Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kseniya Shynkorenko

När sår man pionfrön?

I höstas hittade jag massor av frön på min buskpion. Kan man så buskpion, och kan jag i så fall så fröna nu på våren?

SVAR: Pionfrön ska man försöka så så färska som möjligt, men det kan fungerar även nu. Pioner behöver en varm period följd av en kall period för att bryta frövilan. Här är tre metoder utifrån när man vill så pioner, och resultatet från frö till planta kan variera i upp till två år.

Så pionfrön direkt på hösten

Skörda fröna när fröhöljet  spruckit upp, och man ser de bruna fröna som liknar kaffebönor. Stoppa ner dem direkt i småkrukor med såjord, och sätt krukorna i en kallbänk över vintern. (Man kan så klart sätta dem direkt i jorden, men då glöms de lätt bort och kan bli bortrensade av misstag.) Det kan gå på en vinter, ibland krävs det två innan man ser något kika upp. Men samtidigt är det den enklaste metoden.

Så pionfrön i november

En kontrollerad metod för pionfrösådd är att använda färsk fuktig vitmossa (Sphagnum). Då fyller du t ex plastburkar med lätt fuktad vitmossa och lägger ner fröna på mossan. Förvara i rumstemperatur. Håll koll så att inte mossan torkar ut. Efter ca re månader har en grodd vuxit ut från fröet till några centimeter. Då är det dags för kylperioden. Ställ in burkarna i kylskåpet. Efter ytterligare tre månader har grodden fått en längsgående spricka vid fröskalet så att ett första karaktärsblad kan anas. Skola om dem försiktigt till jord och ställ varmt och ljust.

Så pionfrön på våren

Frön av buskpion kan sås även på våren och försommaren i maj–juni. De gror i alla fall inte förrän på sensommaren, efter att de haft sin varma period. Då gror de underjordiskt och visar sig som småplantor först på våren året efter. Så på ett djup av tre gånger fröets storlek och gärna i upphöjd jordbädd. Håll jordbädden jämnt fuktig, fröna måste mjukna för att gro. Se till att märka ut var du sår fröna. Man kan tidigast se resultat nästa år, men det kan ibland dröja upp till flera år beroende av sort.