Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Årets ros 2013

Rosens Dag infaller varje år den 2 juli. Det är ett projekt som gemensamt drivs av Svenska Rosensällskapet, Programmet för Odlad Mångfald och GRO Plantskolor, med målsättningen att öka intresset för och kunskapen om rosor. Varje år utses Årets ros. Se de tre nominerade rosfinalisterna. Vilken är din favorit?

Så här går nomineringen till

Fyra av Sveriges främsta roskännare bildar Rosens Dags nomineringsgrupp. De nominerar inför varje år tio av de allra bästa rosorna för svenska förhållanden till Årets Ros. Bland de nominerade finns skilda växtsätt, användningsområden, blomfärger och blomningstider representerade. Men gemensamt för alla tio är att de är mycket vackra och friska rosor som är säkert härdiga i de angivna zonerna. Du kan alltså tryggt välja vilken som helst av dem till din trädgård utifrån den zon du bor i.

’Diamant’

En s.k. marktäckande buskros som växer lågt och utbrett. Höjden blir bara kring 50-60 cm medan bredden kan bli över 1 m. Bladen är glänsande och friska. Blomningen är riklig och kontinuerlig. De kritvita blommorna är relativt stora medan knopparna är rosa. Om man inte tar bort vissna blommor bildas talrikt med nypon som får en vacker orangeröd färg. ’Diamant’ är en av de bästa marktäckande rosorna för zonerna 1-3 ev. 4 med god vintertäckning.

’Tuscany’

En av de äldsta rosor vi odlar, förmodligen från 1500-talets Italien. Den är en gallicaros och därför engångsblommande. De mycket vackra blommorna är mörkt purpurröda med sammetslyster och ståndarna som skymtar bland kronbladen är guldgula. Tyvärr är doften svag. Höjden på rosen blir ca 1-1,2 m. I riktigt djup och god jord kan den bli något högre. 'Tuscany' är härdig till zon 4 och är vanligen frisk. En underbar ros i både moderna och historiska trädgårdar.

’Wrams Gunnarstorp’

Det här är en s.k. hitteros som man inte vet ursprunget till. Namnet har den fått efter slottet där den växte ursprungligen. Rosen kan användas både som buske och klätterros eftersom den kan bli över 3 m i södra delarna av landet. Blommorna är vackert skålformade, rosa med en lila skiftning och fint doftande. Blomningen är riklig under första floret. Senare får den enstaka blommor fram till hösten. Rosen har glänsande och friska blad och är härdig till zon 4. En mycket odlingsvärd ros!