Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Batat – en het sötpotatis för krukor och balkonglådor!

Batat (Ipomoea batatas), sötpotatis för prydnad. Odlas som annuell hos  oss och trivs utmärkt i den intensiva hettan som sommarblomma i våra  krukor och samplanteringar. Batat är en perfekt komboväxt. Det vackra  bladverket, med intensiva färger i lime eller purpur/svart, är en  fyllare utan dess like!

Batat som prydnadsväxt trendar högt!

Användningen av prydnadssötpotatis i svenska trädgårdar och balkonger har verkligen ökat under de senaste 10 åren. 'Blackie' med sina vackert rödsvarta och flikiga blad, var den första sötpotatis att vinna popularitet. Sedan dess har många andra sorter gjort entré på marknaden, som de mer kända 'Tricolor' med nyanser av ljusgrönt, rosa och vitt; 'Black Beauty' och 'Ace of Spades' som båda har mörklila hjärtformade blad; Sweet Caroline-serien kom ut i början av 2000-talet och har mest lönnbladsformiga sorter i alla nyanser från grönt till rost och purpursvarta.

Intresset för batat (Ipomoea batatas) har skjutit i höjd, och det är inte så svårt att förstå när det är så enkelt att lyckas med dem och de nya sorterna med nya egenskaper gör bataten mer månsidig än någonsin.

Sötpotatisen för prydnad och inte konsumtion

En vanlig fråga är om batat även producerar ätliga knölar. Svaret är nej. De producerar sötpotatis, men kvaliteten är så dålig att de inte lämpar sig för att äta. Prydnadstyperna odlas enbart för deras attraktiva bladverk.

Skötsel av batat och sötpotatis

Prydnadssötpotatis gör sig bäst och är mest färgstarka på platser som tar emot omkring sex timmar eller mer av direkt sol. De kommer att växa i skuggigare förhållanden, men rankorna blir inte lika kraftiga och färgen inte lika intensiv.

Vanlig planterings- eller näringsrik urnjord, och en jämn vattning kommer att hålla dessa lättodlade växter prunkande hela sommaren. De tar stryk av uttorkning, precis som de sommarblommor som du väljer att samplantera dem med, så låt dem helst inte torka.

Om du behöver fler batater är de jättelätta att sticklingsföröka. Rota sticklingarna i vatten eller jord. Här snackar vi växtkraft!

Användningstips för batat

Dessa lättodlad växter fungerar lika bra som lågväxande marktäckare, som hängande i amplar, krukor och balkonglådor. De kan klättra uppåt om de får stöd. Batater är utmärkta samplanteringsväxter och fungerar fint ihop med det mesta. Både limefärgade och mörka bladverk kontrasterar och lyfter fram sommarblommor i alla regnbågens nyanser.

De mer kraftfulla sorterna som limefärgade 'Margarita', med hjärtformade blad, är väldigt bra fyllare. Överväg att använda dem i perennrabatterna, som ersättningsväxt när det uppstår hålrum under säsongen. Kompaktare sorter funkar även som kantväxter, då de fyller ut snabbare än många perenner.

Små lavendelfärgade blommor kommer eventuellt framåt slutet av sommaren, men det är inte därför man satsar på en prydnadssötpotatis. Det är det färgstarka bladverket som bidrar till showen. Batat är även en av de sommarblommor som klarar sig ända in till första frosten.

13 lyckade samplanteringar med batat:

1. Kontrasterande sommarblad

Underskatta inte bladverkens egen dekorativa förmåga. Kontrastera med med olika former på bladen, flikigt mot rundat, glansigt mot matt. Två sötpotatisar är varandras motpoler från svart till lime. Ett palettblad (Coleus) är primadonnan, och plockar upp limefärgen. Gräset mjukar upp och ger höjd.

Bildkälla

2. Dröm i limegrönt – balkonglåda med batat

Sötpotatisen 'Margerita' med limefärgade penningblad väller över kanterna. Vita eller ljusgula petunior och strandkrassing (Lobularia maritima) 'Citron', ger den romantiska effekten. Strandkrassing går att byta ut mot något annat småblommigt, t ex hänglobelia.

