Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Trädgårdsmöten

KRÖNIKA: Ibland bestämmer jag mig för att börja prata med den person som står eller sitter intill mig, trots att jag inte alls känner henne eller honom. Genom åren har det lett till en rad spännande möten och faktiskt mångåriga vänskaper. Senast hände det i London där jag träffade Naomi.

TRÄDGÅRDSMÖTEN

Viveka Ljungström.

Jag var i London för att bevaka Chelsea Flower Show vilket alltid är en upplevelse värd att skriva hem om. (Se Allt om Trädgård nr 11/2011, sid 28 – finns ute i butik nu!) När jag ändå var där gick jag och lyssnade på det samtal ­mellan framstående trädgårdsarkitekter som brittiska trädgårdstidningen Gardens Illustrated arrangerade. Jag var där i god tid för att få en bra plats och när jag satt där började jag prata med kvinnan till vänster om mig.

Det visade sig att hon var en ”sån där 40+” som skolat om sig och blivit trädgårdsmästare. Numera sköter hon trädgårdar åt Londonbor. Hon älskar den berömda trädgården och huset Great Dixter (där man kan bo och jobba som volontär om man har lust), hon odlar ätbart och hon har dragit igång en ideell organisation som ska se till att hela Islington blommar (Islington är en del av London, där bland annat Arsenals hemarena ligger). Efter föredraget hängde vi lite i baren, bytte några ord med fint trädgårdsfolk och gick sedan ut och åt och pratade. Det blev en överraskande rolig kväll och vi bytte visitkort. 

 Morgonen efter ringde telefonen. ”Hi! It's Naomi!”

Min nya vän hade tagit ledigt, ringt runt till lite damer med trädgårdar och de hade sagt ja till att vi kom på besök under dagen. Vilken människa! Jag tog en taxi till hennes fantastiska lilla engelska radhus, tog en titt i hennes pyttelilla men söta trädgård och for sedan susande genom London i Naomis pickup. Så mycket hjärtlighet, stolthet och vackert det finns bakom murar och fasader, inne på gårdar och bakom plank. London är en trädgårdsstad, minsann. Till något nummer i vinter har vi förberett ett reportage som ska inspirera många att ta flyget över kanalen.

Naomi har en blogg: outofmyshed.co.uk.

”The Yellow Book” publiceras av National Garden Scheme och listar brittiska trädgårdar öppna för besök!

... och här bor Naomi.

LITE ANNAT KUL JAG HITTADE I LONDON

Handskar av bambu

Bambu är ett material på frammarsch. Behöver inte besprutas och är en av världens snabbast växande växter. Den bambu som används heter mosobambu och den blir också byggnadsmaterial och ätbara bambuskott. Av den fiber­rika insidan gör man ­papper och tyg som andas, det är antibakteriellt, lent och mjukt, och maskintvättas i 40 grader. ethelgloves.com

Japanska snitt

På Chelsea hade japanen ­Kazuyuki Ishihara skapat en trädgård som jag tyckte mycket om med alla ­sina fina lönnar. Jag föll för sekatören som mästaren själv använder. Skön i handen och vass som en… sekatör.

pottertonbookslondon.com

 Ett litet paradis för den som är intresserad av böcker om arkitektur, konst och trädgård. Om man inte har vägarna förbi 93 Lower Sloane street säljer de även på nätet.

I nästa nummer (Allt om Trädgård nr 12/2011, ute i butik 16 augusti  2011) blir det planteringsspecial med massor av höstens nya växter. Och Peter Englander startar sensommarfixet med att dela perenner och sätta krokus.