Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fisun Ivan

Barrotade rosor – vad är det och hur funkar det?

Rosor levereras antingen krukodlade, och säljs rotade i en kruka med jord, eller barrotade. Barrotade plantor säljs oftast bara tidig vår och höst och är en ”naken” rot i en plastpåse omgiven av lite torv. De som är krukodlade kan man plantera när som helst under säsongen, när det är tjälfritt, men undvik den varmaste delen av sommaren. Barrotade rosor planteras på våren eller hösten. Så här funkar det.

Placering av barrotade rosor

En idealisk plats för barrotade rosor bör få åtminstone 6 timmars sol per dag och vara luftig men skyddad från hårda vindar. Om man planterar mot en husvägg blir det varmt och skyddat, men det kan också bli torrt. Plantera rosorna inte närmare husväggen än 50 centimeter, eller under ett takutsprång. Då hamnar rosen i regnskugga och det blir för torrt om man inte vattnar. Det får inte heller stå vatten på platsen, varken på sommaren eller under vintern. Då kan rötterna dö av syrebrist.

Plantera barrotade rosor

Barrotade rosor planteras bäst på våren eller hösten. En idealisk jord är djup, näringsrik, väldränerad och helst lerhaltig. Blanda befintlig jord med kompostjord, grov sand och lite torv – eller köp färdig rosjord på påse. Blanda gärna i lite benmjöl för att få långtidsverkande gödsel. Annars gödslar man inte vid plantering, utan först våren därpå.

Köp populära barrotade rosor smidigt från vår webbutik!

Fler tips kring plantering av rosor

Gemensamt för nästan alla rosor i våra trädgårdar (alltså inte vildrosor) är att de är förädlade sorter som är ympade på en grundstam som har ett härdigare och mer starkväxande rotsystem. Punkten där dessa möts kallas okuleringspunkt eller okuleringsställe, och syns som ett förtjockning en bit under där förgreningen börjar. När man planterar en ros är det viktigt att man sätter den så djupt att okuleringsstället hamnar cirka 10 cm under jord så att det skyddas från köld på vintern. (Se illustration nedan.) Har man en ros där man ser okuleringsstället bör man gräva upp den och sätta den djupare, alternativt fylla på med mer jord. Såvida den inte har klarat flera vintrar och troligen är fullt härdig ändå.

 

Läs mer om rosor:

Rosor i kruka – allt du behöver veta för att skapa en oas av rosor!

Rosor – 17 fakta för alla rosnördar

26 rosenbågar, rostorn och klätterställningar för rosor

Deadheading – beskära för friskare och vackrare rosor

Flytta rosor – den ultimata guiden för när och hur