Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Mångårig kärlek besvarad

KRÖNIKA: För lite mer än 16 år sedan satt jag med en liten bebis i knät och tittade på gurkor som växte så att det syntes. Jag åt tomater som smakade som himmelriket (tror jag), skördade sockerärtor och stoppade små, små vindruvor – sötare än socker – i munnen.

Mångårig kärlek besvarad

Det var min första sommar som mamma och min första sommar med egen trädgård, och det var magiskt. Både bebis och grödor växte och frodades. Allt gick lätt. Precis allt blev lyckat. Och det gav såklart mersmak. Inom loppet av fyra år hade jag tre barn. Och jag var för alltid fast i trädgårdsnjutningen. 

 Jag minns att jag satt där och mumsade morot och tänkte att: Tänk om, tänk om jag en dag skulle kunna jobba för den där trädgårdstidningen. Tidningen som jag lusläste från pärm till pärm varje gång lantbrevbäraren kom med den. Som jag rev ur, skrev av och kopierade från. Kunde liksom inte få nog. 

 Nu skriver jag min första krönika som chefredaktör för just den där trädgårdstidningen. Vägen hit har alls inte varit rak och inte på något sätt ett mål jag medvetet strävat mot. Men kanske blev det så att jag hamnade här för att jag faktiskt älskar att odla, gräva, så och skörda. Att jag kan vara ute och gräva fast det blivit kolmörkt i november och sitta med näsan i en bok om träd, rosor eller trädgårdsdesign en hel helg i december. Varandet i trädgården, den verkliga och den på papper, gör verkligen mitt liv bättre.

 Och min förhoppning är att vi som gör Sveriges största (och bästa!) trädgårdstidning ska kunna förmedla just glädjen till er läsare. Att vi ska kunna fortsätta väcka er nyfikenhet och stilla er kunskapstörst. Överraska och bekräfta. Vi vill göra just ditt trädgårdsliv rikare och mycket grönare.

Nu är det raketartade juletider. Ta hjälp av vårt snygga och matnyttiga julklappsjobb i Allt om Trädgård nr 15/2010, som finns ute i butik nu!

 Där kan du hitta klappar till släkt och vänner. Och kom ihåg: man får ge julklappar till sig själv!

NÄSTA ÅR, DÅ!

Allt blir inte alltid rätt och lätt. Redaktionen minns med fasa 2010 för att:

Jag missade att så luktärter, och köpte istället plantor till min (höga!) spaljé. Men det måste ha varit en lågväxande sort, för efter en hel sommar nådde de bara upp till första ribban på spaljén. Mer spaljé än luktärter alltså.

 Magnus Hagstedt, webbredaktör

Min balkong var skämmigt anskrämlig. Tomatplantorna gulnade direkt, lejongapen ville aldrig blomma, klematisen stannade i växten och fick inte en enda blomma. Förmodligen berodde detta på helt värdelös påsjord som alla växter fick smaka på. Nästa år blir det U-jord igen.

 Anna Lagerman, layoutare

Jag gav mig den på att muta in en del av platsen där det växer jätteslide. Men gjorde det inte tillräckligt grundligt för nu står slidena åter som spön ur backen.

 Anna G Tufvesson, redigeringsansvarig

Foto: /colourbox.com

Jag misslyckades med grönsakslandet. Varken gräslök, rädisor eller timjan ville komma upp. Inte ens morötterna tog sig till anständig storlek. Var vår kompostjord inte god nog eller var skuggan för påträngande? Till nästa vår ska jag vara påläst!

 Pernilla Lindqvist, art director

Allt kan inte lyckas!

Hur snett det än går får man alltid nya chanser i en trädgård. Och kunskap är makt! Nästa år glädjer vi vår art director Pernilla, och alla andra som vill lära mer om grönsaker, med ett extra tjockt nummer bara om grönsaker. Börja redan nu att längta efter nummer 6 2011!