Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lars Bendroth

Årets sommarblomma 2016 är John Taylors favorit!

Stor daggsalvia 'Mystic Spires Blue' – en ettårig salvia, begåvad med det där lilla extra! Med sina långa, mystiska, axlika och intensivt blå blomställningar i toppen av stjälken har namngivningen varit lika enkel som självklar. Blommorna är verkligen iögonfallande, med sin mustigt blålila färg gläder de både oss och djurlivet långt in på hösten.

Daggsalvia är perfekt för fjärilsrabatter

Blommorna är viktiga för trädgårdens flygfän, de utgör en av de bästa restauranger såväl för sommarens färgglada fjärilar som för de honungsproducerande bina. Salvians doftande blad är taggigt äggrunda, grågröna och glänser silverskimrande i solen. Den passar som fyllarväxt i en rabatt och kompletterar storblommande växter med sina långa vackra spiror.

Sköna spiror för fjärilsrabatten och krukan.

Kruktips för daggsalvia

Salvian, planterad i kruka blir runt 60 cm hög, i jorden högre, och trivs såväl solitärt som samplanterad med andra ettåriga växter. Kombinera t ex med snöflinga, surfinia eller småpetunia i blått och vitt. För dig som vill ha det lite udda – prova angelonia och kontrasterande bladväxter.

Stor daggsalvia 'Mystic Spires Blue' ihop med snötörel.

Skötsel av daggsalvia

Stor daggsalvia 'Mystic Spires Blue' är lättskött, den blommar oavbrutet utan att du behöver klippa bort avblommat. Låt den stå soligt. Använd en näringsrik urn- eller blomsterjord för krukodling. På friland fungerar planteringsjord bra. Tillför näring kontinuerligt och vattna med jämna mellanrum, även om den kan utsättas för både torka och höga temperaturer.

Spara