Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Peredniankina / Colourbox

Hur får jag en kal klätterros att blomma igen?

För sex år sedan planterade vi två klätterrosor, fylld honungsros R. helenae ’Hybrida’. Förra våren blev stora delar av grenverket brunsvart och verkade dött. I toppen blev det en del blad och blommor till sommaren, men själva spaljén är kal och trist. Hur får vi en vacker rosspaljé? Kan vi skära ner rosorna helt och börja om från början? I så fall, när beskär vi?

Svar: Det blir lätt så om man inte kontinuerligt underhållsbeskär sina rosor. Men det är ingen fara. Det går att åtgärda.

Bästa tiden är under vårvintern och tidig vår. Börja med att ta bort döda och frostskadade grenar helt, eller ner till frisk ved. Det går att kapa hela plantan, men metoden är brutal och det tar tid innan den växt upp till någorlunda storlek igen. Därför är det bättre att välja ut några grövre kala huvudgrenar, som inte har så många nya skott, och kapa dem långt ner. Plantan ska byggas upp så att det finns flera grenar av olika åldrar. Då skjuter hela plantan skott.

Finns det bara några få äldre huvudgrenar, så gödsla och mylla ner kompostjord runt plantan på våren. Då stimuleras rosen att skjuta många nya skott. Vänta sedan till nästa vår innan ni beskär rosen. Fortsätt att varje vår skära bort äldre grenar som blommat några år, för att se till att plantan kontinuerligt skjuter nya skott nerifrån.