Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: JP Chretien

Rosor – 17 fakta om rosor för alla rosnördar

Älskar du också rosor så finns det fakta du bör känna till om vår mest älskade blomma genom tiderna. Vad skillnaden på en busk- och rabattros är, när bästa tiden är för att beställa barrotade rosor, varför ympstället ska under jord och massor av kuriosa. Och blå rosor – finns de?

1. Rosor historiskt

Fossila växtfynd berättar för oss att rosor växte på jorden för 30 miljoner år sedan. Ursprungligen kommer rosen från södra Centralasien och sydvästra Kina. Det första nedtecknade omnämnandet av rosor är från den historiska staden Ur i Mesopotamien, där den sumeriske kungen Sargon (2684-2630 f.Kr.) sägs ha tagit med sig "vinrankor, fikon and rosor" från ett krig på andra sidan floden Tigris.

Rosplansch från 1795 på Rosa chinensisRosplansch från 1795 på Rosa chinensisRosplansch från 1795 på Rosa chinensis
Rosplansch från 1795 på Rosa chinensis

2. Rosornas krig

"Wars of the Roses" (1455-1485), var en serie inbördeskrig i England. Under de 30-åriga kriget var det ätterna Lancaster och York, som stred om kungatronen. Kriget fick först senare namnet "Rosornas krig", eftersom de två stridande husen båda hade rosor i sina vapen.

Rosvapnen för huset Lancaster (röda) och York (vita)Rosvapnen för huset Lancaster (röda) och York (vita)Rosvapnen för huset Lancaster (röda) och York (vita)
Rosvapnen för huset Lancaster (röda) och York (vita)

"The War of the Roses" heter också en filmkomedi om paret Roses bittra skilsmässokamp. Michael Douglas och Kathleen Turner spelar huvudrollerna i filmen från 1989.

3. Rosengrupper och vilda ros arter

Det finns 18 stycken vildväxande arter i Sverige. Bland de vilda rosarterna kan nämnas nyponros, vresros, pimpinellros, daggros och stenros. Flera olika konkurrerande och kompletterade sätt finns att indela rosor för trädgårdsodling. Om rosorna inte tillskrivs någon särskild art så kan de delas in under 44 grupper, uppdelade på urvalsformer av rena arter och primära hybrider.

Vresrosen (Rosa rugosa) är en ren art, vildrosVresrosen (Rosa rugosa) är en ren art, vildrosVresrosen (Rosa rugosa) är en ren art, vildros
Vresrosen (Rosa rugosa) är en ren art, vildros

Andra indelningar är utifrån växtsätt, mest för att få en praktisk fingervisning om skötsel – buskrosor, rabattrosor och klätterrosor.

Köp rosor enkelt online – både barrotade och krukade!

4. Buskrosor – gammeldags och moderna rosor

Buskrosor är rosor som blir ungefär 100–200 cm höga och vanligtvis lika breda. De delas i sin tur in efter gammeldags buskrosor (rosor som uppkommit tidigare än år 1867, och kännetecknas av doftande, låga och glesa buskar), moderna buskrosor (mer förädlade än gammeldags, och kännetecknas att de remonterar eller har lång blomperiod).

5. Rabattrosor och minitayrrosor

Rabattrosor är starkt förädlade oftast på bekostnad av doften. De är lägre än de andra och blir sällan högre än 100 cm. Miniatyrrosor som säljs som krukväxter räknas in här (de går förresten bra att plantera ut i trädgården i södra Sverige). Rabattrosor kan även delas in i klasblommiga rabattrosor och storblommiga rabattrosor.

6. Klätterrosor – ramblers and climbers

Klätterrosor skiljer sig oftast från buskrosor genom att ha längre och vekare grenar. I England delar man in klätterrosorna i "ramblers" och "climbers". Ramblers (klängare) har vekare grenar varför de kräver stöd för att växa upprätt och blommar på fjolårsskotten, medan climbers (klättrare) har ett kraftigare växtsätt och blommar på årsskotten. I Sverige delar vi istället in klätterrosor efter blomningstid; sommarblommande, ständigt blommande och remonterande sorter.

