Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

5 höstväxter för soligt läge

Den här hösten bjuder på många nya växter. Vi har plockat ut de mest frestande nyheterna att sätta i jorden nu. Först ut: växter för soligt läge!

1. Lavendel, Lavandula angustifolia ’Aromatica Blue’

Lavendel, Lavandula angustifolia 'Aromatica Blue'. Blommar med stora blå blommor. Hela växten doftar aromatiskt. Höjd ca 40 cm. Vill ha en väldränerad växtplats och är härdig i södra halvan av landet.(Syngenta)

2. Röd solhatt, Echinacea ’Tiki Torch’

Röd solhatt, Echinacea 'Tiki Torch'. En starkt orangefärgad sort med stora väldoftande blommor. Blommar från juli–september och har ett välförgrenat växtsätt. Den är frisk och blir 80 cm hög när den blommar. Den är härdig i stora delar av landet i väldränerat och skyddat läge. (Wändels)

3. Svartaronia, Aronia melanocarpa ’Glorie’

Svartaronia, Aronia nelanocarpa 'Glorie'. Liten tät buske för soliga lägen, lägre än befintliga sorter av svartaronia. Blankt, friskt och grönt bladverk med starkt orangeröd höstfärg. Rikligt med vita blomklasar i juni. Vacker fruktsättning med blanka svarta ätliga bär i klasar. Anspråkslös och torktålig, kan fungera som marktäckare i soliga lägen. Höjd ca 60–80 cm. Zon 1–5 (6). E-planta utvald av Projekt svenska frökällor, SLU, Ultuna. (Löta trädgårdscentrum)

4. Sedum ’Lemon Ball’

Sedum ’Lemon Ball’. Vacker ljusgrön bladfärg som lyser fint i höstplanteringar där växter med mustiga färger ingår. Har ett krypande växtsätt och blir fin i krukor där rankorna försiktigt letar sig ut över kanten. Tack vare de köttiga bladen, som kan lagra både vatten och näring, är ’Lemon Ball’ lättskött och kan stå länge i krukarrangemang. Planteras dock ut i rabatt för övervintring i god tid innan första frosten. Trivs på soliga växtplatser och har ringa krav på jorden. (Hörnhems)

5. Kokardblomster, Gaillardia ’Gallo Peach’

Kokardblomster, Gaillarda 'Gallo Peach'. En kompakt sort med tvåfärgade blommor i gult och orange. Lång blomtid, från juli fram till frosten. Den vill stå soligt och väldränerat, blir cirka 25   –   30 cm hög och är härdig i södra halvan av landet. (Wändels)

Här finns fler höstnyheter

Höstnyheter: växter för skugga

Höstnyheter: perenner

Höstnyheter: blommande buskar

Höstnyheter: lökväxter

Höstnyheter: rosor och klematis