Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Lär mig acceptera

KRÖNIKA: Jag vill så gärna vara en snäll och godmodig människa. Vill så gärna ­älska allt levande. Det går så där. Jag har ett snällt yttre men…

Lär mig acceptera

Viveka Ljungström.

Fåglar är söta. Men inte när de knipsar av toppen på ärtskotten eller krafsar upp solrosfröna och rycker upp rödlöken. Och visst, Bambi är gullig på film men hans släktingar är mer uppnosiga och ohövliga än söta. Och harar, ja, vem vill ha barken på fruktträden uppäten? Och så sniglar, liljebaggar, sorkar, möss, bladlöss, vivlar och annat knytt och knott i min trädgård. Jag vet att jag inte är ensam i min frustration. I Allt om Trädgård nr 4/2011 (finns ute i butik nu!) har vi därför samlat en hel del bra tips och knep som ska råda bot på ett par av djurproblemen. Jag kan inte lova att det funkar. Det finns inga sanningar i kampen mot odjuren.

Själv misstänker jag att rådjur lär sig att älska dålig lukt. De fattar att där villaägaren sätter ut pinnar som stinker, där finns delikatesserna. Det blir för rådjuren vad det är för oss att äta Gamle Ole, brysselkål eller durianfrukt (även kallad stinkfrukt). Så fort jag sätter ut Rå-odör eller liknande är de där och smaskar. Men förra årets tulpaner räddade jag med hjälp av en flaska tabasco. Skvätte det starka här och var på tulpanerna. Provar samma sak i år.

Annars använder jag inte gifter i min trädgård. Hallå! Det är en hobby och det får finnas gränser. I stället försöker jag se det som att detta, att leva bland skadedjur, svampar och virus, är att öva sig i acceptans. Jag accepterar att det finns andra som vill vara med och dela på det jag odlar. Jag accepterar att jag aldrig sett min ros 'Julia Renaissance' blomma ­eftersom rådjuren äter alla knoppar. Jag ­accepterar att kålfluga och jordloppa hittar in till kål och majrova under fiberduken.

Men jag kan inte acceptera att någon liten varelse, som aldrig visar sig, knipsar av varje liten antydan till skott på mina höst­silverax så fort jag tar bort det lilla skydd jag gjort över den tidiga vårens skott. En dag kommer jag att bli tokig och då hittar ni mig i en förstenad lotusställning vaktande mina 'Brunette', med mord i blicken.

Viveka Ljungström

 (chefredaktör Allt om Trädgård)

I nästa nummer av Allt om Trädgård (nr 5/2011, ute i butik 22 mars 2011) testar vi handgräsklippare, börjar förbereda trädgård och balkong, och bjuder på en matnyttig Handbok om rosor.

HEJ IGEN!

Klokt och bra att det finns användbara trädgårdsprylar som är gjorda av återvunna material. Redaktionen gillar!

Amerikansk arméstol gjord av återvunna pet-Coca-colaflaskor, 2350 kr, Senab.

Redskap gjorda av spillmaterial från förpackningsindustrin, 99 kr, Afroart.

Fairtrade-producerad gummikruka tillverkad i Indien av gamla däck, 199 kr, Afroart.

Sittpuff gjord av bilbälten, 2 490  kr, Gemenskap: grön.

Foto: © Fotograf Curt Ekblom

Julol heter bänken som har gavlar tillverkade av sand­gjutet återvunnet aluminium, 21000 kr, Byarums bruk.