE HA-BÖCKER!

Redaktionens önskeböcker till höstens krypuppläsning!

Vita och ätbart

Portrait of a Marriage av Nigel Nicolson handlar om trädgårdspersonligheten Vita Sackville-Wests dramatiska privatliv. Jag sträckläser den med förtjusning och förundran.

The Edible Garden av Alys Fowler ger mig mod att sätta tomaterna intill rosorna, morötter bredvid lavendeln. Inspirerande.

 Pernilla Lindqvist, AD

Bortglömt!

Gardening Women – Their stories from 1600 to the present av Catherine Horwood. Om trädgårdshistoriens kvinnor; många helt bortglömda tills Horwood återfunnit dem.

Klosterträdgårdar – himmelska platser på jorden av Lena Israelsson. Spännande om växter, historia och människor. Och som alltid med Lena lär man sig något oväntat. 

 Viveka Ljungström, chefredaktör

Djupdyk bland bin

Jag vill lära mig allt om bin och läser Bin till nytta och nöje av Carl Otto Mattson och Johann Lang, och En biodlares död av Lars Gustafsson

 Aylin Akkoç Ågren, layoutare

Andras brev

Den gyllene trädgården av Katarina och Sten Dunér, har jag alltid vid sängen. 

 Och Dear Friend and Gardener – Letters on Life and Gardening av Beth Chatto och Christopher Lloyd är underbar. 

 Magnus Hagstedt, redaktör