Foto: (c) 2013, Valitov Rashid

Vilka rosor får fina nypon?

Jag vill plantera en halvcirkel med lättskötta, tåliga ”vilda” buskrosor på vårt sommarställe (naturtomt). Helst med ljusrosa eller vita blommor. Viktigast är att de får många fina nypon. Är det lämpligt att blanda flera slags rosor? Med hur långt mellanrum ska de planteras?
Allt om Trädgård

Svar: En bra idé!  Friska och tåliga vildrosor som får många vackra nypon är stenros, nyponros, vit vresros, äppelros, daggros, davidsros (alla zon 6) och vresros (zon 8). De har alla enkla blommor i naturligt mild färgskala.

Plantera vildrosorna på ett avstånd av halva sin bredd (ca 1–1,5 m) ifrån varandra. Sorter som ’Saint Nicholas’, ’Syvdal’ (båda zon 5), ’Hebe's Lip’ (vit) (zon 4) och ’Single Cherry’ (zon 6) med sina nästan svarta nypon, passar också att plantera tillsammans på naturtomt.

Gödsla och beskär rosorna varje vår de första åren. Beskär så att plantan grenar sig från basen och blir tät och kraftig. Sedan sköter sig buskaget i stort sett självt. Då och då får man gallra ur döda grenar och beskära de mest expansiva rosorna så att de inte tar över helt.

TEXT: Eva Rönnblom

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!