Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fröså blommor till buketter

Blommor i en vas på bordet och vips har vardagen fått guldkant. För att inte tala om hur en vacker bukett kan förhöja en festdukning. Så se till att ladda rabatterna med härliga snittblommor. Få mycket för pengarna genom att fröså själv!

Foto: Naturliga Ting

Romantiskt söt bukett med sideneternell, harört, lila blårisp, jungfruhirs, rosor och frökapslar av jungfrun i det gröna.

Eller så gör du en utflykt till en trädgård eller odling som har självplock. Den typen av odlingar var populära under eternellernas höjdpunkt på 1980-talet, men börjar komma tillbaka. Sonia SvenssonVälinge Eterneller i Höja utanför Ängelholm var med om storhetstiden, och har idag en lite mindre odling.

– Idag kommer de flesta för att plocka till buketter att ha hemma över helgen, eller till bröllop och fest. Men jag märker att eternellintresset ökar, även om vi har långt kvar till hur det var i slutet på 80-talet.

I mitten på juli börjar plockperioden som sedan pågår en bit in på höstkanten. Solros tillhör de populäraste hos kunderna, själv gillar Sonia jungfrun i det gröna, sideneternell, zinnia, aster och den vita klinten, bland andra.

Sår du själv så kan du redan på inköpsstadiet välja färgtema. Kanske ska det vara vitt och gult? Eller rosa och blått? Tänk på att det är snyggt med blommor i olika storlek och blommor med olika uttryck. Runda former i kontrast till spiror och några som växer i klasar. Komplettera gärna med en växt som har vackra frökapslar såsom jungfrun i det gröna, lin, vallmo eller stjärnvädd. Naturligtvis kan du även ha perenner eller rosor, egna eller köpta, i buketten tillsammans med de ettåriga sommarblommorna.

Sonia, som även håller kurser i blomsterbindning, påminner om att inte glömma bort ”det gröna” som fyller ut och binder ihop de andra blommorna.

Harört, slöjsilja, prydnadsgräs och annat ”grönt” betyder mycket för helheten, tycker hon.

Komponera buketter med fantasi och glädje. Och plocka ofta!

Läs mer i artikeln i Allt om Trädgård nr 3/2011.

Foto: Naturliga Ting

Bukett med röd zinnia, harört, pappersblomster, frökaplsar av jungfrun i det gröna och orange rosor.

Buketter av Sonia SvenssonVälinge Eterneller, Ängelholm.

TEXT: Eva Robild