Viveka Ljungström: Gapa över mycket
KRÖNIKA:Jag odlar så gärna till dem som kan trolla i kök. Även när skörden inte blir stor är det mödan värt att ha sått lite kronärtskockor i januari, chili i februari, tomater i mars och sedan något varje vecka, långt in i augusti, september.
Gapa över mycket



Viveka Ljungström.
Årets sista sådd brukar bli det som i butiken heter machésallad och på fröpåsen vintersallat – mumsgott som växer till och med under snö.
Min man är guden i köket hos oss. Men på sommaren kommer även andra duktiga matlagare till oss i en strid ström. Varmast i minne har jag äldsta sonens bästa kompis som förra sommaren tumlade runt på långa tonårsben och skördade timjan, dill och persilja till fisken de skulle fånga och grävde upp potatis som de skulle laga i folie på grillen. Han var glad, men jag var lycklig när de tre grabbarna sedan tog båten ut på sjön för att fiska och laga mat på någon öde ö.
Det här numret av Allt om Trädgård (nr 6/2011, finns ute i butik nu!) har vi valt att helt ägna åt det ätbara. Det gör vi för att vi tror att hemodlat är något som många många vill hålla på med. Och kanske är det också så att det är något vi alla kommer att behöva kunna inom en inte alltför avlägsen framtid om transporter blir för dyrt. I hela västvärlden är hemodlat/närodlat den starkaste strömningen. I flera länder har de styrande insett att hemodlat är smart för människor och miljö, och stöttar med offentliga medel och genom att upplåta mark till mat.
Alla kan få egen skörd. Även den som inte har trädgård kan faktiskt odla ätbart. Och den som inte har tid kan likväl få skörda det han sår. För det behöver inte vara svårt och tidskrävande att odla köksväxter. Det kan vara hur krångligt och avancerat som helst också, förstås. Att odla meloner är ganska avancerat, liksom stjälkselleri som tar evigheter. Men sallat går lätt och fort, och nästan alla kryddor kan vem som helst klara av. Och jag menar att rädisor blir bäst tidigt på året, i april, medan pak choi blir som bäst om den sås i juli. Grow on.
Berätta gärna för mig och andra läsare vad du lyckas bäst med i grönsakslandet. Skriv till mig om dina bästa tips för lyckad skörd.
VIVEKA LJUNGSTRÖM viveka@aot.bonnier.se
LYXRABATT
I nästa nummer av Allt om Trädgård (ute i butik 19 april 2011) blir det stor rabattskola. Då berättar Christel Kvant om primadonnor, vävare och svävare.
I väntan på det får ni här Christels och Peter Englanders, aktuell i TV 8:s Trädgårdstoppen, rabattfavoriter.
Christel Kvant:



’Eva Cullum’.
– Höstflox, säger jag först. Min favorit är den vanliga vita, men jag gillar också de blekrosa med mörkt öga, till exempel 'Eva Cullum'.
Favorit nummer två är kransveronika Veronicastrum virginicum 'Album', så fin som svävare och lyser som tända ljus i sensommarskymningen. Till sist säger jag vita löjtnantshjärtan, inte för att de är de bästa eller mest långvarigt vackra, men för att jag bara älskar dem. Särskilt när de blandar sig med tulpanerna.



Löjtnantshjärta i vitt.
Peter Englander:



Storblommiga rosen ’Eden Rose’.
Rabattens oinskränkta stjärna är en ros. Jag väljer ’Eden Rose’ som är en modern dam med extraordinärt stora rosa blommor. Som en marsipanbakelse. 'Eden Rose' blir en rabattros i zon 3, och längre ner i söder en imposant buskros eller rent av en klättrare. Remonterar "of course".
Jag vill också ha jättevallmo Papaver orientale ’Pizzicato’ , en riktig donna med sina florstunna fladdrande kjolar. Den laxrosa ska det vara.
Till sist en iris. Snacka om diva! Särskilt den knallbrandgula ’Glazed Orange’. Den sätter fyr på mig och hela rabatten.



’Glazed Orange’.