Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rosenbuskar med vackra nypon – höstens juveler

Nypon är underskattat som dekorativt inslag i trädgården. Ofta framhävs de moderna rosornas remonterande blomning. Men glöm inte vildrosorna och de äldre arterna som inte bara får vackra nypon, utan har andra egenskaper som ljuvliga dofter och snygga taggar.

Vilka rosor ger nypon?

Förädlade moderna rosor har oftast förlorad förmågan att sätta nypon, då man istället satsat på egenskaper som återblomning. Många korsningar har även lett till sterilitet, och fyllda blommor hindrar insekter från att komma åt att pollinera rosorna.

Tänk på att om du vill ha nypon till hösten, ska du inte beskära tillbaka rosorna efter blomning. Ingen "dead-heading"! Ser det risigt ut kan du alltid plocka av blombladen försiktigt. Frukterna bildas under sommaren och mognar i oktober.

Rosor med nypon är mycket dekorativa även på hösten. Sätt i vaser och gör vackra kransar. Fåglarna är glada i nyponen, och många sorter lämpar sig för att plocka och göra nyponsoppa av. De nyttiga nyponen är mycket C-vitaminrika!

Rosor med vackra nypon:

Nedan listas rosor med vackra nypon och en kort beskrivning av nyponen.

 De största och köttigaste nyponen hittar man på vresrosor Rosa rugosa.

Vresros R. rugosa, får talrika, stora plattrunda och saftiga nypon som är orange till tegelröda i färgen. Lätta att plocka till nyponsoppa. Den rena arten har rosa enkla blommor, men 'Alba' är en vit vresros. I Rugosa-Gruppen finns mängder av namnsorter som får nypon, men undvik de fyllda som sällan får nypon. Zon 8.

Stenrosen är den vanligaste vildrosoren som man gör nyponsoppa på.Stenrosen är den vanligaste vildrosoren som man gör nyponsoppa på.Stenrosen är den vanligaste vildrosoren som man gör nyponsoppa på.
Stenrosen är den vanligaste vildrosoren som man gör nyponsoppa på.

Rosa canina, stenros, ger många ovala karminröda nypon, som är ca 2 cm långa. Stenrosens nypon ger jättegod nyponsoppa! Zon 6.

Flera pimpinellrosor (rosor från Spinosissima-Gruppen) har svarta nypon i olika former.Flera pimpinellrosor (rosor från Spinosissima-Gruppen) har svarta nypon i olika former.Flera pimpinellrosor (rosor från Spinosissima-Gruppen) har svarta nypon i olika former.
Flera pimpinellrosor (rosor från Spinosissima-Gruppen) har svarta nypon i olika former.

Pimpinellros R. spinosissima (alt. R. pimpinellifolia) eller namnsorter i Spinosissima-Gruppen får mycket dekorativa, svarta, mörkt vinröda eller kastanjebruna nypon. Dessa kan vara runda eller plattrunda till formen och sitta på en lång hals i samma färg. Den rena arten har glänsande svarta, runda nypon. Zon 8. Sorten 'Single Blush' har ljuvliga ljusrosa blommor och större svarta nypon med framåtriktade röda blomanlag. Zon 6.

Köp dina rosor smidigt från vår webbutik!

 Bland de snyggaste är nog de stora och avlånga nyponen hos R. moyesii.

Mandarinros Rosa moyesii har iögonfallande, avlånga nypon, man kallar dem ibland för omvänt päronformade. De är bland de största nyponen, 4-6 cm långa. Orangeröda till röda i färgen. Zon 6.

 Rosa multiflora, japansk klätterros, ger mängder av små söta nypon som går att göra vackra dekorationer av.

Japansk klätterros Rosa multiflora, som namnet antyder får den mängder av blommor som sitter i klasar. Blommorna är små vita eller svagt rosa. Nyponen är även de talrika och liknar små orangeröda rönnbär. De sitter kvar på grenarna länge och kan med fördel användas i blombuketter eller i kransar som ovan. Beroende av sortnamn klarar de sig upp till zon 3-4.

Igelkottsros kallas för "Chestnut rose" i England för att nyponen liknar kastanjer.Igelkottsros kallas för "Chestnut rose" i England för att nyponen liknar kastanjer.Igelkottsros kallas för "Chestnut rose" i England för att nyponen liknar kastanjer.
Igelkottsros kallas för "Chestnut rose" i England för att nyponen liknar kastanjer.

Igelkottsros R. roxburghii f. normalis. Har superläckra kastanjelika, plattrunda och gulgröna nypon som är täckta av mjuka taggar. Nyponen faller av relativt tidigt. Även bladverket är ovanligt vackert och skiftar i vinrött på hösten. Zon 4. Den storblommiga igelkottsrosen R. x micrugosa, har liknande nypon men lite mindre och rödare. Zon 3-5.

Kollage av vackra nyponsorter och arter.Kollage av vackra nyponsorter och arter.Kollage av vackra nyponsorter och arter.
Kollage av vackra nyponsorter och arter.

Fler rosor med vackra nypon:

Rosa pendulina. Arten får många 2-3 cm långa och omvänt päronformade orangeröda nypon, som hänger i klasar. Zon 8. Sorten 'Mount Everest' får extra långa 4-5 cm vackert klarröda nypon som är håriga (glandelhår), och mognar redan i augusti. Zon 5.

Carolinaros R. carolina. Arten har centimeterstora runda och lysande röda nypon i täta klasar. Zon 6.

Daggros Rosa glauca. De få runda till ovala nyponen är orangeröda och blir mycket vackra mot det blådaggiga bladverket. Zon 6.

Davidsros Rosa davidii. De rödorange nyponen är medelstora 2-3 cm, omvänt päronformade med lång hals och hängande. Påminner om mandarinrosens nypon, fast mindre. Zon 5. Det finns flera namnsorter med nypon i Davidii-Gruppen.

Djävulsros Rosa horrida. Det är taggarna som är "djävulusiska". De medelstora nyponen är äggformade och lysande blodröda. Zon 6.

Dockros Rosa nitida. De talrika nyponen är runda, centimeterstora och klarröda. Fint till de gula höstbladen. Sorten 'Dart's Defender' har större och plattrunda nypon. Zon 7.

Glandelros Rosa setipoda. Nyponen är omvänt päronformade, 3-6 cm långa, hängande och täckta med glandelhår. Zon 5.

Kanelros Rosa majalis. Får många klotrunda 1-1,5 cm långa och klarröda nypon med framåtriktade foderblad. Zon 8.

Nyponros Rosa dumalis. Till och med namnet skvallrar om att detta är en ros med mycket nypon. De är djupt röda, brett äggformade och aningen mjuka i kroppen. Zon 6.

Plommonros Rosa villosa. En härlig buskros med få djupröda medelstora nypon, som är övertäckta av glandelhår och hänger som läckra örhängen i busken. Zon 5.

Provinsros Rosa gallica. Får runda, något långsträckta klarröda till tegelröda nypon. Ofta har de glandelhår. Zon 5. Kika efter fler hybrider med nypon i Gallica-Gruppen.

Vingros R. sericea ssp. omeiensis f. pteracantha. Centimeterstora glänsande mörkröda nyponen matchar de vackra röda taggarna. Zon 4.

Äppelros Rosa rubiginosa. De talrika klarröda och äggrunda nyponen sitter kvar i sina klasar hela hösten och långt in på vintern. Zon 6.

Bildkällor: Peterboyd.com, Dutchy of Cornwall Nursery, Rosenhof Schultheis, Pinterest, Eggert Baumschulen, Colourbox