Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lejongap är årets sommarblomma 2017!

Lejongap, Antirrhinum majus, handlar om färger! De är allt från milt vitt och gult över eldigt orange och rött till dramatiskt purpur och mahogny – önskefärger för alla personligheter.

Lejongap – sommarrabattens ljuvligaste palett

Krukans självklara ledare eller kantväxt, för lejongap kan vara höga, ståtliga, majestätiska på styva, grenade stjälkar eller lågväxta, mer veka, nästan täckande. Lejongap har blomfärger i allt ifrån milt vitt och gult över eldigt orange och rött till dramatiskt purpur och mahogny. De tvåläppiga blommorna är både lustiga och egendomliga, sitter tätt i långa, upprätta klasar. Och så finns det lejongap med halvfyllda och fyllda blommor – i samma härliga färger och samma sammetslyster. Alla drar de blickarna till sig. Tryck lite försiktigt i blommans mungipor, så öppnar den sitt gap och du förstår varför den fått sitt namn.

Lejongap hör hemma i fjärilsrabatten och de blommar tacksamt ända in till vintern.Lejongap hör hemma i fjärilsrabatten och de blommar tacksamt ända in till vintern.Lejongap hör hemma i fjärilsrabatten och de blommar tacksamt ända in till vintern.
Lejongap hör hemma i fjärilsrabatten och de blommar tacksamt ända in till vintern.

Köp lejongap och andra sommarblommor från webbutiken!

Användning av lejongap

Lejongap lockar till sig pollinerare. Bin, som ger oss honung, och fjärilar, som dansar för oss, dras till den härliga, rikliga nektar som serveras ur blomskålarna. Därför är lejongap ett välkommet inslag i fjärilsrabatten.

Plantera lågväxande lejongap i krukor och lådor. En vanlig blomjord, urnjord eller planteringsjord går bra för krukan. De kan stå ensamma eller blandas med andra sorter eller andra sommarblommor.

De ståtliga lejongapen breder fint ut sig i både perennrabatten som sommarblomsrabatten. Lejongapen väver in sig mellan grannarna. De högväxta sorterna kan behöva stöd när sommarregnen gör dem tunga. Köp färdiga plantor eller så in direkt i landen.

Lejongap trivs i både kruka och rabatten, som solitär och samplanterad med andra sommarblommor och perenner.Lejongap trivs i både kruka och rabatten, som solitär och samplanterad med andra sommarblommor och perenner.Lejongap trivs i både kruka och rabatten, som solitär och samplanterad med andra sommarblommor och perenner.
Lejongap trivs i både kruka och rabatten, som solitär och samplanterad med andra sommarblommor och perenner.

Skötselråd för lejongap

Unna växterna en solig plats och näringsrik, väldränerad jord av god kvalitet. Håll jorden lätt fuktig och häll svag dos näring i vattnet. Klipp bort vissna stänglar – det ökar både skönhetsvärdet och tillväxten. Och blomningen bara fortsätter och fortsätter utan avbrott till efter frostens ankomst.

John Taylor visar upp årets sommarblomma 2017. Foto: Lars Bendroth/MästergrönJohn Taylor visar upp årets sommarblomma 2017. Foto: Lars Bendroth/MästergrönJohn Taylor visar upp årets sommarblomma 2017. Foto: Lars Bendroth/Mästergrön
John Taylor visar upp årets sommarblomma 2017. Foto: Lars Bendroth/Mästergrön

John Taylor – Trädgårdsmästare Slottsträdgården i Malmö:

"Lejongap är en blomma som är känd och älskad över hela världen. Den är lättodlat och har en svårslagen romantisk prägel som passar i alla lägen där man vill ha glada färger i stora mängder. Tålig med blommor långt in i hösten. Lejongap är en blomma som ska finnas i varje trädgård och på varje balkong."

TEXT OCH BILD: Mästergrön

Köp lejongap och andra sommarblommor från webbutiken!