Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Anemone nemorosa – bilder på vitsippor som du aldrig sett dem förr!

Visst älskar vi när vårens vitsippor kikar fram, men kände du till att det även finns rosa och blåa vitsippor? Och gröna! Vitsippor är lättodlade. Lär dig tricket för att få dem att trivas och frossa i bilder av vitsippor av det ovanligare slaget.

Vitsippa – Anemone nemorosa

Vitsippa växer naturligt i nästan hela landet. Den syns mer sällsynt i fjälltrakterna och saknas helt allra längst i norr. Vitsippan är en perenn som sprider sig med krypande jordstammar. Trivs den sprider den sitt bestånd och blir till stora marktäckande mattor. I april till maj börjar den att blomma. De vita kronbladen kan börja skifta mot rosa på baksidan mot slutet av blomningstiden. Plantan vissnar ner helt efter fruktsättningen i början av juli. Som de flesta Anemoner är vitsippan svagt giftig och får därför vara ifred från rådjur och gnagare.

Anemone nemorosa 'Green Fingers', en ljuvlig vitsippa med små flikiga gröna blad i en krans innanför de vanliga vita kronbladen.

Odla och sköta vitsippa

Vitsippan är lättodlad och sköter sig själv. Den är en typisk woodlandväxt och trivs på halvskuggiga platser med väldränerad och näringsrik jord. Är marken lite fuktig breder den tacksamt ut sig. Växer de på friland och man inte har lövträd runt omkring kan buskar fungera, eller så sätter man perenner och sommarblommor vars bladverk kan ta över och skugga när vitsipporna vilar sig. På hösten börjar tillväxten igen och skotten gör sig beredda att skjuta upp ur marken för tidigt vårblomning.

Anemone nemorosa 'Vestal' är en kompakt fylld form av vår vilda vitsippa. Blommorna slår ut efter de vanliga vitsipporna och håller längre. Känd i odling sedan 1870. Till höger syns sorten 'Alba Plena', som liknar den förra, men har något större mitt.

Odla vitsippor i krukor

Det går att odla vitsippor i kruka. Tricket är att tänka på och efterapa hur de växer naturligt i lövskogar, där de kan utvecklas i solen innan träden fått sina blad. Vitsippan gillar om marken har rörligt vatten så som vid diken och bäckar. Det skvallrar om att man ska vattna dem rikligt. När de sedan blommat över och börjar vissna ner, kan man ställa undan dem på lite skuggigare plats och vattna mer sällan. Efter vintern ställs krukorna fram ljust när risken för att krukorna ska frysa igen är över, och se till att vattna, så börjar de snart blomma.

Anemone nemorosa 'Robinsoniana' har ljust lavendelblå och stora blommor. En populär och högväxt vitsippa.

Varierande sorter av vitsippor

Under 1600- och 1700-talet tog man fram flera varianter av vitsippor i framför allt England. Det samlas fortfarande på vitsippor världen över, och det är inte allt för svårt att få tag på bedårande sorter. Anemone nemorosa finns förutom vitt i rosa, gröna och blå toner. Mer eller mindre fyllda blommor finns i vitt och grönt.

Anemone nemorosa 'Blue Eyes' har fyllda vita blommor med starkt lavendelblå mitt.

De flesta dubbelblommande sorterna brukar börja blomma senare än enkelblommande. Många dubbelblommande är sterila, kronbladen förhindrar pollinering. Man kan föröka dem genom delning. Vitsippor blir 10-20 cm höga.

Anemone nemorosa 'Virescens' är den grönaste vitsippesorten. Blomman består nästan helt av gröna kronblad omvandlade till finfingrade krusiga tofsar.

Fler fyllda vitsippor som har både gröna och vita blad är 'Green Dream' (som påminner om 'Green Fingers' ovan), 'Monstrosa', 'Skaraborg', 'Bracteata Pleniflora' och 'Multiplicity'.

Bilder på rosa vitsippor:

Vitsippor sorter med rosa blommor.

Övre raden: 'Pink Delight', 'Stammer Berg', 'Westwell Pink'

Mittenraden: 'Wyatt's Pink', 'Bill Baker's Pink', 'Tomas'

Undre raden: 'Rosea', 'Tilo', 'Kentish Pink'

Bilder på blåa vitsippsorter:

Nej, detta är inte blåsippor utan blåa vitsippor!

Övre raden: 'Dee Day', 'Blue Bonnet'

Nedre raden: 'Allenii', 'Royal Blue' (blåaste sorten), 'Robinsoniana'

Bilderna i kollagen är hämtade från Pinterest.