7. Engelska rosor/Austinrosor

Engelska rosor är moderna buskrosor, som förädlats av David Austin. De har blivit omåttligt populära på grund av att de doftar så starkt, samt är remonterande. Över 200 sorter har introducerats på marknaden sedan 1963. De kändaste sorterna är 'Constance Spry', 'Chianti' och 'Shropshire Lass'.

8. Remonterande rosor

Remontering betyder att det är en återblommande ros. Om rosen remonterar så blommar den först på försommaren och återkommer senare på säsongen med en andra blomning. Det finns även rosor som blommar kontinuerligt, eller i alla fall en längre period under säsongen. De ska inte förväxlas med remonterande eller engångsblommande rosor.

9. Rosförökning – frösådd, sticklingar och okulering

Rosor förökas genom sticklingar, okulering eller med frön från nypon. För äkta arter fungerar frösådd utmärkt, även om grobarheten endast är omkring 50 procent. Däremot blir inte förädlade hybrider sortäkta rosor genom frösådd, utan man använder då sticklingar eller okulerar. Okulering innebär att en sort ympas på en annan rot, oftast en vildros.

10. Vilket är bäst – rotäkta eller okulerade rosor?

De flesta moderna rossorter som säljs i handeln är okulerade (ympade), medan rotäkta rosor växer på sin egen rot. Det finns fördelar hos både okulerade som rotäkta rosor. Okulerade rosor har fått växa ihop med en härdig grundstam. De har provodlats i större utsträckning och vi vet ofta hur de klarar sig i vårt klimat enligt vår zonindelning. De brukar även komma igång snabbare än de rotäkta. Fördelen med rotäkta är att skotten som kommer från roten är av samma sort som busken. För odlare i tuffare lägen än zon 5 kan det vara läge att välja rotäkta rosor som klarar zonen, då okulerade rosor oftast sats på en grundstam som inte klarar klimatet även om ymprosen gör det. När en okulerad ros skjuter vildskott så är det av den sort som grundstammen tillhör. Det är därför väldigt viktigt att ympstället hamnar en bit under markytan vid plantering, för att minska risken för rotskott.

11. Barrotade rosor – bästa planteringstipsen

Barrotade rosor innebär att rosbuskarna skördas på hösten genom uppgrävning. Plantan skickas barrotad, d v s utan jord kring rötterna. Ett enkelt och billigt sätt att skicka rosbuskar. De rosor som inte säljs på hösten förvaras i kylrum över vintern, och krukas sedan in med lite jord för att säljas som krukpackade till våren. En ros som odlats i kruka med jord, så att den hunnit etablera sig i kruka, säljs som krukodlad och kan planteras när som helst under säsongen. Läs mer om barrotade rosor och hur man planterar dem bäst.

12. Blå och svarta rosor

Tyvärr finns inte rosor i alla färger, men nästan. Blå rosor är något som rosförädlare försökt sig på i årtusenden, men icke. Rosenbladen saknar det enzym som behövs för att skapa ett blått pigment. Det finns dock rosor som räknas till blåa även om de är mer åt det purpurlila hållet, t ex 'Rhapsody in Blue', 'Blue for you', 'Veilchenblau' och 'Perennial Blue'. Det japanska företaget Suntory Flowers lyckades 2004 att ta fram en blå ros genom genmodifiering. Fast den är också mer lavendel än blå.

Den blå rosen – önskerosenDen blå rosen – önskerosenDen blå rosen – önskerosen
Den blå rosen – önskerosen

Svart är en annan färg som rosor inte kan ha. Det finns väldigt mörkröda som kan te sig svarta, och ofta har svart i namnet, t ex 'Black Jade', 'Schwarze Madonna', 'Barkarole' och den mytomspunna "Halfeti rosen" som sägs växa bara i byn Halfeti i Turkiet. Man får väl åka dit någon gång och se om det stämmer.