Bildkälla

3. Djärv kombo med chockrosa sommarblommor

Sötpotatisen (I. batatas) 'Blackie' agerar dramatisk fond åt rosa petunior och trädgårdsverbena (Glandularia x hybrida) 'Coral Red'. Vill man inte ha en sån här dramatisk effekt, kan man blanda in fler gröna blad och kanske någon vit hänglobelia.

Bildkälla

4. Näpet och enkelt med petunia och sötpotatis

Limefärgad batat 'Margerita' och en söt klarrosa petunia. Det behöver inte bli mer komplicerat än så här!

Bildkälla

5. Natt och dag – sommarväxter i kruka

Svarta som natten är annuella sötpotatisen (I. batatas) 'Black Heart', och perennen revsuga (Ajuga reptans) 'Mahogany'. Skiner som en sol gör gulbladiga fetknoppen (Sedum rupestre) 'Angelina' och gräskalmus (Acorus gramineus) 'Ogon'.

Bildkälla

6. Grönt, vitt och svart – klockren kombination!

Den här samplanteringen känns riktigt fräsch och modern, speciellt i en svart kruka. Bladverket spelar första fiolen igen, medan flitiga Lisa (Impatiens walleriana) 'Impreza White' ger den lilla extra vitaminkicken. Förutom sötpotatisen, syns bl a någon limefärgad alunrot (Heuchera) och två olika palettblad (Coleus).

Bildkälla

7. Urläckert med palettblad och batat

Igen – bara bladverk. Lime: penningblad och ormbunke, svart: sötpotatis och palettblad, rödrosalime: penningblad.

Bildkälla

8. Eleganta sommarblommor med en twist

Den lila-svarta basen består av petunia 'Supertunia Royal Velvet' och trädgårdsverbena 'Superbena Large Lilac Blue', samt sötpotatisen 'Black Heart'. Penningbladet 'Lemon Symphony' väller över kanten. Den gula twisten som riktigt poppar ut är stjärnöga (Osteospermum ecklonis).

Bildkälla

9. Sötpotatis som fyllare i rabatten

Har något vissnat och lämnat ett hål i rabatten? Fyll ut med batat! Den växer väldigt snabbt och är en superfyllare. Här är det 'Blackie' som skickar ut långa revor. Ska du ha dem som kantväxt kanske det är bättre att välja en kompakt sort, som inte behöver tuktas.

Bildkälla

10. Batat och gräs funkar fint tillsammans

Sötpotatisarna 'Blackie' och 'Margarita' toppas av fjäderborstgräset (Pennisetum setaceaum) 'Rubrum'. Fjäderborstgräset får senare jättefina överhängande ax.

Bildkälla

11. Färgboost med bladverk i balkonglådan

Sötpotatisarna som fyller ut är 'Midnight Lace' och 'Emerald Lace'. De brinnande röda palettbladen (Coleus) är sorten 'Sedona'. Blommorna som väller över kanten är småpetunian (Calibrachoa Million Bells-serien) 'Aloha Orange'.

Bildkälla

12. Exotiskt med batat och heta färger

Vällare och fyllare är sötpotatisarna 'Sidekick Lime' och 'Sidekick Black', men även tjockblad (Bacopa) 'Calypso Jumbo White'. Pelargonen 'Savannah Hot Pink Sizzle' ger liv åt arrangemanget, liksom flitiga Lisa (Impatiens walleriana) 'Sonic Sweet Cherry'). På höjden syns både syddracena (Cordyline australis) 'Red Star' och kanna (Canna x generalis) 'Striata' med sina otroligt vackra randiga blad.

Bildkälla

13. Modern samplantering i svart-vitt

De svarta stora bladen är en taro (Colocasia esculenta) 'Illustris', som tillsammans med batat 'Black Heart' framhäver de vita småpetuniorna 'Supertunia White' och trädgårdsverbenan 'Tukana White'.

Bildkälla