Rosor i kruka – allt du behöver veta för att skapa en oas av rosor!

Rosor i kruka är ett sätt att odla utan att gräva i rabatter. Att kunna skapa doftande färgrika oaser av rosor på liten yta, balkong och terrass, även när man inte har en trädgård. Även när man inte har möjligheten att odla härdiga rosor. Krukor går att flytta runt och vinterförvara. Här är råden för att lyckas med rosor i kruka.

Välja rosor för odling i kruka

I princip kan alla rosor odlas i kruka, men sorter som blir enorma buskar eller klättrare kan vara mindre lämpliga på grund av sin otympliga storlek.

Bra kandidater för mindre krukor och balkonglådor är så kallade miniatyrrosor och dvärgrosor, som är från polyantarosor Rosa Polyantha-Gruppen eller balkongrosor Rosa Mini-Flora-Gruppen. Polyantarosor blir ca 50-90 cm höga och lika breda. De får oftast rikligt med blommor i klasar från juni till frosten. Balkongrosorna är ännu mindre. Kompakta sorter med bladverk och blomtyp som hos tehybrider, men oftast småblommigare. Det är de minirosor som du kan köpa i blomsterbutiker eller i mataffärer, som "slit-och-släng-blomma", men plantera om direkt i större kruka, så ska du se att du har en liten tacksam raring.

Balkongrosor och polyantarosor är minirosor som passar utmärkt i kruka. Foto: Colourbox

Stamrosor är rosor ympade på stam. De funkar alltid i kruka. Men det kan krävas lite extra vinterskydd utöver isolering av kruka (se nedan.)

När du väljer större rosor leta då gärna efter rosor med vissa egenskaper som kan vara fördelaktiga för odling på liten yta. Leta efter sorter som är ständigt blommande, samt att de har så lång blomtid som möjligt under säsongen. Då får du ut mesta möjliga av din krukodlade ros. Leta även efter härdiga rosor för din zon, då de är ännu känsligare för vintern i kruka.

Välja kruka för rosor – material, djup

Direkt efter inköp är det dags att omplantera rosen i en ny och större kruka, så att den får bästa möjliga start. Det är två huvudregler som gäller för val av kruka till rosor:

1. Större kruka är alltid bättre. Rosor har djupa rötter och dessutom brukar man få plantera ympade rosor djupare så att ympen hamnar under jord. Högre krukor är därför att föredra framför låga. Med större jordvolym ryms mer näring och dessutom torkar den inte ut så snabbt. Större kruka är lika med mindre passning för vattning!

2. Dräneringshål är ett måste. Vatten får inte bli stående i krukan för länge för då ruttnar rosen. Rötter behöver andas. Det går att använda fat under eller ytterkruka t ex på balkongen, bara man kollar så att det inte blir stående överflödigt vatten.

Fler användbara om råd om vilket material på krukan man ska välja:

Terrakottakruka: poröst material som ger bra luftgenomströmning, men materialet gör att krukan torkar upp snabbt och man kan behöva vattna oftare. Obehandlad terrakotta tål inte minusgrader och spricker om man inte isolerar dem över vintern. (Mer om det längre ner.)

Glaserade krukor: håller längre än obehandlade lerkrukor, klarar övervintring bättre, och vattnas mindre. Är dock dyrare.

Betongkrukor: tyngre och bättre lämpade för permanent plantering. Håller längre och klarar övervintring rätt bra.

Plastkruka: billig, väger lite och kan lättare flyttas runt, samtidigt tippar den över lättare vid stark vind. Inte så dekorativ, men går att klä in med t ex bambumatta eller säckväv.

Fiberglaskruka: mer dekorativ än plastkruka och aningen tyngre än plast, men lättare än lerkruka.

Träkruka eller tunna: luften cirkulerar bra, vatten kan alltid rinna ut, ruttnar så småningom. Man kan skydda träet genom att klä in med plast innan plantering, men glöm inte dräneringshålet.

EPP eller thermoplast-kruka: det är ett material som ser ut som frigolit, men som är mycket tåligare och smulas inte sönder på samma sätt. Materialet låter rötterna andas samtidigt som det isolerar innehållet mot både kyla och hetta. Krukorna är lätta och lämpar sig ypperligt för balkongodling. Ett exempel på sådana krukor är Lindesbergskrukan.

Stamrosor går att odla i kruka. Det är rosor som ympats på stam. Foto: Colourbox

Flyttbara krukor för rosor

Förutom att välja lätta krukor som plast eller EPP-krukor, som nämnts ovan, så kan man placera tyngre krukor på en bräda med hjul. Det finns att köpa olika varianter eller så tillverkar man en själv. Det finns numera även redskap för att lättare lyfta stora krukor.

Plantera rosor i kruka – bra rosjord

Rosor vill ha mycket näringsrik jord och för krukodling gärna en jord som håller fukten länge. Färdig rosjord på påse fungerar bra. Blanda gärna in långtidsverkande näring i jorden. Blandar man egen jord är det bra att ha i poröst material som håller fukten t ex biokol. Läs mer om att blanda egen jord för pallkrage och kruka här.

