Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: NATALIYA DOROKHINA

Nybörjarguide för att välja rätt rosor till rätt plats

Rosor är förföriskt vackra och flertalet doftar vidunderligt gott. Det finns rosor för varje trädgård – lista önskvärda egenskaper och välj sedan favoriter till det givna läget.

Att tänka på när man väljer rosor

Rosor passar i de flesta trädgårdar. Ofta förknippar man dem med torpträdgårdar vid faluröda hus, men även med engelska ”cottage gardens” där de ofta förekommer i blandade rabatter. Rosor passar lika bra på egen hand som tillsammans med perenner, förutsatt att man väljer lagom stora sorter.

Storvuxna rosor fungerar som häck eller buskage tillsammans med andra buskar, och som rumsavdelare eller taggigt skydd vid tomtgränsen. Många gammaldags rossorter är storvuxna och blommar ofta bara en gång, i regel från midsommar eller början av juli och cirka en månad framåt.

Välj vackra rosor som framhäver hela perennrabatten.Välj vackra rosor som framhäver hela perennrabatten.Välj vackra rosor som framhäver hela perennrabatten.
Välj vackra rosor som framhäver hela perennrabatten. Foto: Susanna Rosén

Moderna buskrosor blommar ofta hela sommaren. Vissa, men inte alla, nyare sorter har förlorat sin doft. En modern buskros kombinerar ofta rabattrosens vackra blomfärger med den gammaldags rosens växtsätt.

Så kallade rabattrosor är ofta småväxta sorter som förekommer i planteringar. De kräver mer skötsel, med regelbunden beskärning och gödsling, för att blomma rikligt med stora blommor. Det finns även rosor med vackra nypon eller med extra dekorativa taggar.

Rosor för naturtomten

De flesta rosor trivs bäst i djup, näringsrik jord som gärna får innehålla en aning lera. Men man kan ha rosor även om man har en naturtomt med mager och stenig jord. Då kan man välja olika spinosissima-rosor, som fylld pimpinellros, även kallad Finlands vita ros, och foetida-rosor som ’William’s Double Yellow’, samt gallica-rosor. Flertalet kanadensiska rosor i Rugosa-gruppen, som ’Louise Bugnet’ och ’Lac Majeau’, trivs också utmärkt där. Andra anspråkslösa rugosa-rosor är ’Blanc Double de Coubert’ och ’Hansa’. Dessa rosor är härdiga i stort sett i hela landet, inklusive fjällregionen.

’Hansaland’ och ’Louise Bugnet’ är två rubusta och tåliga rosor ur Rugosa-gruppen, som passar bra på naturtomter, både som självstående buskar, men även för att markera gränser.’Hansaland’ och ’Louise Bugnet’ är två rubusta och tåliga rosor ur Rugosa-gruppen, som passar bra på naturtomter, både som självstående buskar, men även för att markera gränser.’Hansaland’ och ’Louise Bugnet’ är två rubusta och tåliga rosor ur Rugosa-gruppen, som passar bra på naturtomter, både som självstående buskar, men även för att markera gränser.
’Hansaland’ och ’Louise Bugnet’ är två rubusta och tåliga rosor ur Rugosa-gruppen, som passar bra på naturtomter, både som självstående buskar, men även för att markera gränser. Foto: Susanna Rosén

Finn favoritrosen utifrån egenskaper:

UTSEENDE: Det finns rosor med tätt fyllda blommor, halvfyllda eller enkla. Fyllda rosor passar i de flesta trädgårdar, men en enkelblommande ros kan passa bättre på naturtomten.

HÖJD: Ta reda på slutlig höjd och form på busken för att se vilken sort som passar bäst. Tänk på att de flesta höjdangivelser gäller södra halvan av Sverige. Ju längre norrut man bor, desto lägre brukar rosorna bli. Ska rosen användas som låg häck, i perennrabatten eller som solitär? Vissa buskrosor blir så pass höga och ranka att de också kan användas som klätterrosor.

Röd, vit, rosa eller gul – rosor finns i de flesta nyanser utom svart och blått.Röd, vit, rosa eller gul – rosor finns i de flesta nyanser utom svart och blått.Röd, vit, rosa eller gul – rosor finns i de flesta nyanser utom svart och blått.
Röd, vit, rosa eller gul – rosor finns i de flesta nyanser utom svart och blått.

BLOMFÄRG: Välj en ros som passar till omgivande växters blomoch bladfärg. Man kan också matcha fasadfärgen eller ta upp färgen på husets snickerier.

BLOMNINGSTID: En del rosor har en kort, intensiv blomning medan andra blommar hela sommaren. Flertalet gammaldags rosor har en rik men kortvarig blomning. Andra remonterar, det vill säga har en återkommande blomning. De får i regel ett huvudflor, för att sedan blomma igen någon eller ett par gånger till under säsongen. Sedan finns det sorter som blommar kontinuerligt, utan avbrott från början av juli och långt in på hösten.

Välja okulerade eller rotäkta rosor

De flesta rosor som säljs i växtbutiker är okulerade på roten av en annan ros. Det betyder att den sort man köper har sammanfogats med roten av en vildros, vanligen stenros Rosa canina. Man gör så för att förenkla förökningen, men också för att få tåliga och härdiga rosor. Men härdigheten förbättras bara i södra och mellersta delarna av landet.

Här kommer rotskott upp från grundstammen.Här kommer rotskott upp från grundstammen.Här kommer rotskott upp från grundstammen.
Här kommer rotskott upp från grundstammen. Foto: Susanna Rosén

Bor man i norra Sverige, och i inlandet, bör man välja rotäkta rosor, det vill säga de som växer på egen rot. Då får man en ros som är lika härdig som den sort man väljer. Stenrosen är nämligen bara härdig till zon 5–6. I högre zoner kan roten frysa trots att sorten man har köpt är betydligt härdigare. Fråga i den lokala trädgårdsbutiken efter arter och sorter som passar.

Eftersom rosor ofta är okulerade på roten av en vildros kan det hända att det kommer ett skott nerifrån jorden med ett helt annat utseende än övriga grenar. Det kan röra sig om ett så kallat vildskott, som växer upp från roten eller den del av stammen som finns under förädlingsstället. Klipp bort skottet, så att vildrosen inte tar över. Den har i regel större växtkraft än den ”ädlare” sorten.

Utdrag ur Handboken ALLT OM TRÄDGÅRD nr 9/17.

LÄS MER: Rosgrupper – lär dig skillnaderna och välj favoritrosor

LÄS MER: 21 lyckade kombinationer med rosor och klematis