Pionskötsel – bästa tipsen för att odla luktpioner!
Pioner är lätta att sköta och odla om de placeras på rätt ställe och får stöd. Så här väljer du planteringsplats med omsorg, för de gillar inte att flyttas. Men vill du plantera om en pion har vi råden för att lyckas.
Bästa placering av pioner
Pioner gillar en solig växtplats och får rikligast blomning i full sol. Men de funkar även i halvskugga. Jorden måste vara lucker och väldränerad. Om det är för fuktigt i jorden kan de tjocka pålrötterna ruttna. Välj plats noga! Plantan är mycket känslig för flytt och kan låta bli att blomma i flera år efter flytten om den blir stressad. Om du behöver flytta en pion sker det bäst på senhösten, när de förbereder sig för vintervila. Läs mer om att flytta och dela pioner här.
När ska man plantera pioner?
Barrotade pioner (plantor i vila och utan jordklump) – bör planteras tidigt på hösten. Då finns minst risk för att skada rötterna. Krukodlade pioner kan man plantera hela säsongen. Se till att hela jordklumpen följer med, för att störa pionplantan så lite som möjligt.
Plantering av pioner
Gräv en grop på cirka 30 centimeter och bottna med ett lager gödsel eller kompost. Fyll sedan på med mullrik, väldränerad och näringsrik jord, gärna blandad med lite lera. Rötterna vill inte komma i direktkontakt med gödningen. Det är viktigt att inte plantera pioner för djupt, då blommar de inte. ”Ögonen”, de nya skottanlagen, ska inte ligga djupare än några centimeter ner i jorden. Sätt plantorna med cirka en meters mellanrum, gärna mer för buskpioner. Plantera inte heller en buskpion för nära huset, eftersom den blir yvig och behöver plats. Täck gärna plantan med den första vintern. Se gärna filmer om hur man planterar pioner här.
Köp underbara pioner i vår webbutik!
Växtstöd för luktpioner
Pioner är lättskötta, men de har en tendens att lägga sig ner. Speciellt om man har dubbelblommande sorter med svulstiga blommor. Det är för tråkigt att se dem ligga platt mot marken efter ett rejält regn. Då behöver man binda upp dem eller stötta dem på annat sätt. Lättast är att vara ute i god tid på våren och placera ut ett perenn- eller buskstöd. Skotten kan växa upp igenom stödet på ett diskret sätt. Bygg gärna enkla pionstöd själv, enligt våra tips.
Föröka pioner från frö eller delning
Allra enklaste metoden att föröka pioner är att dela dem (gäller inte buskpioner, som växer mer som ett träd). Man passar på att dela en dela en pionen när ruggen vuxit sig stor eller när man ska flytta plantan. Det görs bäst på hösten.
Pioner kan sås från frö, men det tar tid och har du flera olika sorter pioner, så kan de korsa sig. Pioner behöver en varm period följd av en kall period för att bryta frövilan. Man kan sätta färska pionfrön i såjord och förvara sådden varmt inomhus tills roten vuxit ut. Det kan ta 2-3 månader. Sedan ställer man in dem i kylskåpet. Efter tre månader tar man fram dem och sköter dem som vanliga frösådder tills de är redo att omskolas.
En teknik för att få pioner att gro snabbare och kontrollerat är att sätta dem i fuktig färsk vitmossa (Sphagnum). Det görs också på senhösten. Sådden förvaras i rumstemperatur. När grodden är ett par centimeter ställs sådden i kylskåp. Efter ytterligare 2-3 månader ska man hålla koll efter första bladet som börjar visa sig. Då flyttar man försiktigt över grodden till såjord och ställer den unga plantan varmt och ljust.
Tips: Pioner självsår sig ofta, så håll utkik efter de små pionplantorna nära moderplantan och få fler pionplantor utan minsta ansträngning!
Mer om pioner:
Så flyttar och planterar man pioner – dela rötterna för nya plantor (film)
8 stöd för pioner och perenner