Foto: Christian Weiss

Höstanemoner – lättskötta perenner som skänker sensommartröst!

Just när den mesta sommarblomningen är på sin sluttamp, börjar höstanemonerna ge hopp om att säsongen minsann inte är slut än! De skira blomställningarna vajar vackert i vinden, högt över det busklika täta bladverket.

Höstanemoner är härdiga, men hinner inte alltid blomma där säsongen är kort

Höstanemonen har ett gracilt växtsätt när de sommarlika blommorna kommer på sina höga stjälkar framåt höstkanten. De vajar tåligt i vinden. Bladverket är dekorativt i sig, robust och busklikt med stora handflikade blad. Bäst gör sig höstanemoner i generösa sjok, antingen som solitärer eller i perennrabatten. De funkar lika bra på naturtomter eller romantiska mormorsrabatter, som i moderna avskalade trädgårdar mot en svart husfond. Höstanemonernas blommor liknar vitsippans, men är mycket större och finns i vitt, rosa eller mörkrosa. Ibland är de mörkare rosa på utsidan, och några sorter är fyllda.

Höstanemoner är skira till utseendet, men nog så tuffa och robusta när de etablerat sig. Foto: Altin Osmanaj

Det fyra vanligaste arterna av höstanemon är svåra att åtskilja. Många gånger kallas de alla för höstanemon i handeln, men det gör inget för alla är lika odlingsvärda och de planteras och sköts på precis samma sätt. Anemone hupehensis är den som har det svenska namnet höstanemon. Arten kommer från Kina och är ljusrosa. Fylld höstanemon Anemone hupehensis var. japonica, kommer från Japan och sorterna är oftast fyllda, så som namnet skvallrar om.

Det är svårt att avgöra vilken art det är och många går under namnet höstanemon, men alla sköts och planteras på samma sätt. Foto: zorani

Anemone x hybrida är korsningar och sorterna går under det svenska namnet stor höstanemon. Silvrig höstanemon Anemone tomentosa är den härdigaste av alla höstanemoner. Det är inte att överleva vintern som är problemet, utan att många namnsorter blommar så sent att de inte hinner komma till skott långt upp i landet. Höstanemoner finns i olika höjder beroende på art och sort, från ca 40 cm upp till ca 120 cm.

En fylld höstanemon. De finns i vitt, rosa och mörkrosa. Alla sorter hinner inte blomma uppåt landet. Foto: This content is subject to copyright.

Köp höstanemoner smidigt från vår webbutik!

Plantera höstanemoner på våren

Som de flesta höstblommande perenner, bör höstanemoner planteras på våren. Det är svårt att motstå dem i plantskolorna, när man ser dem i blom på hösten. Givetvis kan man chansa, men det finns en viss risk att de inte hinner etablera sig innan vintern smäller till. Skydda gärna med ett tjockt lager höstlöv första vintern.

Höstanemoner utvecklar flest blommor i sol, men kan även stå i halvskugga. Foto: Prensis

Plantera dina höstanemoner i väldränerad men fuktighetsbevarande och näringsrik jord. Det viktiga är att de inte blir stående i vinterfukt. Höstanemoner trivs i både sol och vandrande skugga, men blommar mest i sol.

Höstanemoner är lättskötta perenner

Se till att jorden inte torkar ut under säsongen. De gillar dock inte heller att stå blött en längre period. Speciellt inte under vintern! Höstanemoner sprider sig snabbt med rotskott och blir till stora bestånd. Det finns de som upplever dem som ogräs. Men de brukar hålla sig på sin plats och inte poppa upp här och där. Begränsa genom att gräva upp i kanterna och ge bort det uppgrävda.

Höstanemoner bör planteras på våren, då de använder sin kraft till att blomma på hösten. Alla hinner inte heller etablera sig innan vintern slår till, om man sätter dem på hösten. Foto: This content is subject to copyright.

Föröka höstanemoner genom delning

Skär av några av de tjockaste rotdelarna och dela dem i ca 6 – 10 cm bitar. Stick ner rotbitarna i en kruka med såjord. En omplanterad höstanemon eller rotstickling, kan ta ett till några år på sig innan den blommar, precis som dagliljor eller pioner, så man får ha lite tålamod. Annars har de en lång blomning från augusti till oktober beroende på sort.

Tips: Höstanemoner är jättebra snittblommor! Klipp av en lång stjälk och de fortsätter att producera nya.

FOTO: Colourbox, IStockphoto