Foto: Nadia Razvodovska

Skötsel av lavendel – enkla knep för att lyckas!

Lavendel (Lavandula angustifolia) är relativt lätt att sköta om man bara odlar den soligt och väldränerat. Det brukar alltid dyka upp frågetecken kring härdighet, vinterförvaring, beskärning och om kalkjord är en nödvändighet. Här får ni svar om skötseln för en av våra främsta doftfavoriter.

Lavendel sköter sig nästan själv

Vilt växer lavendeln i Medelhavsområdet och då främst på kalkrika sluttningar. Har man medelhavsväxter i åtanke, när man sköter lavendel, brukar det gå bra att skapa de naturliga förutsättningarna. Det finns flera arter men bara Lavandula angustifolia är härdig i Sverige. Lavendel innehåller en eterisk olja som ökar blodgenomströmningen i huden. Därför används den i många hudvårdspreparat. Doften anses ha en lugnande effekt och används ofta i potpurrier och i klädvård. Så det finns många anledningar utöver det dekorativa utseendet, för att odla lavendel.

Lavendel är lättskötta om de står soligt och väldränerat Foto: Nadia Razvodovska

Odlingsplats och jord för lavendel

Lavendel vill ha sol, mycket sol, för att utveckla sina eteriska oljor. Den tycker inte om blöta höstar och vårar, och kan ruttna om det blir för blött, vilket är den vanligaste anledningen till att man tar kål på dem. Med andra ord bör den helst planteras i ett väldränerat läge och gärna i en upphöjd bädd. Har man tung lerjord bör man bearbeta den så att den blir mer genomsläpplig, t ex blanda i mer mull och kompost. I naturen föredrar lavendel kalkrika jordar, och därför bör man undvika sura jordar, men man måste inte blanda in kalk i pH-neutral vanlig planteringsjord för att de ska frodas. Har du nu en typisk skogstomt med tallar eller granar, och tänker "attans då!", kan du ändå glädja dig över lavendel genom att sätta dem i upphöjda bäddar eller i krukor. Vattna ordentligt vid plantering, men sedan får jorden gärna torka upp emellanåt. Vatten får aldrig bli stående i krukor.

Bin och fjärilar älskar lavendel

Beskärning av lavendel

Vill man ha en tät och jämn buske ska man klippa ner den till hälften varje vår. Det är årsskotten eller förra årets skott som man beskär. Men inte för tidigt eftersom plantan kan frysa sönder om det kommer många kalla nätter efter trimningen. Beskär gärna lavendeln en gång till efter blomningen i augusti.

Tips: När du beskär passa på att ta sticklingar av lavendel , så får du fler buskar helt gratis och superenkelt.

Skärmlavendel är inte härdig och odlas som ettåring Foto: Rita Pinho

Vinterförvaring av lavendel

Lavendel Lavandula angustifolia är härdig upp till zon 3, i skyddat och väldränerat läge i ännu högre zoner. Annars kan den norröver odlas i kruka utomhus under sommaren och övervintras genom vinterförvaring där det är frostfritt och ljust.

Skärmlavendel (alt. fjärilslavendel) L. stoechas är inte härdig alls, utan används som en ettåring. I högre zoner kan man istället odla isop Hyssopus officinalis, stäppsalvia Salvia nemorosa eller kantnepeta Nepeta x faassenii. Men de doftar så klart inte lika starkt och inte som lavendel.

FOTO: Colourbox

Mer om lavendel:

Beskärning av lavendel – klipp ner rejält!

16 inspirerande lavendelplanteringar

Föröka lavendel genom sticklingar

4 oemotståndliga lavendelrecept

Vårbeskärning av lavendel (Film)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!