Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Itoh-pioner – hybrider med de bästa egenskaperna av perenn och buske!

Korsningarna har de enorma vackra blommorna från buskpionerna. Men då dessa är dåligt härdiga hos oss har man gjort dem till perenner som bond- och luktpioner och fått tåligare pioner. Itoh-pioner har fantastiska färgskiftningar och t o m gula sorter som den populära 'Bartzella'. 

Vad är en Itoh-pion?

Itoh-pionen är en korsning, en hybrid, av en örtartad pion (perenn) och en buskpion (vedartad växt). Japanen Toichi Itoh lyckades i efterkrigstiden 1948 ta fram den första hybriden från en örtartad pion och en buskpion. Itoh hann sorgligt nog gå bort innan han hann se sina hybrider blomma, men familjen förvaltade arvet och några år senare fortsatte amerikanen Louis Smirnow att förädla pionerna, som nu hade döpts efter sin skapare. 

De första Itoh-pionerna var gula, men idag finns flera underbara färgkombinationer. Typiskt för hybriderna är de stora blommorna som är 20-25 cm i diameter, och de stora gula diskarna synliga även när blommorna är fyllda.

De första Itoh-pionerna hade gula blommor, en färg som inte finns hos luktpioner och bondpioner. Här den citrondoftande sorten 'Bartzella'.De första Itoh-pionerna hade gula blommor, en färg som inte finns hos luktpioner och bondpioner. Här den citrondoftande sorten 'Bartzella'.De första Itoh-pionerna hade gula blommor, en färg som inte finns hos luktpioner och bondpioner. Här den citrondoftande sorten 'Bartzella'.
De första Itoh-pionerna hade gula blommor, en färg som inte finns hos luktpioner och bondpioner. Här den citrondoftande sorten 'Bartzella'. Foto: AnnaElizabethPhotography

Fördelarna med Itoh-pioner

Buskpioner brukar i regel ha rikligare och senare blomning i jämförelse med de perenna örtartade pionerna, men tyvärr är buskpionerna mindre härdiga. Det kompenserar Itoh-pioner som är härdigare och samtidigt får den rika blomningen. En fullvuxen planta kan få upp till 50-60 blommor! När de örtartade pionernas ofta får mjuka stjälkar som lägger sig ner, har hybriderna starkare stjälkar som inte behöver stöd. De är även mer resistenta mot gråmögel än andra pioner.

Ytterligare en fördel är det vackra täta bladverket, som håller sig grönt och fräscht ända till frosten. Medan de örtartade pionerna har en begränsad färgskala (vanligast med vita och rosa nyanser), kan du få Itoh-pioner i ett större färgspektrum av aprikos, rött, rosa, cerise, vitt, gult, orange och många är t o m flerfärgade. Blommorna på en planta kommer även att ändra färg efter att de mognar, vilket ger pionen en vacker variation.

'First Arrival' har stora, halvfyllda rosa blommor som bleknar till ljusrosa.'First Arrival' har stora, halvfyllda rosa blommor som bleknar till ljusrosa.'First Arrival' har stora, halvfyllda rosa blommor som bleknar till ljusrosa.
'First Arrival' har stora, halvfyllda rosa blommor som bleknar till ljusrosa.

Itoh-pioner för längre pionsäsong

Plantera Itoh-pioner med vanliga pioner, så får du en längre blomperiod. När de örtartade pionerna slutat att blomma, avlöser hybriderna med sin enorma färgprakt i ytterligare 2-3 veckor. Toppskotten blommar först, sedan tar sidoskotten vid.

'Visions of Sugar Plums' har enkla blommor i en varm rosa ton som blir mörkare mot kanterna och purpurfärgade fläckar närmast mitten.'Visions of Sugar Plums' har enkla blommor i en varm rosa ton som blir mörkare mot kanterna och purpurfärgade fläckar närmast mitten.'Visions of Sugar Plums' har enkla blommor i en varm rosa ton som blir mörkare mot kanterna och purpurfärgade fläckar närmast mitten.
'Visions of Sugar Plums' har enkla blommor i en varm rosa ton som blir mörkare mot kanterna och purpurfärgade fläckar närmast mitten.

Plantera din Itoh-pion så här:

Plantera pionen på solig plats i en näringsrik, lucker och väldränerad jord. Plantan utvecklas bäst i full sol, men har den lättare skugga håller blommorna längre. Pionsällskapet tipsar om bra jordblandning för pioner; befintlig jord blandas upp med rosjord, rör ner en näve benmjöl i botten. Rosjord kan ersättas av 2 delar kompostjord och 1 del kogödsel. 

1. Gräv ett djupt hål ca 50 cm och lika brett. 

2. Plantera rötterna snett uppåt i vinkel, då nya knoppar produceras från både rot och krona. 

3. Vattna roten ordentligt.

4. Lägg på ytterligare ca 5 cm jord så att hela roten ligger under ett jordtäcke.

5. Lägg gärna ett lager grus (t ex halkbekämpningsgrus) ovanpå planteringen. Då hålls roten på plats vid tjäle.

Tips: Testa om jorden är tillräckligt väldränerad så här. Häll en hink vatten i planteringsgropen. Vattnet ska vara borta inom en timme. Om inte – förbättra dräneringen.

'Cora Louise' är en pålitlig Itoh-pion med halvdubbla vita blommor, i mitten purpurfärgade fläckar, som ger en vacker kontrast.'Cora Louise' är en pålitlig Itoh-pion med halvdubbla vita blommor, i mitten purpurfärgade fläckar, som ger en vacker kontrast.'Cora Louise' är en pålitlig Itoh-pion med halvdubbla vita blommor, i mitten purpurfärgade fläckar, som ger en vacker kontrast.
'Cora Louise' är en pålitlig Itoh-pion med halvdubbla vita blommor, i mitten purpurfärgade fläckar, som ger en vacker kontrast. Foto: Prensis

Skötsel av Itoh-hybrider

Itoh-pioner sköts som andra pioner. De är känsliga för gödsel med hög kvävehalt. Övergödning ökar bladtillväxt på blommornas bekostnad. Om näringsrik jord och benmjöl använts vid planteringen, behöver de inte gödslas de första två åren. Annars ges rosgödsel eller Algomin på våren. Hösten är en bra tid för att dela pioner.

FOTO: Colourbox, IStock, Pixabay