Plantera om en ros till större kruka direkt när du köpt den. Foto: Colourbox

Det behövs inte ett "dränerande lager" av lecakulor i botten på krukan. Det snor bara jordvolym. Ett dräneringshål räcker gott och väl. Lägg en bit väv eller en krukskärva över hålen, så att de inte täpps till av jorden. Plantera rosen djupt i krukan. Om den har ett ympställe ska detta hamna ca 10 cm under jorden. Ibland har det bildats mycket rötter som snurrat sig, försök då att försiktigt lösa upp snurran och klipp av några av de längsta rötterna om de är för långa. Bättre än att klämma ihop rötterna.

Tryck till jorden kring rötterna men packa inte. Plantan ska stå stadig och jorden ska ha kontakt med rötterna. Fyll upp krukan med jord, men lämna några cm upp till kanten för vattning. Genomvattna när allt är klart.

Jorden kommer så småningom att sjunka, det går bra att fylla på med brunnen kogödsel och kompost under sommaren, så får man näring på köpet.

Sköta rosor i kruka

För att dina rosor ska blomma rikligt och leva länge, behöver du sköta om dem. Rosor placeras i soligt läge och inte för blåsigt. Även om de gillar sol, minst sex timmar sol om dagen, så kan det bli för mycket speciellt för krukan om det är ett gassande läge. Försök att då se till att rosen får lite skugga under eftermiddagen.

Vattna så den aldrig torkar ut, bara vatten inte blir stående en längre tid. Riktigt varma och soliga sommardagar i gassande sol, kan det innebära en gång om dagen. Stick ner ett finger djupt i krukan och känn efter om det är torrt eller lär dig känna skillnaden på en blöt och torr kruka genom att lyfta på den före och efter vattning – lätt kruka är torr.

Näringen i rosjorden tar slut inom ca 5-6 veckor. Har man inte blandat i långtidsverkande gödsel bör man börja ha med en näringsgiva i varje vattning. Jämn näringstillförsel ger friskare plantor. Tänk på att inte ha för hög kvävenivå, för då växer bara bladmassan. Välj näring anpassad för att gynna blommande växter.

Deadheading – ansa överblommade rosor kontinuerligt. Gör ett snitt ett till två bladpar under blomman, för att den ska bilda nya blommor. Vissa rosor behöver beskäras hårdare på våren. Läs på vad som gäller för den ros du valt. Även om man fyllt på med jord, kompost eller kogödsel under säsongen, så kommer man att behöva plantera om rosen och fylla på med ny jord vart annat till tredje år.

Samplantering av rosor i kruka

I de större och djupare krukorna går det bra att ha andra plantor tillsammans med rosen, så länge de har ytliga rötter. Du kan plantera kryddväxter, ettåriga sommarblommor eller perenner. En låg växt vid foten av en ros, gör att man slipper se den trista bara jorden, speciellt om rosen är kalare nertill.

Övervintra rosor i kruka

Vinterskydda utomhus – härdiga rosor klarar att övervintras utomhus. När de är odlade i kruka, blir rotsystemet mer exponerat i kruka än när de står i marken. Krukor riskerar att spricka även om de är glaserade, om jorden blir blöt och fryser. Därför bör man flytta in krukan under tak i regnskugga. Isolera krukan genom att t ex fylla en säck runt krukan med löv, frigolit eller linda matta eller bubbelplast runt. Krukor på balkongen flyttas mot väggen, där det kommer spillvärme. Ställ dem på en frigolitbit, trä eller papp, så att de inte är i kontakt med det kalla betonggolvet. Stamrosor kan behöva skydd runt stam och ympställe. Vira säckväv eller bubbelplast runt.

Inomhusförvaring – för mindre härdiga rosor och krukor som riskerar att spricka. Flytta in när frosten kommer. Rosen kommer inte att överleva i rumsvärme. De behöver en kall vintervila. Förvara mörkt och kallt men frostfritt ca 5°C. Vattna bara ytterst lite under viloperioden.

Vårvintern är farligast! Största hotet mot krukodlade rosor är i mars-april när det börjar växla kraftigt i temperaturen. Vårsolens gassande gör att rosen skjuter nya skott och knoppar. På natten när det kan bli minusgrader riskerar skotten frysa. Ha inte för bråttom att plocka ut dem från inomhusförvaringen. Vänta tills frostrisken är över och nätterna mildare. Skydda gärna från gassande sol med fiberväv i starten, så att den hinner vänja sig. Glöm inte att vattna när solen ligger på, men dränk den inte.

Läs mer om rosor:

Rosor – 17 fakta för alla rosnördar

Barrotade rosor – vad är det och hur funkar det?

26 rosenbågar, rostorn och klätterställningar för rosor

Deadheading – beskära för friskare och vackrare rosor

Flytta rosor – den ultimata guiden för när och hur