Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: anton vaver 2012

Odla alströmeria i Sverige?

Jag såg i en trädgård i somras ett bestånd av gula blommor som såg ut som alströmeria. Kan det har varit det? Jag hade inte tillfälle att fråga, och inte heller vet jag om det var en ettårig eller en perenn. Vad kan det ha varit?

Svar: Ja, det kan mycket väl ha varit det. Guldalströmeria, Alstroemeria aurea, kan odlas i vårt land. Med djup plantering och vintertäckning, samt skydd mot vinterblöta kan den odlas ända upp till zon 4–5. Om det vill sig, är det nästan ogräsvarning. Den sprider sig rejält.

Det finns även andra alströmerior som går att odla i Sverige. Några perenna, andra som utplanteringsväxter. De finns i fler olika färger, från vitt, gult och pastellrosa till starkt rött och purpur. Alströmerior vill stå i fuktig, men väldränerad jord i sol till halvskugga. Passar bra för krukodling.

Plantor finns i välsorterade plantskolor, men var beredd på en ganska  ”tom” kruka, dvs inte mycket syns i krukan, och det är svårt att bli  upphetsad, men kommer de väl i jorden blir det fart på den lilla knölen. Flera fröfirmor säljer även fröer.