Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Temynta är en fjärilsväxt med färgglad kalufs!

Temynta är en lättskött perenn som är mycket användbar i såväl rabatten som i örtagården. Den älskas av fjärilar och bin, och som namnet skvallrar om är den god i örtteer.

Temynta Monarda gör sig bäst i perennrabatter där de får bre ut sig i stora grupper. De flesta arterna är höga, ca 80 cm, men en del högre sorter finns. Trots namnet är den inte släkt med myntorna. De sprider sig också med underjordiska utlöpare, dock inte lika aggressivt, så man behöver inte vara orolig.

De höga temyntorna breder ut sig till vackra ruggar i kryddträdgården och perennrabatterna.De höga temyntorna breder ut sig till vackra ruggar i kryddträdgården och perennrabatterna.De höga temyntorna breder ut sig till vackra ruggar i kryddträdgården och perennrabatterna.
De höga temyntorna breder ut sig till vackra ruggar i kryddträdgården och perennrabatterna.

De smala läppformiga blommorna är samlade i grupper på toppen av stjälkarna. Blommorna sticker verkligen ut i kryddträdgården. Blommorna är fulla av nektar och lockar till sig pollinerare under juli till september. En mycket bra fjärilsväxt. Bladen är tandade och aromatiska.

De olika hybriderna av temynta finns i lila, rosa, rött och vitt.De olika hybriderna av temynta finns i lila, rosa, rött och vitt.De olika hybriderna av temynta finns i lila, rosa, rött och vitt.
De olika hybriderna av temynta finns i lila, rosa, rött och vitt.

Monarda fistulosa lila temynta är en lilablommande art, medan M. didyma röd temynta är röd. Men det finns många fler nyanser som rosa och vitt, och speciellt stor variation bland hybriderna.

Tips: Temynta gör sig utmärkt som snittblommor!

Skötsel och plantering av temynta

Plantan vill helst stå i full sol, men klarar sig utmärkt i vandrande skugga. Temynta vill ha lucker jord, som är väldränerad. Vattna ordentligt på sommaren när det blir torrare, annars blir de risiga och drar gärna till sig mjöldagg. Annars ställer inte temyntor höga krav på skötsel. Låt de höga blomställningarna stå kvar efter blomning, då de är dekorativa även som torkade. Det går bra att vänta till tidig vår att skära ner dem.

Efter några år blir plantan gles i mitten. Då är det dags att föryngra den. Det gör man genom att gräva upp och dela ruggen. Man återplanterar de friska yngre delarna. 

Torka eller använd de färska bladen av temynta till örtte eller i sallader.Torka eller använd de färska bladen av temynta till örtte eller i sallader.Torka eller använd de färska bladen av temynta till örtte eller i sallader.
Torka eller använd de färska bladen av temynta till örtte eller i sallader.

Temynta till örtte

Plocka blad till uppfriskande gott te. Bästa tiden är innan plantorna blommat, och det går bra att använda bladen färska som att torka dem. Smaken och doften påminner om myntan. Därför passar temynta ihop med andra örter, speciellt när man är förkyld. Det går även bra att använda bladen sallader. Blommorna är ätliga och väldigt dekorativa på bakverk och annat.