Rosornas 10-i-topp
Allt om Trädgård har i samarbete med landets främsta roskännare utsett de 10 vackraste och mest odlingsvärda rosorna. Varsågod – här är juryns val 2009!
1. ’Constance Spry’
Låt dig förföras av ’Constance Spry’, med blommor som gjorda att drunkna i… Stora, rosafärgade, utsökt vackra, tätt fyllda och först tillplattat bollformade, slutligen skålformade. Växer i klasar med upp till tio blommor i varje. En buskros med mycket kraftigt växtsätt som i de varmaste delarna av landet kan användas som klätterros vid en vägg, mur eller plank. Också mycket vacker vid en fristående stolpe eller en tripod.
Blomtid: Mycket riklig blomning från slutet av juni till slutet
av juli.
Doft: Stark och kryddig med inslag av körvel och myrra.
Höjd: 2 m.
Härdighet: Zon 4.
Grupp: Austin-ros i Moderna Buskros-gruppen.
Övrigt: Engelsk ros från 1961. Detta är David Austins allra första ros – heter därför också ’Ausfirst’. Oftast frisk, men på instängda, fuktiga växtplatser kan den ibland angripas av svartfläcksjuka, så välj växtplats med omsorg.
2. ’Ispahan’
Den ena av två gammaldags buskrosor som är helt frisk (den andra heter ’St Nicholas’). Har ett kraftigt växtsätt och stora, vackra, tätt fyllda blommor med en alldeles underbar doft som slår det mesta; en doft för den finaste rosoljan och rosvattnet! Kommer bäst till sin rätt när den odlas i mindre grupper, gärna i sällskap av andra gammaldags rosor.
Blomtid: Slutet av juni till slutet av juli.
Doft: Stark.
Höjd: 1,8 m.
Härdighet: Zon 5.
Grupp: Damascena-gruppen.
Övrigt: Buskros från före 1832.
3. ’Mme Plantier’
Mörkt rosa knoppar tillsammans med utslagna blommor i vitt är en svårslagen kombination. Inte konstigt att förädlaren uppkallade rosen efter sin älskade hustru. Blir ofta helt översållad av blommor.
Blomtid: Mycket riklig från slutet av juni till slutet av juli.
Doft: Söt och stark.
Höjd: 1,5 m.
Härdighet: Zon 5.
Grupp: Alba-gruppen.
Övrigt: Fransk buskros från 1835, som också kan användas som klätterros. Skuggtålig, anspråkslös och lättodlad.
4. ’Stanwell Perpetual’
Den mest bedårande av alla pimpinellrosor och en av de mest användbara rosor som finns. Creme- till blekrosa blommor som bleknar efterhand. Mycket fin doft. Blommar rikligt och kan ge blommor ända till senhösten fram tills frosten sätter stopp.
Blomtid: Början av juni till början av juli, ytterligare flor under sensommaren.
Doft: Söt och stark.
Höjd: 1,8 m.
Härdighet: Zon 6.
Grupp: Spinosissima-gruppen.
Övrigt: Buskros från England, före 1836. Växer bra också på magra jordar. Kan användas som solitär, som häck, i samplanteringar och som stamros. Skuggtålig, frisk och lättodlad.
5. ’Alchymist’
Otroligt vacker klätter- eller buskros som är lättodlad och har fin doft med inslag av citrus och kryddor. Den speciellt vackra rosettformen på blommorna och dess vackra färgskiftningar i gyllengult, aprikos, rosa och orange är utmärkande för denna ros. I värme och starkt solsken mörknar färgerna.
Blomtid: Slutet av juni till slutet av juli.
Doft: Fruktig, medelstark.
Höjd: 2 m.
Härdighet: Zon 4.
Grupp: Moderna Buskros-gruppen.
Övrigt: Buskros från Tyskland, 1956, kan också användas som klätterros.
6. ’Aïcha’
En underbart vacker ros med gula, efterhand bleknande blommor med dekorativt vinröda ståndare och pistiller. Doftar härligt friskt och får vackra vinröda nypon. Bin och humlor älskar den!
Blomtid: Riklig från andra veckan i juni till början av juli, med ett svagare flor under sensommaren.
Doft: Stark och fruktig.
Höjd: 3 m.
Härdighet: Zon 6.
Grupp: Spinosissima-gruppen.
Övrigt: Dansk buskros från 1959. Skuggtålig och anspråkslös.
7. ’Louise Bugnet’
Tagglös och robust med en fantastiskt fin, fylld skålformad vit blomma med lite rosa stänk i, och med underbar doft. Knopparna är effektfullt karminröda. Får senare orangeröda nypon.
Blomtid: Riklig från månadsskiftet maj/juni till början av juli. Blommar igen senare på säsongen.
Doft: Kryddig, medelstark.
Höjd: 1,8 m.
Härdighet: Zon 7.
Grupp: Rugosa-gruppen.
Övrigt: Kanadensisk buskros, från cirka 1960. §Skuggtålig, frisk och lättodlad.
8. Rosa glauca
En alldeles speciell ros som utmärker sig med sitt fantastiska bladverk i en matt blådaggig nyans som senare får vackra höstfärger. Små enkla, utsökta blommor i karminrosa till mörkt rosa med vit mitt. Busken har ett vackert gracilt växtsätt och får rikligt med dekorativa orangeröda nypon. Mycket vacker som häck, men även friväxande på naturtomter.
Blomtid: Riklig blomning från andra veckan i juni till början av juli.
Doft: Svag.
Höjd: 3 m.
Härdighet: Zon 6.
Grupp: Vildros.
Övrigt: Buskros odlad sedan 1789. Kallas också daggros. Skuggtålig, frisk och lättodlad.
9. Rosa helenae ’Hybrida’
Bedårande ljusgula till vita blommor med dekorativa ståndare. Halvfyllda till dubbla, cirka 4 cm i diameter samlade i stora klasar. Saffransröda nypon pryder efter blomningen. ’Hybrida’ är som allra läckrast när den vandrar upp i träd, ofta till höjder av 5–10 meter. Även vacker uppbunden vid husväggar, plank, murar, pergolor, spaljéer och bågar. Kan användas som marktäckare, häckväxt och formbeskäras runt dörrar och fönster.
Blomtid: Slutet av juni till slutet av juli.
Doft: Stark och söt honungsdoft.
Höjd: Ca 7 m.
Härdighet: Zon 6.
Grupp: Helenae-gruppen.
Övrigt: Klätterros av okänt ursprung. Kallas också fylld honungsros. Flest användningsområden av alla rosor.
10. ’Hippolyte’
En buskros med utsökt vackra, tätt fyllda blommor i effektfullt purpurviolett som efterhand skiftar i silverskimrande blå- och gråvioletta toner. Mycket vacker att samplantera med rosor i ljusare nyanser.
Blomtid: Slutet av juni till slutet av juli.
Doft: Medelstark till stark.
Höjd: 1,2 m.
Härdighet: Zon 5.
Grupp: Gallica-gruppen.
Övrigt: Belgisk ros från före 1842. Lättodlad.
I juryn ingår:
Allt om Trädgårds redaktion samt Lars Krantz (trädgårdsmästare på Wij trädgårdar, Ockelbo), Britt-Inger Rehn (trädgårdsmästare och roskonsult på Trädgårdsföreningen i Göteborg), Lars-Åke Gustavsson (en av Nordens främsta rosexperter, känd över hela världen och författare till böckerna ”Rosor för nordiska trädgårdar”), Lisa Sommelius (driver butiken Flora Linnea på Fredriksdal museer och trädgårdar med ett av norra Europas största sortiment av rosor).
TEXT: Susanna Rosén