Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Proffsens odlingstips för rosor

Gör som proffsen! Med rätt skötsel trivs dina rosor bättre. Vi frågade några rosexperter om hur de gör för att lyckas med sina egna rosor.

Lars-Åke Gustavsson: ”Plantera på rätt sätt”

Lars-Åke Gustavsson.

– En ros som är rätt planterad blir friskare och mer motståndskraftig mot sjukdomar. Plantera i bästa tänkbara rosjord: näringsrik och med hög mullhalt, förbättrad med organiskt material som stallgödsel och kompostjord. Jorden ska vara vattenhållande utan att vara ständigt blöt. Torra jordar ger mindre motståndskraftiga rosor.

– Många rosor dör för att plantan står för löst. Ofta står de också för löst i krukan. Skaka och tryck till rejält för att undvika en luftficka under rothalsen (lättast när man planterar barrotsplantor). Vattna ordentligt och låt stå några timmar. Vattna ytterligare en gång. Fyll sedan på med mer jord och kupa över plantan så att de nedersta grenarna täcks.

Lars Krantz: ”Rosor svarar på smek och smicker”

Lars Krantz.

– Rosor är överlag kräsna och svarar tydligt på smek och smicker. Spara därför inte på allehanda bonusar vid plantering. Rosor trivs i rik och god jord, gärna lerhaltig och kryddad med organiskt material och grovt grus för dräneringen. Väldränerad jord är viktigt om övervintringen ska bli lyckosam, särskilt på nordliga breddgrader.

– Årlig beskärning av buskrosorna gynnar tillväxt och god hälsa. Rosor måste också få se solen under större delen av dagen. Försök alltid få dem att tro att de står längre söderut än vad de i själva verket gör, genom att ge dem varma lägen. En svag sluttning mot eftermiddagssolen med skydd mot nordliga vindar är inte fel. Och vem vet, kanske en italiensk kärleksballad eller två också kan hjälpa till?

Britt-Inger Rehn: ”Underhåll med beskärning och ekologisk gödsel”

Britt-Inger Rehn.

– Planteringen är A och O. Sätt rosen med förädlingsstället 10 centimeter under jord i en väldränerad god jord. Vattna rikligt. Underhåll sedan rosen med bra beskärning och ekologisk gödsel och skötsel.

Lisa Sommelius: ”Välj rätt ros för rätt plats”

Lisa Sommelius.

– Mina bästa odlingstips är att välja rätt ros för rätt plats, att plantera djupt och att vattna rikligt vid nyplantering, särskilt på våren. Välbrunnen kogödsel är billig och bra långsamverkande gödning för rosor. Glöm inte att beskära rosorna för att få vackert formade buskar. Även klätterrosor behöver beskäras.

Läs mer om rosor:

Rosfaktabanken

Dead heading för vackrare rosor

Mästare i rosförädling

Mulla till det för rosorna

Vilka rosor får fina nypon?

Åkerfräken till rosorna