Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: oversnap

Stockrosor är tacksamma mormorsväxter och fina i gatumiljöer

Stockrosor är otroligt lättskötta och finns i alla möjliga färger. De kan bli upp till tre meter höga! Ge dem ett stöd eller odla dem mot en husvägg eller plank. 

Perenna och tvååriga stockrosor

Stockros Alcea rosea tillhör malvafamiljen. Det finns perenna stockrosor, men de flesta sorterna är tvååriga (bienna) – bladen bildas första året och så kommer blomningen andra året. Men då de förökar sig själva med hjälp av fröer och kommer igen på samma plats, kan det upplevas som att även tvååriga är perenna. Ibland säljs stockrosor som ettåriga plantor, men då har de redan levt sitt första år i plantskolan.

Stockrosor blommor på försommaren, på vissa ställen ända in på höstkanten och älskas av pollinerare. Foto: (C) BRAMSIEPE

I slutet av juni börjar den höga stocken att blomma i södra Sverige, lite senare norröver. Den fortsätter att producera sina blommor i några veckor. De blir riktiga resar kring 150–200 cm höga, men det finns de som lyckats få ännu högre stockar. Stockrosor kan odlas i stora delar av landet på skyddat  och väldränerat läge (C). Även klippstockros Alcea biennis (alt. A. pallida) med sina enkla ljusrosa blommor och gul stockros A. rugosa med enkla ljusgula blommor är odlingsvärda. Gul stockros  är en lättodlad art som gillar torra lägen.

Plantera stockrosor soligt och vindskyddat, gärna mot husvägg eller plank så att de kan få stöd. Foto: Morten Kjerulff

Plantering och läge av stockros

Stockrosor vill stå i full sol i väldränerad jord och gärna vindskyddat. Ofta ser man dem växa i näringsfattig jord i tomtgränsen vid gatuhus, och de kan klara den enkla växtplatsen. Vill man undvika stockrosrost, en svamsjukdom som ger trista brunröda fläckar på bladen, så bör man jordförbättra och se till att mylla ner välgödslad jord djupt (ca 40 cm). Plantera stockrosen på samma nivå som den står i krukan och tryck till lite lätt.

Skär ner stocken direkt efter blomning, för att få en chans till blomning även nästa år, eller spara för mängder av frön som lätt självsår sig. Foto: (C) BRAMSIEPE

Om stockrosen ska stå nära en vägg eller ett plank, bör plantan ändå sättas en bit ifrån, så att bladverket kan utvecklas optimalt och blomstocken växa rakt upp. Sätter man flera plantor ska det vara ca 40 cm i plantavstånd. Vattna rikligt direkt efter planteringen.

Skötsel av stockrosor

Vattning ska ske sparsamt men jämt under sommaren. Om jorden är för mager eller för torr riskerar stockrosen att få rost. Dubbelblommande sorter verkar drabbas mer av rost än enkelblommiga. Se därför till att gödsla med jämna mellanrum, gärna med en liten giva näring vid varje vattning under sommaren. Gödsla inte heller för mycket, för då riskerar blomningen att utebli. Skulle man märka att man fått rost på plantorna, bör man plocka av samtliga angripna blad och bränna dem.

Ibland drabbas stockrosor av rost på bladen, speciellt fyllda är känsliga. Gödsla för att slippa risken för rost. Foto: (C) BRAMSIEPE

Stockrosor behöver ibland stöd för att inte blomstocken ska brytas av. Bind upp dem mot en spaljé eller rejäl pinne, eller fäst dem mot husväggen/planket.

Så fort blomningen är över kan man skära ner blomstocken om man vill testa att få en andra blomning kommande år. Men man kan även låta stocken stå kvar, så att fröer kan bildas och mogna. Dessa skördas när frökapslarna torkat helt, och sätts nästa vår. Stocken kan sedan skäras ner om den upplevs som skräpig. Odlar man olika sorter kan man inte vara säker på att de fröer man tar från en sort blir exakt likadana som moderplantan, då stockrosor korsförökar sig. Att de inte är fröäkta behöver inte vara en förlust, då du istället kan få fram nya korsningar.

Stockrosor är inte fröäkta, så det är inte säkert att du får samma sort som moderplantan om du odlat flera olika sorter. Foto: (C) BRAMSIEPE

Så stockrosor från frö

Man kan så stockrosfrön direkt på växtplatsen under maj – juni, eller förodla från mars – april, för en senare utplantering. Fröna sätts ca 1 cm djupt i genomvattnad såjord. De gror vid 14-15° C. När plantorna börjar visa sig, vill de stå ljust. Har man förodlat kan de börja skolas ut när risken för frost är över. Plantera sedan ut på växtplatsen.