Snittrosor går att färga både blå och svarta. Använd då vita rosor och ställ stjälken i vatten med blå respektive svart karamellfärg, så kommer de att suga upp pigmenten.

13. Största snittrossodlarna i världen

Rosodlare vill ha vår året om. Det existerar bara på hög höjd i närheten av ekvatoriallinjen, i princip finns det bara fyra länder i världen som uppfyller dessa kriterier – Colombia, Ecuador, Kenya och Etiopien. I Europa är det Holland som står för största rosproduktionen.

Snittrosor är bäst när de är FairTrade!Snittrosor är bäst när de är FairTrade!Snittrosor är bäst när de är FairTrade!
Snittrosor är bäst när de är FairTrade!

14. Miljö- och rättvisemärkta snittrosor

Rosindustrin kräver mycket bevattning, som påverkar miljön och lokalbefolkningen. Det finns många kemikalier som används inom snittblomsframställning och arbetsförhållandena kan vara mycket hårda, då den största produktionen sker i länder i tredje världen. Det kan t o m förekomma barnarbete. Ett sätt att påverka är att efterfråga och handla rättvisemärkta rosor. Några märkningar att hålla ögonen på är Fairtrade, FFP (Fair Flowers Fair Plants), MPS (Milieu Programma Sierteelt) och Flora Verde.

15. Nypon – ätliga men inte riktiga frukter

Nypon är en skenfrukt, och de egentliga frukterna är små håriga, stenhårda nötter som sitter inuti nyponen. Luddet kring fröna gör man "klipulver" av. Nypon är flera gånger rikare på C-vitamin än apelsiner, och de är även rika på A-vitamin. Nypon betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation. Välj rosor med vackra nypon. Tips: Recept på nyponketchup.

Nypon på rosenbuske – superfood!Nypon på rosenbuske – superfood!Nypon på rosenbuske – superfood!
Nypon på rosenbuske – superfood! Foto: iurii Konoval

16. Rosenolja kommer oftast från Bulgarien

Rosenolja är den viktigaste ingrediensen vid parfymtillverkning. Man ångdestillerar krossade kronblad från rosor för att få fram de flyktiga oljorna. Den ursprungliga tekniken härstammar från Persien. 70-80 procent av all rosenolja produceras i Rosornas dal nära Kazanluk, Bulgarien. Det behövs ca 2 000 blommor för att tillverka ett gram olja, och alla rosor plockas för hand.

Rosenolja utvinns från handplockade rosorRosenolja utvinns från handplockade rosorRosenolja utvinns från handplockade rosor
Rosenolja utvinns från handplockade rosor Foto: Tatiana Epifanova

17. Deadheading – vad är det?

I internationell trädgårdslittertur går att läsa om "deadheading" av rosor och perenner. Det handlar om att putsa bort allt överblommat material. Man gör det för att rosenbuskarna ska se mindre trista ut, men även för att stimulera till ny omgång blommor. Läs mer om deadheading och få lite tips om hur man bäst sommarputsar rosorna.

Trimma bort de vissna blommorna så kommer nyaTrimma bort de vissna blommorna så kommer nyaTrimma bort de vissna blommorna så kommer nya
Trimma bort de vissna blommorna så kommer nya

FOTO: Colourbox

Välj och vraka bland rosorna i vår webbshop!

Läs mer om rosor:

Rosor i kruka – allt du behöver veta för att skapa en oas av rosor!

Barrotade rosor – vad är det och hur funkar det?

26 rosenbågar, rostorn och klätterställningar för rosor

Deadheading – beskära för friskare och vackrare rosor

Flytta rosor – den ultimata guiden för när och hur