Bolltistel är lättodlad och kan växa i nästan vilken jord som helst, men utvecklas bäst i väldränerad jord och full sol.
Lavendel är en aromatisk halvbuske (bara de nedre delarna av grenarna är förvedade) som kan användas både i rabatten och för att skapa infattningshäckar.
1 AV 2
Bolltistel är lättodlad och kan växa i nästan vilken jord som helst, men utvecklas bäst i väldränerad jord och full sol.
Foto: Karina Brozinic / Grobar.se
2 AV 2
Lavendel är en aromatisk halvbuske (bara de nedre delarna av grenarna är förvedade) som kan användas både i rabatten och för att skapa infattningshäckar.
Foto: Shutterstock

Torktåliga växter – 13 vackra favoriter för soliga lägen

För torra och soliga lägen krävs tuffa solälskare. Här är listan på våra favoriter som klarar läget. Glöm bara inte att vattna tills de etablerat sig.

Lavendel Lavandula angustifolia

Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Lavendel är en aromatisk halvbuske (bara de nedre delarna av grenarna är förvedade) som kan användas både i rabatten och för att skapa infattningshäckar. För att inte bli gles ska den beskäras ganska hårt på våren just innan den börjar växa. Sorten ’Dwarf Blue’ har blåvioletta blommor och räknas som den härdigaste, men ’Munstead’ som har liknande blomfärg är också robust och går bra att odla åtminstone upp till Stockholmstrakten om växtplatsen är väldränerad. Det finns även sorter med vita och svagt rosa blommor. Blommar i juli – augusti och blir omkring 40 cm hög.

Kantnepeta Nepeta x faassenii

Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

På håll är kantnepeta påfallande lik lavendel. Den är dessutom mycket tåligare och kan därför mycket väl ersätta lavendel i de nordligare delarna av landet. Sorten ’Blue Wonder’ har mörkt blålila blommor, medan ’Walker’s Low’ och ’Six Hills Giant’ är något ljusare i färgen. De har alla grågrönt aromatiskt doftande bladverk och är omtyckta av bin, fjärilar och katter. Blommar i juni – juli, och om plantan beskärs efter blomningen kan det komma ett andra, mindre flor framåt höstkanten. Höjd 30 – 60 cm beroende på sort.

Köp lavendel och perenner i webbutiken!

Jättekungsljus Verbascum olympicum

Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Jättekungsljus har många små gula blommor samlade i långa ax på en flergrenad stjälk. På håll ser det ut som en stor kandelaber, därav namnet. Jättekungsljuset är tvåårigt men frösår sig ivrigt så att man hela tiden får nya plantor. Den kan odlas i större delen av landet bara växtplatsen är väldränerad.  Blommar i juli – augusti. Under goda förhållanden kan den bli över 2 m hög. Silverkungsljus V. bombyciferum är en annan art som får blekgula blommor och har silverludet bladverk.

Alpmartorn Eryngium alpinum

Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Alpmartorn är bedårande i sin stålblå taggighet. Blommornas färg blir som snyggast när jorden är både mager och torr. Den har ett tistel¬likt växtsätt trots att den inte är någon tistel. Det finns några olika sorter med lite varierande färgnyanser och utseenden. Den är lättodlad och mycket härdig. Blommar i juli – augusti och blir omkring 70 cm hög.

Perovskia Perovskia ’Blue Spire’

Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

En upprättväxande luden halvbuske med aromatiska grågröna blad. Perovskia räknas som halvhärdig (måste vintertäckas) och tål inte vinterfukt. Som exempel kan nämnas att i zon 3 fryser den ner nästan helt på vintern, men kommer troget med nya skott varje vår. När de blålila blomspirorna slår ut i augusti – september är den mycket vacker. De silvergrå vissnade stjälkarna har sedan skönhetsvärde en bra bit in på vintern. Den blir ungefär 80 cm hög.

