Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rosenöga ger rik blomning för sommarens kruka och rabatter

Serien Twinklebells har sorter som ger ett massivt hav av små blommor i klara färger. Dessa rosenögon lyser upp i sommarrabatten, eller i kruka på uteplatsen och balkongen.

Rosenöga 'Twinklebells Purple' till vänster.

Rosenöga Coreopsis rosea finns i en ny serie som kallas för 'Twinklebells', då de lyser upp som stjärnor i trädgården eller på balkongen. Dessa nya sorter kommer från det sydkoreanska förädlingsföretaget Uriseed. Sorterna finns i tre färger: 'Twinklebells Pink', 'Twinklebells Purple' och 'Twinklebells Red'.

Tre sorterna i Twinkelbell-serien – Red, Pink och Purple.

Användningsområden för rosenöga

Plantorna blir ca 30 cm höga och 20 cm breda, men sätts de ut i en rabatt på friland kan de bli ännu högre och frodigare. Rosenöga i Twinklebells-serien ger mängder av små lysande blommor. Blomningen är väldigt lång och kan variera lite beroende på när man köpt in dem och var i landet man bor, men från tidig vår till sen höst brukar de leverera.

Rosenöga gör sig som solitärer i kruka på balkongen eller uteplatsen, men det går även att plantera in dem i perennrabatten. De kan klara temperaturer ner till -18° C, men räknas inte som perenner, utan används som ettåriga sommarblommor.

Rosenöga 'Twinkle Pink' tillsammans med ett lågt prydnadsgräs.

Bra samplanteringsväxter

I rabatter passar rosenöga med flera olika perenner och prydnadsgräs. Om vi ska nämna några fina kan man förstärka uttrycket med de liknande men större blommorna från solhatt Echinacea purpurea.

Blåsvingel Festuca glauca är ett litet blågrönt gräs, som passar fint vid fötterna av rosenöga, alternativt friskt grön japansk starr Carex Morrowii 'Irish Green'. Jätten afghanperovskia Perovskia atriplicifolia med sina stora himmelska flor i lila ger höjd åt samplanteringen.

Rosenöga är lättskötta. Ge en jämn bevattning hela sommaren. Här sorten 'Twinklebells Red'.

Skötsel av rosenöga

Rosenöga älskar soliga platser men vill inte stå för torrt. Låt dem inte torka ut helt, utan välj en jord som kan hålla fukten en aning. Plantera i en mullrik jord och ge en jämn liten näringsgiva av blomsternäring vid varje vattning, speciellt i krukor då näringen snabbt tar slut i jorden. Tar man bort blomstjälkar efter hand som de blommat över, kommer de att blomma kontinuerligt. Annars kan man trimma ner allt överblommat, så kommer det ett andra flor under sommaren.

FOTO: GASA young plants