Stäppsalvia och skogssalvia – tacksamma perenner för soliga lägen
Stäppsalvia och skogssalvia älskas av pollinerare och av trädgårdsdesigners. Mer tacksamma och lättskötta perenner för rabatter i solen får man leta efter. Salvior passar att kombinera med andra perenner, rosor och gräs – använd dem gärna i stora stråk.
Stäppsalvia Salvia nemorosa är en av våra mest populära och användbara perenner. Stäppsalvior har ett buskliknande växtsätt, med upprätta blomax. Bladverket är mörkgrönt, tätt och doftar friskt kryddigt. De upprätta axen blommar länge i starkt blåviolett, rosa eller vitt från juni och kan få en andra blomning på sensommaren och vara ända in i september. Även när blommorna vissnat, står axen dekorativt kvar med de oftast purpurröda högbladen. När man utsåg den första Årets Perenn i Sverige 1997, var stäppsalvia det självklara valet. Förutom att den är långlivad och har god härdighet, tål de även torka bra, och älskas av pollinerare och fjärilar. En annan god egenskap är att de brukar ratas av rådjur.
Skogssalvia Salvia x sylvestris är hybrider av stäppsalvia och ängssalvia S. pratensis. De är förvillande lika varandra, och ofta går sorterna under fel namn i handeln, men de har samma användningsområden och odlingsvärde. Både stäppsalvia och skogssalvia kan odlas i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge (härdighet C).
Placering av stäppsalvia och skogssalvia
Bäst trivs stäppsalvia och skogssalvia i full sol, men klarar ett halvskuggigt läge så länge jorden är väldränerad. De fungerar i de flesta jordar, men utvecklas bäst på lätta kalkhaltiga jordar. Lerjordar behöver bearbetas för dräneringens skull – blanda i organiskt material t ex kompostjord. Snåla inte med plantor. Salvior gör sig bäst i stora grupper och en rabatt blir vackrast om man upprepar med flera stora stråk.
Stäppsalvia är lättskött
Perenner som nästan sköter sig själv är inte svåra att älska. De sprider sig inte heller ohämmat med rotutlöpare. Vattna ordentligt under etableringsåret, men jorden ska torka upp mellan vattningarna. Sen kan salvior tåla små perioder av torka, men mår givetvis bäst av en jämn bevattning. Klipper man ner stäppsalvia och skogssalvia direkt efter första blomningen, kommer en ny frisk grönska och blomning framåt sensommaren. Båda står länge som snittblommor, och går utmärkt att odla i krukor. Man kan föröka salvior genom delning och sticklingar. De går även att fröså.
Olika sorter av stäppsalvia och skogssalvia
Stäppsalvia och skogssalvia kommer från Östeuropa och västra Asien. Men det var på 1950-talet som de tyska plantskolisterna Karl Foerster och Ernst Pagel tog fram de vackra sorterna ’Ostfriesland’ och ’Mainacht’, och sen följde flera användbara och odlingsvärda sorter. De flesta blommar i olika nyanser av blåviolett, men även sorter som skiftar i rosa och vitt.
'Amethyst' stäppsalvia – har rikligt med violettrosa blomax, 60 cm hög.
'Blauhügel' skogssalvia – med vackert blålila blommor på kortare ax, blir 40 cm hög. Den kan ersätta lavendel, där denna inte går att odla.
'Blaukönigin' (alt. 'Blue Queen') skogssalvia – har violettblå blommor, men är fröförökad vilket innebär en viss variation i nyanserna, 30–40 cm.
'Caradonna' stäppsalvia – har mörkt blåvioletta blommor på nästan svarta stjälkar. De mörka stjälkarna skiljer den från 'Ostfriesland' och den blir något kraftigare och högre, 60–70 cm hög.
'Caramia' stäppsalvia – relativt ny sort som påminner om 'Caradonna' med mörka stjälkar, men är kompaktare, lägre och bryter snabbare nya skott, 40 cm.
'Mainacht' (alt. 'May Night') skogssalvia – kan ha färgvariationer i blåviolett. Lite buskigare växtsätt än 'Ostfriesland'. Varierar mycket i höjd mellan 40–60 cm.
'Marcus' (alt. 'Haeumanarc') stäppsalvia – en kompakt dvärväxande stäppsalvia, som bara blir 25 cm hög. Den får kortare och tjockare lavendelblå ax. Passar som marktäckare och kantväxt, och är spridningsvillig.
'New Dimension Blue' och 'New Dimension Rose' stäppsalvia – är kompakta buskiga plantor med täta spiror. Blue har djupt lilavioletta blommor på mörka stjälkar, och Rose har rosa blommor på mörkrosa stjälkar. De blir ca 30 cm höga.
'Ostfriesland' stäppsalvia – har mörkt blåvioletta blomspiror, blir kompaktare än 'Caradonna', bara 40 cm hög.
'Rosakönigin' skogssalvia – får ljusrosa blommor på mörkrosa blombottnar, stjälkarna är gröna, 60 cm hög.
'Rosenwein' stäppsalvia – får rosa blommor på mörkrosa blombotten och läckert mörkrosa stjälkar, 60 cm.
(Salute-serien) stäppsalvia – sorterna har gemensamt att de blommar mycket tidigt, även under perioder med lite sol. Plantorna har ett stabilt och välförgrenat växtsätt, och blir 40–50 cm höga. Sorten 'Salute Ice Blue' är precis som namnet antyder ljusare blålila, 'Salute Light Pink' har ljusrosa blommor, och 'Salute White' vita.
(Sensation-serien) stäppsalvia – utmärkande för serien är att ett kompakt och tätt växtsätt och rik blomning på relativt korta spiror. De blir 30–40 cm höga. Sorten 'Sensation Deep Blue' är djupt lilavioletta, och 'Sensation Rose' är helrosa, medan 'Sensation Deep Rose' har ljusrosa blommor med mörkrosa högblad.
'Schneehügel' skogssalvia – får ett friskt grönt bladverk och vita blomspiror, blir 40 cm hög.
'Spring King' stäppsalvia – tidigblommande sort som blommar rikligt i violett med aningen mörka stjälkar. Den blir ca 40 cm hög, men det finns även en dvärgsort 'Spring King Mini' som bara blir 25 cm.
Bra grannar till stäppsalvior
Den upprätta formen och de långa blomaxen gör att stäppsalvior passar att kombineras i det oändliga med andra blommande växter. Klassiskt romantiska rabatter åstadkommer man ihop med perenner som har silvergrått bladverk som lammöra Stachys byzantina eller ulleternell Anaphalis triplinervis. Våga kombinera med flera starka färger. De mörkt blåvioletta passar i moderna rabatter med kontrasterande färger i orange eller gult. Stora stråk av blålila stäppsalvior gifter sig perfekt med perenna gräs, och den gröngula jättedaggkåpan Alchemilla mollis. Tveka inte att kombinera med rosor eller irisar i alla de färger. I en stäpprabatt passar salviorna med dagliljor Hemerocallis i framkanten, och i bakgrunden höga gräs och bolltistel Echinops bannaticus.