Röllika Achillea

Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Röllika doftar kryddigt och har finflikiga grågröna blad. Sorten ’Moonshine’ får månskensgula hållbara blommor. Det finns också många andra fina röllikasorter med blommor i olika gula, röda och terrakottafärgade nyanser. Går att odla även långt upp i norr om växtplatsen är väldränerad. Blommar i juli–augusti. ’Moonshine’ blir ca 50 cm hög.

Kungsmynta Origanum vulgare

Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Kungsmynta ’Thumble’s Variety’ har limegula blad och är liksom vanliga kungsmyntor starkt aromatisk. Den är lättodlad och tacksam, och kan odlas i hela landet. Blommorna är bleklila och kommer i juli – augusti. Sorten på bilden blir bara ca 20 cm hög medan arten blir 50 – 70 cm.

Blå bolltistel Echinops bannaticus

Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Bolltistel är lättodlad och kan växa i nästan vilken jord som helst, men utvecklas bäst i väldränerad jord och full sol. Den får taggiga blad och påminner om en tistel i växtsättet. Kan övervintra i stora delar av landet om växtplatsen är väldränerad. Den är långlivad och har odlats i Sverige ända sedan 1600-talet. Den återfinns ofta vid gamla övergivna torp. De uppseendeväckande taggiga blomkorgarna pryder sin plats i rabatten långt innan de blå blommorna slår ut i augusti. Den blir omkring 1 m hög.

Stäppsalvia Salvia nemorosa

Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Stäppsalvior räknas som halvhärdiga och de dör lätt ut om jorden är för fuktig. Alla sorter doftar gott. ’Ostfriesland’ och ’Mainacht’ är gamla sorter som har mörkt blåvioletta respektive djupblå blommor. Sorten ’Amethyst’ har en vacker violettrosa färg. Den nyare sorten ’Caradonna’ har riktigt mörkvioletta blommor och iögonfallande mörka stjälkar. ’Porzellan’ har vita blommor. Stäppsalvia blommar i juli och kan, om man klipper ner den just innan den blommat över, ge en andra blomning i september. Höjden ligger runt 40 cm. ’Amethyst’ och ’Caradonna’ blir något högre, ca 60 cm.

Grekvädd Knautia macedonica

Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Grekvädd har ett glest och skirt växtsätt och gör sig bäst inne bland andra växter, som här i havet av stäppsalvia. Går bra i de flesta jordar, men föredrar de som är åt det torra hållet och räknas som halvhärdig. De mörkröda blomknapparna ger ett distinkt intryck och tycks nästan sväva fritt där de vajar på något veka stjälkar. Har lång och rik blomning som infaller under juli – september. Höjd 50–70 cm.

Vitmalört Artemisia ludoviciana

Vitmalört ’Silver Queen’  har fina gråludna aromatiska blad som kontrasterar vackert mot blommor i de flesta färger. Vitmalört självsår sig ivrigt och man brukar få rensa bort lite av den emellanåt. Räknas som halvhärdig och blir 50 – 75 cm hög.

Kärleksört Hylotelephium

Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Röd kärleksört Hylotelephium telephium ’Munstead Red’ och vitblommande kinesisk kärleksört H. spectabile ’Iceberg’ är fina att plantera tillsammans. De ger ett lite robust intryck med sina ljust grågröna köttiga blad och har skönhetsvärde även när de inte blommar. De blommar från slutet av augusti och fram tills frosten blir för svår, men i de nordligare delarna av landet brukar de inte hinna med att blomma. Sorten ’Matrona’ är en röd kärleksört som har effektfullt purpuranstrukna stammar och blad. ’Iceberg’ och ’Munstead Red’ blir ca 30 cm höga medan ’Matrona’ blir 40 – 50 cm.

Anisisop Agastache foeniculum

Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Anisisop har anisdoftande blad och ett ganska frodigt växtsätt. Den är lättodlad, självsår sig ymnigt och räknas som halvhärdig. Får blålila eller vita blommor i upprätta axlika samlingar i juni – augusti, och blir 60 – 80 cm hög.

LÄS MER: Så förbättrar du ett torrt och soligt läge 

LÄS MER: Topp 11 bästa kantväxterna för flera lägen