Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Årets Ros 2010 - Leonardo da Vinci

Tio utvalda och lättodlade rosor är nominerade för utmärkelsen Årets Ros 2010. Här kan du läsa om dem.

Sedan 2008 utses Årets Ros i Sverige. Förra året tog den väldoftande buskrosen ’Ispahan’ hem titeln, 2008 vann rabattrosen ’Ingrid Bergman’.

Projektgruppen Rosens Dag som arrangerar omröstningen och nominerar kandidater. Kandidaterna utses bland de allra friskaste och vackraste rosorna för svenska förhållanden.

– I år har vi valt flera härdiga rosor, varav några är gamla trotjänare som ’Poppius’ och ’Flammentanz’. De är pålitliga i en stor del av landet.  Även bland de övriga finns vackra rosor som kan odlas upp till zon 6, säger Helena Verghese Borg i Rosens Dags nomineringsgrupp.

De nominerade rosorna är:

’Flammentanz’

Den härdigaste klarröda klätterrosen. Blommar bara en gång men generöst och långvarigt med stora, fyllda blommor. Kan bli 4-5 m hög och nästan lika bred i de södra delarna av landet, i zon 5 högst 3 m. Zon 1–6.

’Leander’

Engelsk ros som var nominerad 2008 och som nu får en andra chans. Buske med medelstora, tätt fyllda aprikosgula blommor som bleknar till ljust laxrosa. Doften är stark och fruktliknande. Blommar rikt under juli månad och remonterar ofta, då med enstaka blommor. Zon 1–4.

’Leonardo da Vinci’ - vinnar i Årets ros 2010!

En ungefär meterhög rabattros av floribundatyp som introducerades 1993.  Skålformiga, fyllda, gammalrosa blommor. Blomningen pågår nästan kontinuerligt till långt in på hösten. Zon 1–4.

’Lykkefund’

Småblommig, kraftigväxande och taggfri klätterros med honungsrosen Rosa helenae i generna. Stora klasar med vita blommor som doftar starkt och mycket fint. Blommar bara en gång men då i 3–4 veckor. Zon 1–4.

’Morden Centennial’

Foto: Fotograf Tomas Södergren.Skogsbacken 8, SE 17241

En kanadensisk buskros, 1–1,5 m hög, med skålformade, karminrosa blommor i klasar. De är fyllda, har fin doft och ger upphov till orangeröda nypon på hösten. Zon 1–6(7).

’Poppius’

Gammal, anspråkslös buskros av spinosissima-typ. Under blomningen i juni täcks hela busken av blommor. De är medelstora, klarrosa, halvfyllda till fyllda med en behaglig doft. En buske kan med tiden bilda ett helt snår. Zon 1–8.

’Schneewittchen’

En gammal polyantharos med mängder av små, vita, doftande, tätt fyllda blommor i stora klasar. Busken blir cirka 70 cm hög och blommar så gott som kontinuerligt. Sorten ska inte förväxlas med den modernare floribundarosen från Kordes med samma namn. Zon 1–4(5).

’Single Cherry’

Det här är en gammal spinosissima-ros som bildar en tät buske på ca 1,5 m. Blomningen är mycket rik och tidig. Kronbladen på de medelstora, enkla blommorna är vackert körsbärsröda på insidan och silvergrå på utsidan. Ståndarna är lysande gula och doften stark. Zon 1-–6.

’Thérèse Bugnet’

En mycket härdig buskros från Kanada, 1–2 m hög beroende på klimat. De kraftigt rosa blommorna är stora, fyllda och väldoftande. Ett första flor kommer i början av juni, sen bildas blommor kontinuerligt. Vackert rött grenverk som är dekorativt även på vintern. Zon 1–7.

Årets Joker: ’Yellow Submarine’

Denna buskros i serien Easy Elegance blir cirka 1 m hög. Den blommar med stora, fyllda blommor i klasar. De är klart citrongula men bleknar med åldern till vitt. Härdigheten bör räcka till zon 4.

Årets joker är ett sätt att lyfta fram nya sorter som verkar lovande – vackra, friska och härdiga – efter minst två års provodling i Sverige, men som inte är lika grundligt testade som övriga nominerade sorter.

Mer info: Rosensdag.se