Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Liten väderbön

KRÖNIKA: När jag skriver det här riktar jag samtidigt en stilla bön till väderguden. Måtte vi få en höst med många klara dagar med solstrålar som värmer ryggen.

Liten väderbön

Vi vill ha få, och bara milda, frostnätter och helst inte förrän i oktober så att dahlior och rosor, ringblommor, astrar och annat som skänker glädje får stå länge, länge.

Höst i trädgården är inte alls bara avslut och vemod, även om det såklart är mycket som nu tar farväl, går i dvala eller dör. Hösten är också början på nästan allt. Nu är jorden mättad med frön som väntar på en ny vår, och många träd och buskar ­sätter knoppar som ska grönska nästa år. Perenner avslutar så sakta sitt överjordiska liv för att växa till i kraft och sedan orka skjuta upp igen när ljuset och värmen vänder åter. Det är trösterikt att tänka så när så mycket packar ihop och lägger ner. Med ­lagom fukt i jorden sätter jag tulpaner och höstsår sömntuta, persilja och kanske sommarriddarsporrar och klint till nästa midsommardukning. Ända in i oktober kan man så och plantera i södra Sverige. För den som inte provat kan det kännas ovant att kladda omkring i den höstkalla jorden. Man vill liksom inte att fröna ska behöva ligga där och frysa. Men man vänjer sig och höstsådd betalar sig till våren i form av lite tidigare start och framförallt mer robusta plantor.

Och kära vädergud, när löven till sist faller vill vi ha fina dagar som gör räfsandet till ett nöje. Helst vindstilla så att löven inte virvlar och röken från den lilla eldkorgen inte sticker i ögonen. Vi vill grilla korv och marshmallows och äta årets sista tomater som hänger från vissnade kvistar mot en varm vägg.

HÖSTENS TRE I TOPP

Eldkorg

Köpte en förra året och det har jag inte ångrat. Eld i trädgården, om än liten, gör att allt blir ett par hundra gånger mysigare.

Röshults

Lammskinn

Man kan faktiskt förlänga säsongen i trädgården om man har lammskinn att sitta på. Jag vill ha många och gärna silvergrå.

Yllet

'Nancy Nora'

Har i flera år velat ha, och önskar mig fortfarande, luktpionen 'Nancy Nora' och hoppas få plantera henne i höst. Pioner kan man plantera tills snön kommer.

GE BORT EN GÅVA – FÅ EN PESENT

Finaste ’Daytona’.

Redan i våras bestämde vi att det här skulle få bli nästa vårs finaste tulpan. Den blommar i maj och passar nästan överallt. Om du ger bort en prenumeration på 5 nummer av Allt om Trädgård för endast 149 kr får du en påse med 'Daytona' tulpanlökar hem i brevlådan utan extra kostnad.

 Läs mer på: alltomtradgard.se/tulpan

Ge bort en gåva – få en present