Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Vi räddar världen

KRÖNIKA: Tänka sig att små frön kan bli politik. Och tänk att trädgårdsfolk faktiskt kan påverka! I höstas blåste det upp kring ett EU-direktiv som från och med i år kommer att begränsa utbudet av ovanliga och inte så kommersiellt gångbara köksväxter.

Vi räddar världen

Vissa sorter kommer kanske att helt utrotas. (Läs gärna mer om detta på alltomtradgard.se.)

Viveka Ljungström, chefredaktör Allt om Trädgård.

Det var då det stod klart för världen att trädgårdsälskare inte bara står med näsan i jorden utan också är ett internetanvändande folk. Allt om Trädgårds forum (alltomtradgard.se) består av många tusen duktiga trädgårdsamatörer. Och vi är faktiskt Sveriges största magasin på Facebook med snart 5000 medlemmar. Dessutom har Sverige numera många duktiga bloggare som verkligen kan trädgård och engagerar sig för en grönare värld.

Och när fröupproret drog igång kunde vi tillsammans, från våra tangentbord, göra skillnad. På mindre än ett par dagar hade nyheten spritt sig ut i hela rotsystemet på nätet och ­alla visste att något höll på att gå fel. Och många, många reagerade, det var kort väg till beslutsfattarna, en mejladress var allt som behövdes för att göra sin röst hörd. Jordbruksverket blev helt överösta av mejl. Vi var så många som reagerade att de faktiskt backade något och införde vissa lättnader i tolkningen av regelverket. Striden är inte vunnen än och vissa fröer riskerar fortfarande att utrotas. Vi måste alla protestera när vi kan.

Om du inte redan är en av oss på nätet så tveka inte. Bli medlem på vår sajt och kika in hos oss på Facebook. Information om allt ­detta hittar du på alltomtradgard.se.

Och i år odlar jag av de hotade sorterna: bondböna 'Crimson Flowered' från 1778 (galet vackra blommor), huvudsallat 'Merveille des Quatre Saisons' som i en bok från 1885 sägs odlas överallt runt Paris, samt grönkål 'Baltisk Röd' som är en sort som räddats av Johnny AndreassonRunåbergs fröer genom att han plockat hem frön och börjat uppföröka och sälja dem. Vad odlar du?

 I nästa nummer av Allt om Trädgård (nr 4/2011, kommer ut 8 mars 2011) njuter vi av Trillium och bjuder på stort test av sekatörer. Och André visar hur du beskär buskar och träd.

VIVEKA LJUNGSTRÖM viveka@aot.bonnier.se

SNART DAGS

Fröspecial! Jag bad några av våra trognaste medarbetare dela med sig av sina frötips för våren 2011.

Karin Janrik:

Kronärtskocka ’Violet de Provence’.

Jag sår kronärtskocka Cynara scolymus 'Violet de Provence'. Den var tapper i min blåsiga trädgård förra sommaren (simplyseed.co.uk). Vit rosenböna sår jag i en stor låda vid min mörka fasad. Ätbart och vackert. (impecta.se)

Eva Rönnblom:

Världens hetaste chili – ’Bhut Jolokia’.

En gammal goding är blå anis­isop, en humle- och biväxt som jag sår vartannat år. Jag sår också världens hetaste chili Capsicum chinense ’Bhut Jolokia’ eller ghost chili som den också kallas. (ortagarden.se)

André Strömqvist:

Junkerlilja Asphodeline lutea.

I vår sår jag växter till min öken. Det blir mycket gult och silver: ullfibbla Hieracium villosum, junkerlilja Asphodeline lutea och den köldtåligaste palmen väderkvarnspalm Trachycarpus fortunei. ­(impecta.se)

Lars-Erik Läck:

Haverrot ’Gammal Gotländsk’.

Jag ska prova haverrot, denna gamla växt som åter kommit i ropet. Jag sår 'Gammal Gotländsk'. (runabergsfroer.se) Varje år brukar jag prova ett par för mig nya chili-sorter. I år får det bli ’Aji Verde’ som är ganska het och ’Jamaican Bell’ som är mild. (ortagarden.se)