Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Nyfiken?

KRÖNIKA: Är du nyfiken? Det är jag. Och jag är glad för att jag är det. Tacksam, faktiskt. Nyfiken i en strut får nämligen veta mycket. Lär sig varje dag.

NYFIKEN?

Viveka Ljungström.

Jag förstår inte människor som inte undrar, som inte vill veta. Jag vill alltid veta. Hur det hänger ihop, hur det ser ut, vad det heter och hur det fungerar.

De flesta av oss vill vara duktiga, vill kanske inte erkänna att vi inte vet och inte förstår. Man låter bli att fråga för att inte verka dum. Och så får man inte veta och nästa gång vet man ännu lite mindre. Det är smart att göra tvärtom.

I nästan alla tidningar är sidorna med frågor och svar några av de mest lästa och mest omtyckta visar de undersökningar vi tidningsföretag gör. Och självklart är det ju så att det är en väldigt bra plats att få veta saker utan att behöva erkänna att man inte kan eller inte vet. Man åker snålskjuts på dem som vågat fråga. Det är smart. Och det är också en av anledningarna till varför vi nu valt att göra om hela Frågor & Svar. (Allt om Trädgård nr 10/2011 – ute i butik nu!) Fler sidor, fler frågor och fler experter blir det i varje nummer. Vi har samlat ett riktigt kunnigt gäng som står beredda med sin kunskap. Våga fråga våra experter.

Allt om Trädgård har en sajt, alltomtradgard.se och där ställs det många frågor. Och ges ännu flera svar. Där erbjuder vi ett gratis forum för alla som vill prata trädgård, dela med sig av erfarenheter, och ställa frågor förstås. Man kan vara ganska anonym om man är lite blyg, eller visa upp sig mer, berätta och kommentera andras inlägg och kanske få vänner för livet. Lär sig mycket gör man i alla fall.

I nästa nummer (Allt om Trädgård nr 11/2011 kommer ut i butik 19 juli) blir det skörd! Massor med tips på vad du gör av det du odlat i sommar. Dessutom en artikel om några av redaktionens favoriter – spetsblommorna. De som svävar romantiskt bland alla andra.

SJU SKÖNA OM SMULTRON

Finns det något somrigare än smultron på ett strå? Förr sades det att mogna smultron på midsommardagen förutspådde god skörd. Här kommer fler fyndiga fakta om smultron.

• Smultron tillhör familjen rosväxter och är släkt med såväl rönn och oxel som fjällsippa och humleblomster.

• Carl von Linné började dagen med en skål färska smultron från sin trädgård. Han tyckte att det hjälpte mot hans gikt. Smultron har också använts för att ta bort liktornar och vid lindring av brännskador.

• Vita smultron är ett bra alternativ för de som är allergiska mot röda bär. De får också vara ifred för fåglar eftersom de saknar den röda färg som indikerar att bäret är moget.

• Ananassmultron var det första svenska namnet på jordgubbar. Jordgubbar uppstod i Frankrike på 1700-talet efter att man korsat ett sydamerikanskt och ett nordamerikanskt smultron.

• Det är inte frön som sitter som små prickar på smultronet utan nötter. Det är de som är den egentligen frukten. Smultronet är nämligen en så kallad skenfrukt, det vill säga en uppsvälld del av blomman.