Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Evgeniy Fedotov

Bästa marktäckande perennerna för skugga!

Marktäckande perenner är mycket användbara i trädgården. De skapar en tjock lättskött matta för kala ytor, speciellt under träd. Marktäckarna håller undan ogräsen, och några sorter är till och med vintergröna. 

Vad betecknas som marktäckande perenner?

Marktäckare är tuffa, lågvuxna perenner som sprids genom att skicka ut rotlöpare. På detta sätt bildar de snabbt en vacker liten lättskött matta. Fleråriga marktäckare är idealiska att plantera under träd och buskar. En stor fördel är att deras täta växtsätt gör det väldigt svårt för ogräs att etablera sig.

Sockblommor är skira men effektiva marktäckare. Finns med vita, gula, rosa och röda blommor och vissa arter får rött bladverk på hösten.Sockblommor är skira men effektiva marktäckare. Finns med vita, gula, rosa och röda blommor och vissa arter får rött bladverk på hösten.Sockblommor är skira men effektiva marktäckare. Finns med vita, gula, rosa och röda blommor och vissa arter får rött bladverk på hösten.
Sockblommor är skira men effektiva marktäckare. Finns med vita, gula, rosa och röda blommor och vissa arter får rött bladverk på hösten. Foto: Hiyoman

Så kommer du igång att plantera marktäckare

Perenner med marktäckande egenskaper finns i ett brett sortiment av sorter och färger. Det går att anlägga med marktäckare under hela växtsäsongen, men på våren har man bäst försprång på ogräsen och plantorna har som mest växtkraft. Innan man planterar dem bör man börja med att avlägsna alla ogräs som redan växer på platsen. Var noga! Då slipper du besväret att rensa under tiden som de nyplanterade marktäckarna etablerar sig och växer ihop till en tät matta.

Förbättra den befintliga jorden genom att blanda i ett tjockt lager kompost eller genombrunnen kogödsel. Detta ger perennerna en bra start och rötterna får en mullrik lättgenomtränglig jord, så att de kan sprida sig effektivt. Följ riktlinjer för planteringsavstånd. Vattna noga medan plantorna etablerar sig, speciellt på våren när det är extra torrt och träden inte fått sitt skuggande bladverk än.

Tips: Vill du ha en tätare matta snabbare kan du sätta plantorna tätare. En matta blir intressantare om man bryter av med små grupperingar av t ex ormbunke eller hosta.

Läs även: Myskmadra är en skön marktäckare för skuggigare lägen

Hasselört och storfryle är två vintergröna marktäckare med snyggt vintergrönt bladverk.Hasselört och storfryle är två vintergröna marktäckare med snyggt vintergrönt bladverk.Hasselört och storfryle är två vintergröna marktäckare med snyggt vintergrönt bladverk.
Hasselört och storfryle är två vintergröna marktäckare med snyggt vintergrönt bladverk. Foto: Gratysanna

Skötsel av marktäckare

Det är väldigt enkelt att underhålla och sköta marktäckande perenner om man valt rätt för läget. Om växterna börjar spridas mer än vad man vill, gräver man bara bort de yttersta. De förökar sig själva, så man behöver inte tänka på föryngring. Men skulle det uppstå döda ytor av någon anledning, är det bara att förbättra jorden lite och plantera in några nya plantor. Att applicera gödsel några gånger om året är också en bra idé, särskilt för blommande sorter.

Murgröna är den tuffaste och mest lättskötta marktäckaren för skuggiga lägen.Murgröna är den tuffaste och mest lättskötta marktäckaren för skuggiga lägen.Murgröna är den tuffaste och mest lättskötta marktäckaren för skuggiga lägen.
Murgröna är den tuffaste och mest lättskötta marktäckaren för skuggiga lägen.

Vintergröna marktäckande perenner

Många väljer vintergröna eller städsegröna marktäckare, eftersom de kan avnjutas året runt. En av de populäraste är skuggröna Pachysandra terminalis. Denna perenn producerar även charmiga, små vita blommor i mars – april. En annan vanlig marktäckare är waldsteinia W. Ternata, en väldigt härdig städsegrön perenn som får vackra gula blommor på våren. Vintergröna Vinca minor håller vad den lovar, och kryper runt med sitt vackra friskt gröna bladverk året om. Den får sina typiska blå eller vita blommor på våren, men kan ofta ge ytterligare en blomning under sommaren. Stor vintergröna V. major är den större arten. Andra populära arter är murgröna Hedera Helix och så gräset storfryle Luzula sylvatica.

Skuggröna Pachysandra terminalis är en vintergrön marktäckare, som även kan få små oansenliga vita blommor.Skuggröna Pachysandra terminalis är en vintergrön marktäckare, som även kan få små oansenliga vita blommor.Skuggröna Pachysandra terminalis är en vintergrön marktäckare, som även kan få små oansenliga vita blommor.
Skuggröna Pachysandra terminalis är en vintergrön marktäckare, som även kan få små oansenliga vita blommor. Foto: Christian Weiss

Läs även: Murgröna i trädgården som marktäckare och klätterväxt

Marktäckarna som inte är vintergröna

En perenn som dör tillbaka under vintern förlorar sitt bladverk under en del av året. Även om detta innebär att marken är synlig under vintermånaderna, skänker dessa marktäckare desto mer fägring i trädgården under de andra årstiderna.

Spetsmössa Tiarella har näpna blommor och blad. En riktigt drömmig marktäckande perenn.Spetsmössa Tiarella har näpna blommor och blad. En riktigt drömmig marktäckande perenn.Spetsmössa Tiarella har näpna blommor och blad. En riktigt drömmig marktäckande perenn.
Spetsmössa Tiarella har näpna blommor och blad. En riktigt drömmig marktäckande perenn. Foto: herreid

Här är tio av de bästa som är lämpliga för skuggiga platser:

• Alunrot Heuchera

• Brokig kirskål Aegopodium podagraria 'Variegatum'

• Daggkåpa Alchemilla mollis

• Hasselört Asarum europaeum

• Lungört Pulmonaria

Myskmadra Galium odoratum

• Nävor Geranium (brunnäva G. phaeum, flocknäva G. macrorrhizum, flocknäva G. cantabrigiense) 

• Purpurviol Viola riviniana 'Purpurea'

• Smultron Fragaria vesca

• Sockblomma Epimedium

• Spetsmössa Tiarella

Brokig kirskål lyser upp en skuggig plats. Du behöver inte vara rädd – den är inte invasiv som vanlig kirskål.Brokig kirskål lyser upp en skuggig plats. Du behöver inte vara rädd – den är inte invasiv som vanlig kirskål.Brokig kirskål lyser upp en skuggig plats. Du behöver inte vara rädd – den är inte invasiv som vanlig kirskål.
Brokig kirskål lyser upp en skuggig plats. Du behöver inte vara rädd – den är inte invasiv som vanlig kirskål. Foto: wwing

Har du en riktigt mörk plats kan marktäckare med vita blommor, som vintergröna 'Alba', lysa upp. Eller ännu hellre de med vitbrokiga blad, t ex lungört, brokbladig revsuga 'Burgundy Glow' och brokig kirskål.

FOTO: Colourbox, IStockphoto