Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Att jobba sig pigg

KRÖNIKA: Trädgård. Trädgårdsarbete. Arbete. Vad är arbete och vad är vila? Kan man arbeta sig pigg? Jag tror det. Kan man på ett omedvetet plan vara oerhört medveten? Jag tror det också. Varför väljer jag att spendera så många timmar jag bara kan ute i min trädgård? Jag tror att svaret står att finna i arbetet.

ATT JOBBA SIG PIGG

Jag är en rastlös person. Har oerhört svårt för att sitta still och bara vara – gör jag det somnar jag direkt, som när frisören tvättar mitt hår, de gånger jag provat yoga och när jag försöker se på tv.

När jag inte vilar är jag ständigt i rörelse, framför allt i huvudet. Min tanke vill vidare, vill veta mer, vill förstå, vill göra planer, fyller i och hittar på. Och känslans motsvarighet, var den nu sitter (i mag- och hjärttrakten kanske) vill också nästan alltid vara med och kommentera, reagera. Jag har helt enkelt svårt att stänga av tanke och känsla. Men jag tror mig ha funnit ett sätt som fungerar för mig.

När jag går ut i min trädgård gör jag det för att jag ska få något gjort. Jag ska så, rensa, plantera, gräva, vattna. Mina händer rör sig konstant, jag förflyttar mig i rummet. Jag kommer vidare. Men! Har jag upptäckt. Jag stannar också kvar. För där i görandet försvinner ­tiden. Och tanken. Ibland till och med känslan. I görandet finns plötsligt bara görandet.

Trädgårdsarbete är i mångt och mycket monotont och med åren går mycket på lustfylld rutin. Händerna vet vad de ska göra och jag glömmer bort mig själv.

Detta, absolut inte kravlösa men samtidigt ickekrävande varande, är en present till mig själv och en av de främsta anledningarna till att jag har trädgård. Mitt i en skyddad och kultiverad natur blir det tyst.

 Hela långa vintern har jag saknat detta varande. Nu är behovet enormt. Och nu börjar det!

Välkommen vår!

Nästa nummer är en hejdundrande extra-tjock grönsaksspecial. (Allt om Trädgård nr 6/2011 kommer ut i butik 31 mars 2011.) Passa på och ge bort en prenumeration till en vän, så får du en fin blommig spade av oss. Gå in på alltomtradgard.se/gebort

RÖTT OCH GOTT

Ätbart blir det i nästa nummer. Men redan nu delar medlemmar på Sveriges största trädgårdscommunity på alltomtradgard.se (forumen på sajten hittar du här!) med sig av sina röda grönsaksfavoriter.

Anette på Boäng tipsar om den röda spetskålen 'Kalibos'. Underbar och snygg!

Marianne i Knivsta ­odlade röd mangold ­'Rhubarb Chard' i fjol för utseendets skull. Mycket lyckat.

Rauno tycker att bästa jordgubben heter 'Korona'. Och signaturen Harvey håller med.

Inger P menar att de bästa jordgubbarna är 'Honeoye' och 'Zephyr' som ger stor skörd av ­saftiga, härliga bär.

MiaMi listar en hel rad härliga röda och skriver att 'Maxim' är en jord­gubbe som är mycket god och ger rikligt med stora frukter. 'Cherry Bell' är en härlig rädisa. Och 'Bulls Blood' är absoluta rödbetsfavoriten, både för den underbara smaken och för utseendet! Bladen och roten är riktigt mörkt vinröda och så himla snygga!

Rödbeta ’Bulls Blood’.

Vill du dela bra idéer med andra? Bli medlem i forumenalltomtradgard.se.