Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Luktviol, Viola odorata – odla egna och testa kul recept!

Luktviol är en medicinalväxt som går att plocka tidigt på våren i naturen. Luktvioler är även mycket lättodlade perenner som funkar som marktäckare i halvskuggiga lägen eller i kruka.

Luktviol, så odlar och skördar du den

Luktviol Viola odorata är en perenn som växer vild i södra och mellersta Sverige, särskilt på Öland och i Skåne. De trivs bäst i halvskugga i lucker, mullrik och lätt fuktig jord. Luktvioler sprider sig lätt med utlöpare och genom frön och funkar fint som marktäckare. Blommorna kommer i april till maj, ibland redan så tidigt som mars, och kan återblomma med enstaka blommor på hösten. De hjärtformade bladen är fulla av A och D vitamin, med lätt syrlig smak som passar fint i sallader och teer. Köp färdiga plantor eller så från frö. Det går utmärkt att höstså luktvioler.

Luktviol, Viola odorata, är en medicinal perenn som är mycket lättodlad.Luktviol, Viola odorata, är en medicinal perenn som är mycket lättodlad.Luktviol, Viola odorata, är en medicinal perenn som är mycket lättodlad.
Luktviol, Viola odorata, är en medicinal perenn som är mycket lättodlad.

De naturligt blålila luktviolerna är mest effektiva i följande recept för sin djupa färgs skull och för den koncentrerade doften, men det finns även vita och rosa hybrider, t o m en gul.

Blåa luktvioler: 'Augusta', 'Königin Charlotte', 'Lavender Lady', 'Lianne', 'Plena' (fylld), 'The Czar', 'Triumph', 'Sally'

Vita luktvioler: 'Alba', 'Alba Plena' (fylld), 'Christmas', och 'White Czar'

Rosa luktvioler: 'Coeur d'Alsace', 'Barbro', 'Diana Groves', 'Kim', 'Mme Armandine Pages', 'Mulberry', 'Orchid Pink', 'Perle Rose', 'Red Charm, 'Red Queen', 'Rouge d'Anjou'

Gul luktviol Viola odorata var. sulphurea

Köp dina perenner från webbutiken!

1. Recept för violsirap

Recept för violsirap som används till glasyrer, makroner och drinkar.Recept för violsirap som används till glasyrer, makroner och drinkar.Recept för violsirap som används till glasyrer, makroner och drinkar.
Recept för violsirap som används till glasyrer, makroner och drinkar.

Luktvioler går att göra en god violsirap av och den används sedan till bakverk, lemonad, glass och desserter. Du kommer att behöva lika delar blommor, vatten och socker. Rensa bort alla gröna delar från blommorna och lägg dem i en glasburk. Koka upp vattnet och häll det över blommorna. Sätt på locket och låt dra i 24 timmar. Häll blandningen med blommor i en skål ovanför kokande vattenbad. Lägg i socker och rör tills det löst upp sig. Ta från plattan och sila bort blommorna. Om du inte tycker att färgen är tillräckligt djuplila kan du testa att ta i några droppar citronjos. Häll på rengjorda flaskor.

2. Recept för kanderade violer

Kanderade violer för desserter och bakverk.Kanderade violer för desserter och bakverk.Kanderade violer för desserter och bakverk.
Kanderade violer för desserter och bakverk.

Vispa äggvita hårt. Pensla på äggvitan med hjälp av en målarpensel. Doppa sedan blommorna i strösocker eller florsocker. Skaka av överflödigt socker och låt torka på bakpapper eller bakgaller. De kanderade blommorna kan förvaras i burkar med tätslutande lock, och sedan användas för att dekorera desserter och bakverk.

3. Örtte med violer

Recept på örtte med luktviol, både torkade och färska blommor och blad.Recept på örtte med luktviol, både torkade och färska blommor och blad.Recept på örtte med luktviol, både torkade och färska blommor och blad.
Recept på örtte med luktviol, både torkade och färska blommor och blad.

Man kan använda både torkade och färska violer till örtteer och missa inte att använda bladen som är rika på A och C vitamin. Örtte på violblad lindrar vid hosta och bronkit. Blanda blommor och blad för att få både färg och smak. För te med färska violer tas man ca 2-3 tsk violer till en kopp kokande vatten. Låt dra i 5-10 minuter, innan du silar av och dricker. Torkade violer är mer koncentrerade i smaken och man behöver bara 1-2 tsk. Testa även att mixa med andra favoritörter.

4. Recept på viollikör till anrika cocktails

Viollikör i anrika cocktails – 'The Aviation', 'The Blue Moon' eller 'The Moonlight'.Viollikör i anrika cocktails – 'The Aviation', 'The Blue Moon' eller 'The Moonlight'.Viollikör i anrika cocktails – 'The Aviation', 'The Blue Moon' eller 'The Moonlight'.
Viollikör i anrika cocktails – 'The Aviation', 'The Blue Moon' eller 'The Moonlight'.

Det finns flera gamla cocktailrecept från förra sekelskiftet med viollikör som ingrediens. Viollikören Crème de violette försvann nästan från marknaden men har börjat återkomma. Annars kan man göra egen viollikör:

2 dl luktvioler utan skaft

2 dl brännvin

1 msk socker

Lägg alla ingredienser i en kastrull. Rör och värm försiktigt, men ta kastrullen från plattan innan det börjar koka. Låt svalna. Häll i burk med lock. Låt stå mörkt i 3-4 veckor. Ska om någon gång. Sila av blommorna och häll på flaska.

5. Lila violsocker

Det är superenkelt att göra violsocker!Det är superenkelt att göra violsocker!Det är superenkelt att göra violsocker!
Det är superenkelt att göra violsocker!

Mortla eller mixa 15 g doftvioler med 50 g socker. Blanda i ytterligare 30 g socker och bred sedan ut på bakplåtspapper och låt torka över natten. Det går även att torka i en ugn på lägsta värmen med luckan öppen i ca 1 timme. Om sockret klumpat ihop sig av vätskan från blommorna, kan man köra sockret i mixern igen. Förvaras svalt, torrt och mörkt. Färgen kan förändras efter några månader, men sockret är fullt användbart.

Mer om ätliga blommor:

Ätliga blommor – recept för violer och penséer

54 ätliga blommor och hur man använder dem

Vilda, vackra och ätliga – 6 Allium värda att börja odla!

Flädersaft och andra recept med fläderblommor