Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: PHILIPIMAGE

Så vårbekär man engelska rosor – rabattrosor

Om man vårbeskär rosor och följer dessa användbara tips kan man forma rosorna till snygga buskar. Börja beskära så fort risken för frost är över, annars kan resultatet bli ett annat om man beskär rosorna tidigare.

Så här beskär du rabattrosor:

Vänta till frosten är över, annars kan toppen av grenarna frysa och dö. Då får man göra ytterligare beskärning senare och längre ner. Se till att sekatören är vass och rengjord, för skarpa kap som läker snabbt. Skydda dig med tjocka läderhandskar.

1. Ta först bort döda grenar. De kan du kapa direkt vid botten. Likaså om det kommit skott från ympstammen, det ser du om skottet kommer under under ympstället (oftast under jord).

2. Leta därefter upp skott som växer inåt eller korsar. De ska tas bort. Kapa med ett snett klipp så att regn lätt rinner av. Lämna inga stumpar, utan kapa strax ovanför ett skott som pekar utåt från busken. Nya skott är de små knopparna på grenarna.

3. En rosbuske växer snabbt och skjuter kontinuerligt nya skott, så det går bra att klippa rejält – man kan ta två tredjedelar av busken. Målet är att få in luft i busken så att de nya skotten med blomningen kan få plats.

https://www.youtube.com/watch?v=Pbyw2GOuk-w

Tips: Släng gärna på en giva brunnen kogödsel och kompost om du inte redan gjort det. Rosor älskar det!

FOTO: Colourbox

Läs mer om rosor:

Rosor i kruka – allt du behöver veta för att skapa en oas av rosor!

26 rosenbågar, rostorn och klätterställningar för rosor

Deadheading – beskära för friskare och vackrare rosor

Flytta rosor – den ultimata guiden för när och hur