Mästare i rosförädling
’Astrid Lindgren’, ’Gisselfeld’, ’Nina Weibull’, ’Ingrid Bergman’, ’Chinatown’ och ’Karen Blixen’. Alla har de kommit till världen på samma plats – hos Poulsen roser, i Danmark. Var fjärde ros i våra trädgårdar och parker har sina rötter hos Poulsens, och när det gäller krukrosor så kommer mer än hälften från den danska rosförädlaren.



Pernille och Mogens Olesen.
Mitt under rosornas århundrade, 1850, föddes Dorus Theus Poulsen, Danmarks första rosförädlare. Redan som barn visste han att han skulle arbeta med växter, och som 14-åring fick han anställning vid en dansk plantskola. Sin trädgårdsutbildning fick han i Köpenhamn, för att sedan resa utomlands för att lära sig yrket. 1878 återvände han till Danmark, köpte gården Marialyst utanför Köpenhamn och startade en plantskola med odling av sparris och jordgubbar. Inom kort sålde han även frö av kålrot i både Danmark och Tyskland. Fröproduktionen ledde snart till att Dorus Theus Poulsen blev växtförädlare av både fruktträd, buskar, perenner och även en del rosor.
Poulsen roser blir till
Dorus och hans hustru Johanne fick tre söner, som alla gick i faderns fotspår. De blev plantskolemän och reste utomlands för att hämta kunskap och nya idéer. Den äldsta sonen Dines kom till Peter Lamberts plantskole i Trier i Tyskland. Lambert var en av sin tids främsta rosförädlare, och dessutom en utmärkt läromästare, och naturligtvis smittade han Dines med sitt intresse för rosförädling. Ett intresse som Dines först tog med sig till England och sedan hem till Danmark. Från England hade han med sig två nypon med frön. De var skördade från rosor som han själv hade korsat fram. Från dessa valdes två namngivna rosor ut: ’Ellen Poulsen’ en polyantharos, och ’Rödhätte’, den allra första floribundarosen. Året var 1911. Båda fick guldmedalj på en utställning i Hamburg, och därefter har det bara gått en väg för familjen Poulsen och deras rosor: framåt!
Rabattrosor med världsrykte
Dines överlät dock snart rosförädlingen till sin yngsta bror Svend, och det var han som 1923 fortsatte den framgångsrika förädlingen av floribundarosor med sorterna ’Else Poulsen’ och ’Kirsten Poulsen’ som båda blev omåttligt populära. 1938 kom Poulsens första gula ros, ’Poulsen Yellow’. Den gula doftande ’Chinatown’ följde efter 1954, och togs fram av Svend Poulsens son Niels Dines. Svend Poulsen slutade dock sin karriär med en av de främsta rossuccéerna någonsin: floribundarosen ’Nina Weibull’, som snabbt blev den mest odlade rosen i Nordeuropa. Därefter följde ’Egeskov’, ’Astrid Lindgren’ och tehybridrosorna ’Gisselfeld’, ’Ingrid Bergman’, ’Karen Blixen’ och många, många fler.
Mot framtiden i kruka
Idag drivs Poulsen roser av Pernille Olesen och hennes man Mogens Olesen. Pernille är fjärde generationen i rosdynastin. Hon och Mogens har skapat en ny era för Poulsen roser, när de introducerade ’Teeny Weeny’ 1981. En liten ros för krukodling, både ute och inomhus. Det var en idé som slog an. Idag är hälften av alla krukrosor som produceras i världen förädlade hos Poulsen roser.
Fyra fina rosfavoriter
’Kronprinsesse Mary’



Floribundaros. Rosen föddes 2004 och hör till produktgruppen Castle, speciellt framtagen för nordiskt klimat. Blir 60–100 cm hög och är speciellt lämplig för odling i kruka. Blommor med gammaldags charm i gräddvitt till milt citrongult. Härlig doft, blommar rikligt och länge, bladen är mörka och friska. Zon 3.
’Rödhätte’ (Rødhætte’)



Floribundaros. En av de mest populära och sålda rosorna någonsin. Belönades med guldmedalj på en utställning 1911. Halvfyllda klarröda till ceriseröda blommor som skiftar mot violett i starkt solsken. Mörkt, blankt bladverk. Höjd 50–70 cm. Blommar från juni–november. Svag vildrosdoft. Zon 5.
’Karen Blixen’



Tehybrid. Stora, fyllda välformade vita blommor med mörkt bladverk. Kom ut på marknaden 1992. Svag doft, 60–90 cm hög, växer kraftigt och upprätt. Riklig blomning från juli till första frosten. Zon 3.
’Ellen Poulsen’



Polyantharos. Från 1911 och, tillsammans med ’Rödhätte’, en av Poulsens första rosor. Rosaröda, halvfyllda blommor med mörka, blanka blad. Riklig blomning från juni till långt in på hösten. 50 –70 cm hög. Zon 4.
Vad är floribundarosor?
På floribunda- och polyantharosor sitter blommorna i klasar. På polyantharosor är blommorna något mindre, men ofta fler till antalet jämfört med på floribunda.
TEXT: Marian Haugaard Steffensen
Läs mer om rosor:
Dead heading för vackrare rosor